Jaroslav Kalina
31. října 2019 • 12:30

Hokejista (21) promluvil o rakovině. Jak se mu změnil svět? Duda smeká

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Osud dokáže být pěkná bestie. Těžkou životní zkoušku zažil mladý útočník Jiří Průžek (21), který letos v srpnu zjistil, že má rakovinu varlat. K zákeřné nemoci se postavil jako bojovník. Operaci podstoupil v pravý čas a už za dva měsíce se vrátil k hokeji. „Dřív jsem bral všechno jako samozřejmost. Už vím, že zdraví je priorita. Každý zápas je teď pro mě odměnou,“ řekl kmenový hráč Liberce v rozhovoru pro iSport Premium. V něm otevřeně mluví o tom, jak na nepříjemnou diagnózu přišel i jak probíhal jeho návrat. A vyjadřuje se i Radek Duda, který byl mladému hokejistovi velkou oporou.



Nádor na varleti otřásl životem víc než jednomu sportovci. Vedle Jiřího Průžka stejným onemocněním prošel i bývalý cyklista Lance Armstrong či badmintonista Petr Koukal. Tuto životní překážku se jim povedlo překonat a vrátili se k milovanému sportu.

Rodák z Prahy šel na zákrok ve stejný den, kdy zjistil diagnózu, a za pár měsíců již znovu oblékl dres Benátek, dokonce už stihl premiéru v extralize. Po všem, čím prošel, však statistiky nehrají prim.

Kdy a jak jste zjistil, že něco není v pořádku?
„Na začátku srpna, myslím, že to bylo v úterý večer, jsem si na varleti nahmatal bulku. Ve čtvrtek jsme měli zápas a v pátek jsme dostali volno, takže jsem si řekl, že si pro jistotu zajdu k doktorovi. Když jsem si totiž vyhledal na internetu, co by to mohlo znamenat, hned jsem pro svůj klid zašel na kontrolu. U doktora jsem bohužel zjistil, že je to nádor a musím na operaci.“

Co se vám těsně po zjištění špatné zprávy honilo hlavou?
„Člověk tomu nejdřív nevěří. Ještě ve čtvrtek jsem hrál zápas a za ani ne 24 hodin vám někdo řekne, že máte nádor. To na něj koukáte jak z jara. Bohužel se to potvrdilo a ještě ten den jsem šel na operaci.“

Řekl jste si sám, že chcete problém vyřešit co nejdřív?
„Nejdřív jsem si myslel, že to nebude tak vážné a zákrok podstoupím třeba po sezoně.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud