Pavel Ryšavý
9. března 2022 • 20:03

Speciální statistiky: Dynamo má NEJ útok, Oksanen na konec. A co smolař?

Autor: Pavel Ryšavý, inf
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Základní statistiky extraligy znáte, nepřekvapí vás. Deník Sport ale pomocí modulu Hockey Logic sestavil osm speciálních kategorií. Schválně, napadlo vás, kdo byl nejproduktivnějším hokejistou v poslední desetiminutovce? A kdo měl v základní části největší smůlu? Nejlepší útok nakonec daly dohromady Pardubice. Nejdřív Robert Kousal, Adam Musil a Anthony Camara čekali dlouho na gól, v prvních osmi zápasech se netrefil ani jeden. Postupně se stali ale nejničivější zbraní extraligy.

  • Nejefektivnější hráč

    Bombarďák Hrňa na scénu

    Nejlepším střelcem extraligy je Filip Chlapík, 31 gólů mluví jasně. Král! Na střelecká čísla se dá dívat i z trochu jiného pohledu. Takže? Kdo nejefektivněji dovede čas na ledě měnit v góly? Tady vychází jako vítěz třinecký bombarďák Erik Hrňa. Průměrně odehrál v zápase jen 13:36 minuty, což je na gólového hráče hodně podprůměrné číslo. Jenže to zase takový šok není, v Třinci má totiž pozici přesilovkového specialisty. Má skvělou střelu, takže mu trenér Václav Varaďa dává roli hráče, který hlavně chodí do početních výhod. Umíš vypálit? Prodej to! Hrňa tuhle pozici plní dokonale, s časem na ledě nakládá nejlépe v extralize. Bohužel jen kvůli zranění vynechal 26 zápasů. Kdyby byl fit, mohl jít někam k pětadvaceti gólům, takhle jich nasázel jen čtrnáct a v přesilovce jich dal sedm.

    Góly v přepočtu na 60 minut čistého času

    1. Erik Hrňa (Třinec) 2,1
    2. Robert Říčka (Pardubice) 2
    3. Filip Chlapík (Sparta) 1,9
    4. Michal Bulíř (Plzeň) 1,7
    5. Anthony Camara (Pardubice) 1,6
      Michal Řepík (Sparta) 1,6
      Ludwig Blomstrand (Plzeň) 1,6

    České Budějovice - Třinec: Hrňa se rychle prosadil po začátku přesilové hry, 2:1
    Video se připravuje ...

  • Největší smolař

    Fořt v roce 2022 na nule

    Tuhle odpověď jste asi někde už četli: „Nevím, nelepí mi to.“ Většinou jí předchází otázka, kdy to tam už hráči konečně padne. Takže definice největšího smolaře? Má střely, dostává se do šancí, ale puk do branky ne a ne procpat. Docela dobře k odhalení smolaře pomůže, když od počtu vstřelených branek odečtete očekávané góly xG, které u hráče zkoumají počet střel a jejich nebezpečnost. Nejhůř z ní vychází Tomáš Fořt, který v roce 2022 nedal gól a základní část skončil šňůrou 21 zápasů bez vstřelené branky. Celkem vypálil 112 střel, což je pro představu jen o dvě více než Adam Kubík z Kladna (22 gólů), ale trefil se jen pětkrát. Podle čísel se měl dočkat deseti gólů navíc.

    Rozdíl vstřelených gólů a očekávaných

    1. Tomáš Fořt (Mladá Boleslav) -10,25 (5 gólů)
    2. Miloš Kelemen (Mladá Boleslav) -9,2 (5 gólů)
    3. Matěj Beran (Kladno) -7,48 (10 gólů)
    4. Jakub Orsava (Mountfield HK) -7,1 (6 gólů)
    5. David Kaše (Sparta) -6,8 (4 góly)

    Mladá Boleslav - Karlovy Vary: Zásah domácí posily Fořta nebyl uznán! Exzlínský kapitán tečoval puk vysokou holí
    Video se připravuje ...

  • Nejproduktivnější hráč v posledních 10 minutách

    Oksanen musí jít na konec

    Zabiják do závěru zápasu? Hradec ho našel v Ahti Oksanenovi, v poslední desetiminutovce nasbíral šestnáct bodů. Argument, že všechno nasázel do prázdné brány při power play soupeře, neprojde. Z devíti gólů se takhle trefil čtyřikrát, jinak měl proti sobě gólmana. Má ale logiku, že Hradec v závěrech zápasů hrál víc proti prázdné bráně než ostatní. Dařilo se mu, málokdy prohrával, takže dotahovat se snažil soupeř. Oksanen se na ledě v posledních minutách vyplatil, protože v námi sledovaném úseku zápasu vstřelil víc než třetinu všech svých branek (9 z 25). A ještě jedna zajímavost, v posledních deseti minutách byly jeho minizápasy vstřelených vs. inkasovaných gólů 20:5. Na opačném pólu je brněnský Petr Holík 7:24. Z toho plyne jedno: hodně chodil v Brně na hru bez brankáře, protože Kometa chtěla mazat manko, ale málokdy to vyšlo.

    Nejvíce bodů v posledních 10 minutách

    1. Ahti Oksanen (Mountfield HK) 16 (9+7)
    2. Filip Chlapík (Sparta) 14 (6+8)
    3. Tomáš Vondráček (K. Vary) 13 (8+5)
    4. Lukáš Pech (Č. Budějovice) 11 (6+5)
    5. Tomáš Filippi (Liberec) 10 (6+4)

    Mountfield HK - Olomouc: Orsava připravil pojistku pro Oksanena, 4:1
    Video se připravuje ...

  • Nejproduktivnější hráči ve hře 3 na 3

    Dejte puk Lalancettovi

    Prodloužení je jiný hokej, speciální disciplína, kdy se hraje ve třech na obou stranách. Většinou sem kluby posílají velmi dobré bruslaře, plus zkušené hráče. Ideální je mix obojího. Nejvíc bodů zde posbíral hradecký útočník Lalancette, ale v klubu najdete jinou perlu. Obránce Jéremie Blain je hráč, kterému prodloužení sedí snad nejvíc v lize. Dobře pracuje s pukem, má výjimečný pohyb, drzost kličkovat, takže mu víc prostoru vyhovuje. Když byl na ledě, Hradec vystřelil jedenáct ran na bránu soupeře, proti šly jen dvě střely. Blainova osobní bilance zní: 2 body (1+1). Nejvíc času ve třech pak na ledě strávil kladenský lídr Tomáš Plekanec, v jedenácti zápasech odehrál celkem 13:44 minuty. Asi vás tedy i napadne, co Jaromír Jágr... Měl jen jedno střídání a dal si 7 sekund.

    Nejvíce bodů v prodloužení

    1. Christophe Lalancette (Mountfield HK) 3 (0+3)
    2. Petr Kolouch (Olomouc) 2 (2+0)
      Kyle Wood (Kladno) 2 (2+0)
      Rob Flick (Vítkovice) 2 (2+0)
    5. osm hráčů 2 (1+1)

    Mountfield HK - České Budějovice: Kelly Klíma se trefil kolem lapačky brankáře, 2:1pp
    Video se připravuje ...

  • Nejnebezpečnější útok ve hře 5 na 5

    Trpělivost se vyplatila. Camara a spol. váleli

    V minulé sezoně vstřelil první útok Komety 26 gólů, teď o pět méně. Ale trio Zaťovič-Holík-Mueller je klasa pořád, i když tým v sezoně zrovna nezářil. Nikdo jiný spolu neodehrál v extralize tolik času při hře pět na pět, co oni, vytáhli se na hodnotu 371 minut. Nejlepší lajnu ale trefili jinde, elitní trio Pardubic trhalo sítě nejvíc. Přitom na začátku sezony to vůbec nevypadalo. Adam Musil se trápil v koncovce a u Roberta Kousala s Anthonym Camarou se řešil trejd. Kousal s Camarou čekali na první gól osm zápasů, Musil dokonce deset. Až pak se chytli, střed sezony měli velmi silný, jen v závěru ročníku to zase bylo slabší. Extrémně silná je ještě lajna „SmLOksanen“. Velcí chlapi s Jakubem Lvem uprostřed nastříleli osmnáct gólů, jen pět dostali a poměr střel vyzněl 213:149 pro ně. V sezoně se pak taky ukázalo, jak hodně trpělivý je třinecký kouč Václav Varaďa. Růžička s Vránou a Daněm spolu odehráli 335 minut, ale za tuhle dobu vstřelili jen osm gólů. Je to v podstatě stejný čas jako Černochova formace z Varů, ale ta se trefila patnáctkrát.

    Útoky ve hře 5 na 5 podle gólů

    1. Kousal-Musil-Camara (Pardubice) 23 gólů
    2. Zaťovič-Holík-Mueller (Kometa) 21 gólů
    3. Perret-Jergl-Kevin Klíma (Mountfield HK) 20 gólů
    4. Smoleňák-Lev-Oksanen (Mountfield HK) 18 gólů
    5. Kohout-Černoch-Koblasa (K. Vary) 15 gólů

    Pardubice - Zlín: Camara ve spolupráci s Musilem dostali puk za Kašíka, 2:1
    Video se připravuje ...

  • Nejvíc nahrávek na střely

    Najeď si, Krejčí tě najde

    Vítěz téhle kategorie se dal tipovat docela dobře už dopředu. David Krejčí splnil, co se od něj po příchodu z NHL čekalo. Průměrně nachystal v každém zápase pro hráče kolem sebe 6,5 příležitostí vypálit. Nikdo nenasbíral vyšší celkové číslo nahrávek na střely než on, a to si ještě odskočil do Pekingu na olympiádu. Ve 151 případech následovala po Krejčího nahrávce střela z první, v tom se mu taky nikdo další nemohl rovnat. Jen se dostal na šestnáct primárních asistencí, kdyby měl vedle sebe větší bombarďáky, bylo by i tohle číslo vyšší, Tomáš Plekanec šel na 27 nahrávek, které přímo přinesly gól. Celkově vás první čtyři jména v pořadí asi moc nepřekvapí, všichni mají celou kariéru hodně asistencí a spíš tvoří, i když zakončit taky dovedou. Ale Peter Mueller? Je víc než jen střelec.

    Pořadí podle nahrávek na střely

    1. David Krejčí (Olomouc) 335
    2. Tomáš Plekanec (Kladno) 301
    3. Lukáš Pech (Č. Budějovice) 264
    4. Robert Kousal (Pardubice) 242
    5. Peter Mueller (Kometa) 239

    Olomouc - Pardubice: Lahůdková přihrávka Krejčího! Kunc skoro do prázdné, 1:1
    Video se připravuje ...

  • Nejlepší úspěšnost zákroků v oslabení

    V Plzni klid, oni to chytnou

    Jde to pěkně vedle sebe. Kdo má nejlepší oslabení v extralize, má do něj i nejlepší gólmany. Ale pozor, čísla vůbec neukazují, že by se v Plzni brankáři vezli. Podle očekávaných gólů modulu Hockey Logic zabránili Dominik Pavlát s Miroslavem Svobodou celkem čtrnácti gólům v oslabení, podobně vysokými hodnotami se nikdo jiný nemůže chlubit. Pavlát se stal při oslabení nejlepším brankářem v chytání střel ze slotu (území blízko branky, ze kterého padá nejvíc branek), kryl 92,9 procenta ran. Svoboda je zase špičkou při likvidování střel z první – pochytal jich 97,2 procenta. To sparťan Matěj Machovský je důkazem, že úspěšná oslabení a úspěšnost zákroků brankáře spolu nemusí úplně souviset. Jeho tým je totiž ve hře v početní nevýhodě až devátý nejlepší, přesto je Machovský eso.

    Úspěšnost zákroků v oslabení

    1. Dominik Pavlát (Plzeň) 95 %
    2. Matěj Machovský (Sparta) 92,4 %
    3. Miroslav Svoboda (Plzeň) 92 %
    4. Marek Mazanec (Třinec) 89,3 %
    5. Petr Kváča (Liberec) 89,2 %

    Plzeň - Kometa: Úžasný zákrok Pavláta! Lapačkou ukradl jasný gól Horkému
    Video se připravuje ...

  • Nejlepší úspěšnost zákroků proti střelám mezi nohy

    Frodl a Krošelj nachystají past a zavřou

    Když dobrý střelec míří, tak většinou do rohů branky. To jsou čtyři díry, kde se dá brankář překonat. Pátá? Mezi nohama. Ale pokud takhle chcete vyzrát na Dominika Frodla s Gašperem Krošeljem, zapomeňte. Oba mají v krocení střel hodně rychlé nohy. Ale Frodl se v jedné věci liší, je velmi dobrý bruslař, jako kdyby střelce víc lákal, ať mu do prostoru mezi chrániče pálí. Průměrný počet střel mezi nohy na zápas je u něj 3,7 (Krošelj 2,9). Někdy vyloženě může gólman chystat past, když si je jistý, že díru bleskově zavře. V kontrastu se špičkou je tady třinecký Marek Mazanec, který pochytal jen 86,3 procenta střel mezi nohy. A ještě jedna perlička: 20 procent branek, které dostal, bylo právě mezi chrániče. U Krošelje je hodnota 5,7 procenta, u Frodla 7,3 procenta.

    Úspěšnost zákroků proti střelám mezi betony*

    1. Dominik Frodl (Pardubice) 95,8 %
      Gašper Krošelj (M. Boleslav) 95,8 %
    3. Alexander Salák (Sparta) 95,3 %
    4. Henri Kiviaho (Mountfield HK) 94,8 %
    5. Miroslav Svoboda (Plzeň) 94,7 %
    *minimálně 20 zápasů

    Pardubice - Olomouc: Frodl se vytáhl. Vychytal šanci Krejčího
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud