Ondřej Kuchař
7. srpna 2022 • 04:40

Rébus pro extraligové kluby. Kdo nahradí Chlapíka, Krejčího či Šmída?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jaro a léto byly co do změn v extraligových týmech poměrně živé. Třaskavých odchodů bylo několik. Některé byly očekávané, třeba přesun Filipa Chlapíka do Švýcarska, jiné vyloženě šokující. Jako úprk Petera Muellera do Vítkovic. Deník Sport a web iSport.cz se s pomocí analytického modulu Hockey Logic podíval na to, jak by týmy mohly své hvězdy nahradit. V čem konkrétně by Olomouci scházel David Krejčí a kdo převezme roli nejvytěžovanějšího muže soutěže po Ladislavu Šmídovi? V těchto dnech startují extraligové přípravy, už ty napoví odpovědi na některé otázky.



Jak Sparta nahradí Chlapíka?

Odešel nejlepší hokejista sezony. Filip Chlapík se v minulé sezoně bodově utrhl ze řetězu. Se 70 body byl nejproduktivnějším hráčem extraligy, s 31 góly taky jejím nejlepším střelcem. Sparta dlouho dopředu věděla, že odejde. Náhradu sehnala ještě během minulé sezony, přivedla Davida Tomáška. „Bylo pro nás klíčové, aby u nás zůstal i dál,“ přiznává sportovní ředitel Petr Ton. Taky proto neváhal sáhnout hluboko do peněženky a z Tomáška udělat jednoho z nejlépe placených hráčů soutěže.

Jinak v příchodech Sparty žádné velké ofenzivní eso nenajdeme. Kdo se v rudém dresu v uplynulém ročníku Chlapíkovi výkony nejvíce blížil? Podle očekávaných gólů přepočtených na čas, kontrolovaných vstupů do pásma či přihrávek na střely to byl Švéd Erik Thorell. Dalším v pořadí byl Vladimír Sobotka. Bezprostředně za ním najdeme možná pro kdekoho překvapivé jméno. Jakub Konečný.

Dvacetiletý útočník odmítl účast na juniorském šampionátu, aby mohl od začátku přípravy bojovat o místo v sestavě Sparty. V minulé sezoně v jejím dresu naskočil do 28 utkání, získal sedm bodů. Času na ledě tolik nedostal. Když už však prostor měl, v ofenzivě byl cítit. Zapracovat však musí na defenzivní činnosti. Signifikantní průsečík herních rysů s Chlapíkem pak vykazuje i David Kaše, kterému však bodově rok nevyšel vůbec podle představ.

Kdo se nejvíce podobal Chlapíkovi

(útočníci při hře pět na pět, alespoň 250 minut ice time)
1. Patrik Zdráhal Litvínov
2. Matěj Blümel Pardubice
3. Pavel Kousal Mladá Boleslav
4. Erik Thorell Sparta
5. Rostislav Olesz Olomouc

Naváže Flek v Kometě na Muellera?

Na první pohled by měl mít Jakub Flek v Brně jasný úkol. Nahradit Petera Muellera. Zajistit, že na bodový účet dovalí alespoň přibližně podobný obnos gólů a asistencí. V minulé sezoně vykutal Američan 55 bodů, kdežto Flek o dvacet méně.

Měl nevýhodu, že hrál ve slabší Energii, ale stejně dokázal být produktivní. Byť jsou oba křídla, typově jsou naprosto odlišní. Mueller je hráč do tlaku. Borec, který umí skvěle přihrát i vypiplat střelu k dokonalosti. Flek je tahový hráč,

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud