Květoslav Šimek
25. října 2022 • 12:15

Vítkovice ukazují sílu! Sázka nejen na Muellera. Proč se jim tolik daří?

Vstoupit do diskuse
0
  • Vítkovičtí hokejisté se radují ze vstřelené brankyVítkovičtí hokejisté se radují ze vstřelené brankyFOTO: ČTK / Sznapka Petr

    Jedna věc jsou ambice a plány, druhá realita na ledě. Vítkovičtí rozjeli sezonu velmi slušně, přestože hned osm z prvních deseti zápasů hráli na hřištích soupeřů. Po první čtvrtině základní části jsou Ostravané druzí, nebodovali pouze na Spartě (3:5), v Pardubicích (1:2) a v Brně (1:2). Co zatím ukázal tým Miloše Holaně a Radka Philippa?

  • Konečně góly

    Že umí Vítkovice bránit, to není žádná novinka. Ať už tým trénoval kdokoliv, pevná defenziva a skvělí brankáři byli základ. To stále platí. Teď k tomu po řadě hubených let přibyly i góly. Ostravané zatím nasázeli 48 branek, nejvíc ze všech. Jasně, s příchodem kanonýra Petera Muellera se to čekalo. Jenže vtip je v tom, že Mueller kvůli zranění šestkrát chyběl. Z osmi zápasů má parádních 11 bodů (5+6), v týmovém bodování jsou nad ním Roberts Bukarts (9+2), Juraj Mikuš (0+13), Peter Krieger (7+8) a Dominik Lakatoš (8+8). Minimálně bod si připsalo devatenáct borců, vítkovická soupiska má hloubku. Ve zkratce – Vítkovice nejsou jen Peter Mueller.

    3,43

    Tolik gólů v průměru na zápas zatím Vítkovičtí střílejí. I v tomto jsou průběžně nejlepší, vedoucí Pardubice mají průměr 3,21. Kvůli obsazené Ostravar Aréně přitom Vítkovice začínaly sérií zápasů venku. Z devíti duelů na hřištích soupeřů mají skóre 27:28, doma z pěti zápasů 21:8.

    Vítkovičtí hokejisté se radují ze vstřelené brankyFoto ČTK / Sznapka Petr

  • Přesilovky

    Disciplína, která s úspěšnou palbou úzce souvisí. Dlouhé roky neměly Vítkovice tak údernou speciální formaci. Na modré zkušený a klidný obránce Juraj Mikuš (z přesilovek 0+9), který přesně distribuuje puky. Po levé ruce má Petera Muellera (2+3), po pravé Dominika Lakatoše (3+6). Oba umí skvěle vystřelit z první, stejně tak naznačit, položit beka a vymést růžek. Na brankovišti cloní a tečuje bijec Marek Kalus (1+1), do kombinace je šikovný centr Peter Krieger (4+2). A když byl Mueller zraněný, parádně na jeho pozici zaskočil Roberts Bukarts (3+1), lídr druhé přesilovky.

    27,66 %

    Takovou úspěšnost přesilových her mají Vítkovice. Nasázely v nich 13 branek. Údernější jsou pouze Kometa (36,59 %, 15 gólů) a Třinec (36, 36 %, 16 gólů). K tomu si připsaly i tři góly v oslabení.

    Vítkovice - Liberec: V početní výhodě navýšil domácí náskok Krieger, 6:2
    Video se připravuje ...

  • Trefené posily

    Dobrá práce skautingu a sportovního managementu. Letní posily, pomineme-li zraněného útočníka Romana Půčka ze Vsetína a obránce Daniela Krenželoka, se okamžitě chytily. U Petera Muellera (5+6) se to čekalo, v lize není moc výraznějšího osobností. Stejně tak u ostříleného obránce Juraje Mikuše (0+13). Že ale bude po první čtvrtině nejlepším nahrávačem ligy? To asi čekal málokdo. Příjemným překvapením jsou Američané Peter Krieger (7+8) a Willie Raskob (2+5, 25 bloků). Ve slovenské lize ukázali kvalitu, posunuli ji o stupeň výš. Defenzivní bek Mário Grman sice nesbírá body, ale v obraně pracuje spolehlivě. O charakteru posil svědčí i to, že Mueller je po zranění Lukáše Krenželoka kapitánem a Mikuš asistentem.

    2,11

    Tolik střel v průměru zablokuje obránce Mário Grman. V devíti zápasech mu statistici napočítali 19 úspěšných bloků. Pro srovnání, nejlepší blokař soutěže Tomáš Dvořák z Pardubic má průměr 2,78.

    Peter Krieger i jeho jmenovec Mueller (v popředí) se Vítkovicím tuze vyplácíFoto ČTK / Šálek Václav

  • Brankáři

    Potvrdí pětadvacetiletý Aleš Stezka parádní premiérovou sezonu? Odpověď je zatím jasná – ano. Stezka má nejvíc vítězství v lize (9), pochytal nejvíc střel (347), na špici statistik se drží i v úspěšnosti zákroků (92,78 %, 5. místo) a průměru inkasovaných branek (2,21, 8. místo). V klíčových momentech znovu dokáže tým podržet a podpořit nadstandardním zákrokem. Náhradník Lukáš Klimeš se zatím do brány dostal jen dvakrát, od trenérů dostal těžké zápasy na Spartě (3:5) a v Brně (1:2). V tempu se udržuje při střídavých startech v prvoligovém Přerově.

    2

    Tolikrát udržel Aleš Stezka v sezoně čisté konto. Na domácí půdě společně s parťáky vynuloval Mladou Boleslav (4:0) a Kladno (2:0). V obou zápasech pochytal shodně po 38 střelách soupeřů.

    Brankář Vítkovic Aleš Stezka zatím působí velmi jistým dojmemFoto ČTK / Sznapka Petr

  • Nažhavený Lakatoš

    Po příchodu Petera Muellera přišel Dominik Lakatoš o výsostnou pozici útočníka číslo jedna a opěvovaného střelce. Za poslední dva roky přitom za Vítkovice nasázel 40 gólů. Jak si ústup z elitní formace srovná v hlavě? I tohle byla jedna z klíčových otázek před sezonou. V přípravě se trefil jen jednou, první dva extraligové zápasy byl bez bodu. Když se Mueller po třetím kole zranil, okamžitě se společně s Bukartsem chopil ofenzivních úkolů. Aktuálně má Lakatoš 16 bodů (8+8) a vede kanadské bodování extraligy. A pozor, nebezpečný je i při oslabení, gólově v něm udeřil už dvakrát.

    „Úspěšnost týmu nemůže stát na jednom hráči. Za ty roky v hokeji jsem pochopil, že když se chcete dobrat úspěchu, musíte mít čtyři lajny, dobře poskládaný kádr. Všechna ega musí jít stranou, musí to šlapat a každý musí plnit svou roli. Pak teprve může přijít úspěch,“ řekl Lakatoš o rozložení týmu.

    Vítkovice - Litvínov: Krátce před pauzou vyrovnal tvrdou střelou Lakatoš, 1:1
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud