7. února 2023 • 10:50

Pět objevů v extralize, od nichž se to nečekalo. Tihle hrají životní ročník

Autor: Adam Papoušek
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Žádná kritéria. Mladší či starší. Pokročilá data jsou oblíbená i díky tomu, že dokážou najít nedoceněné hokejisty. Vybrali jsme pětici, která zažívá průlomovou sezonu. Zpravidla jde o hráče, od kterých by to před současným ročníkem čekal jen málokdo. Do výběru se dostali i dva mladíci či dva reprezentanti.

  • Ondřej Beránek (Karlovy Vary)

    Elitní ofenzivní hráč extraligy. Po 43 zápasech má na kontě osobní rekord v hodnotě 17 gólů. Sedmadvacetiletý útočník dominuje především při hře v plném počtu hráčů: střílí 1,5 gólů za 60 minut hry. Třetí nejlepší hodnota v rámci celé soutěže! Nezaostává ani v celkové produktivitě. S 2,1 body mu patří 19. příčka ze 307. Jeho gólová bilance není náhodou. Beránek se rád tlačí do zakončení, a to především z vysoce nebezpečných prostorů. Dostává se k 1,8 střelám z předbrankového prostoru za šedesát minut hry. I v této kategorii ho naleznete mezi elitní třicítkou.

  • Tomáš Dujsík (Olomouc)

    Je až s podivem, jak málo pozornosti se dostává Dujsíkovi z Olomouce. V aktuální sezoně se totiž jedná o jednoho z nejlepších obránců. Jeho vzestupné výkony společně s brankářem Lukášem jsou důvodem, proč se moravskému celku tolik daří. Pouze tři jiní obránci produkují více bodů při hře pět na pět než právě Dujsík (1,4). Má pozitivní vliv na své spoluhráče směrem do útoku (lepší než 89 % ostatních obránců) i do obrany (86 %). Exceluje ve vstupech do útočného pásma s pukem na hokejce (92 %), solidně si vede i ve výstupech z obranné zóny (74 %). Výborné výkony podává i v přesilovkách (84 %) a oslabení (96 %).

  • Oscar Flynn (Liberec)

    Svůj potenciál ukázal už v Mladé Boleslavi. Ovšem až angažmá v Liberci mu přineslo průlomový ročník. Flynn při zranění ostatních útočníků Liberce dostal příležitost v prvních dvou formacích a šanci využil skvěle. Začal sbírat bod za bodem a zařadil se mezi nejlepší ofenzivní hráče extraligy. S 1,3 góly za 60 minut hry je 11. nejefektivnějším střelcem soutěže při hře v plném počtu hráčů. Má výborný vliv na své spoluhráče do ofenzivy (lepší než 88 % ostatních útočníků), daří se mu i na přesilovce (90 %).

  • Mikuláš Hovorka (České Budějovice)

    Takové výkony jsme nečekali. Mikuláš Hovorka ve svých jednadvaceti letech potvrzuje, proč patřil v ročníku 2021/22 mezi nejlepší zadáky Chance ligy v dresu Slavie. V Českých Budějovicích předvádí nadstandardní výkony na obou stranách kluziště. Co se týče defenzivy, vykazuje pozitivní vliv na spoluhráče (lepší než 81 % ostatních obránců) a patří mezi elitní třetinu beků v zastavování útoků soupeře před vlastní modrou čarou (69 %). I přes nižší produktivitu si vede nadprůměrně i v ofenzivě. Při přepočtu na 60 minut hry sbírá 0,8 bodu (40. místo ze 111.) ve hře pět proti pěti. Vykazuje taktéž pozitivní hodnoty i ve vlivu na spoluhráče směrem do útoku (63 %).

  • Denis Zeman (Litvínov)

    Úspěšnou sezonu zažívá i Denis Zeman z Litvínova. Všechny tři góly vstřelil při hře pět proti pěti, což ho řadí na 12. příčku mezi nejefektivnějšími střelci mezi obránci. Sbírá přesně 1 bod při přepočtu na šedesát minut hry, což ho také řadí do elitní dvacítky. Kvalitní výkony vykazuje Zeman i v obranné hře. Díky poziční hře má vliv na své spoluhráče směrem do defenzivy (lepší než 77 % ostatních beků). Spolehnout se na něj trenéři mohou i v oslabení (55 %). Pokud dokáže své výkony v dalších sezonách ještě vyšperkovat, Vervě vyroste elitní obránce.

Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud