8. listopadu 2023 • 09:48

EXTRALIGOVÁ NEJ: TOP 5 brankářů. Vynikající Frodl či litvínovský držák

Autor: Adam Papoušek, inf
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    V extralize začala reprezentační pauza, tudíž je ideální čas ke zhodnocení individuálních výkonů. Deník Sport a web iSport.cz druhým rokem pracují s pokročilými daty a využívají analytické prostředky. V následujících dnech vám nabídneme přehled nejlepších hokejistů dosavadní sezony na jednotlivých pozicích.

    Model Deníku Sport a webu iSport.cz sbírá více než 25 různých statistik, se kterými následně pracuje. Konečné hodnoty hráčů či brankářů jsou vyjádřeny v percentilech. Pokud hráč disponuje percentilem 90, znamená to, že je v daném atributu lepší než 90 % ostatních hráčů na jeho pozici. Model při hodnocení zvlášť rozděluje brankáře, obránce a útočníky.

    Všechna data u útočníků a obránců, se kterými pracujeme, jsou ze hry 5 proti 5. Výjimkou jsou logicky pouze atributy s názvem ‚Přesilovka‘ a ‚Oslabení‘. Dále je třeba brát v potaz, že pracujeme se statistikami pouze z jedné sezony. Vybraní hokejisté v následujícím žebříčku jsou tedy oceněni pouze na základě výkonů ze současného ročníku.

  • 5. Dominik Pavlát (Plzeň)

    Pozvánku do reprezentace si zasloužil. I přestože se v Plzni o post jedničky dělí se Samuelem Hlavajem, patří Pavlát mezi nejlepší gólmany extraligy. V 9 zápasech, do kterých nastoupil, pochytal 2,67 branek navíc oproti očekávání. Šestý nejlepší výsledek v extralize. Pro porovnání: Hlavaj se nachází na hodnotě 0,14. Pavlát se může navíc pyšnit i výbornou konzistentností. Pouze v jednom utkání pustil za svá záda více než 1 gól, než by měl. Stalo se 1. října v utkání proti Kladnu. V ostatních utkáních se na něj Plzeň mohla spolehnout.

  • 4. Matej Tomek (Litvínov)

    Verva má za sebou jeden z nejlepších startů do sezony ve své historii. V 18 utkáních získala 37 bodů a patří jí 2. místo. Velký podíl na úspěšném tažení má i brankář Matej Tomek. Doposud odchytal 14 utkání, v nichž pochytal 4,34 gólů navíc oproti očekávání. V devíti duelech zapsal v této statistice pozitivní hodnoty. Nejlepší výkon předvedl 22. září na ledě Komety, kde pochytal 2,25 branek navíc oproti očekávání a pomohl Litvínovu k těsné výhře 2:3. Pokud dokáže slovenský brankář podobné výkony předvádět celý ročník, Verva skončí mezi čtyřkou nejlepších týmů v základní části.

  • 3. Daniel Král (Liberec)

    Dvacetiletý brankář Bílých Tygrů je zatím největším překvapením extraligy. Ještě v létě nebylo jasné, zda vůbec bude na soupisce Liberce pro tuto sezonu. Nakonec se na ni dostal, začal jako dvojka za Dávidem Hrenákem, nyní je ale už jedničkou. Skvělý příběh pro nejmladšího brankáře extraligy. Zasáhl do 10 utkání a celkově pochytal 3,6 gólů navíc oproti očekávání. Stejně jako Pavlát, tak i Král zatím pouze v jednom utkání za svá záda pustil více než 1 gól, než by měl. Konzistentnost. Při hře v plném počtu hráčů je zatím nejlepším gólmanem soutěže.

  • 2. Patrik Bartošák (Hradec Králové)

    Třicetiletý brankář v dresu Mountfieldu naplňuje očekávání. Podává nadstandardní výkony, díky čemuž nedostával příliš příležitostí Henri Kiviaho, který tak požádal o odchod zpět do Finska. Bartošák zasáhl už do 14 utkání a pochytal 6,6 gólů navíc oproti očekávání. Druhý nejlepší výsledek v lize. Jeho síla je vidět především na oslabení. V této situaci si zatím nikdo nevede lépe než právě Patrik Bartošák. Ten tento ročník opět potvrzuje, že nebýt jeho excesů v minulosti, mohl mít za sebou už několik sezon v NHL. Pro Hradec Králové ale jen dobře. S takovými brankářskými výkony může v play off dojít opět daleko.

  • 1. Dominik Frodl (Karlovy Vary)

    Energie si může mnout ruce. Peníze, které Karlovy Vary obětovaly pro Dominika Frodla, se klubu vrací. Frodl opět potvrzuje, že je už pár let elitním extraligovým brankářem. V současném ročníku zatím nemá na svém postu konkurenci. Odchytal 17 z 18 utkání, pochytal 8,24 gólů nad očekávání a pouze ve třech zápasech za svá záda pustil více než 1 gól oproti očekávání. Naopak už v sedmi utkáních více než 1 branku navíc vychytal. Není pochyb o tom, že bez Frodlových vynikajících výkonů by se Energie nyní nenacházela na šestém místě extraligy.

  • Další pořadí:

    6.          Branislav Konrád        Olomouc

    7.          Dominik Furch            Kometa Brno

    8.          Marek Mazanec         Třinec

    9.          Roman Will                 Pardubice

    10.        Samuel Hlavaj            Plzeň

     

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud