Miroslav Horák
27. prosince 2023 • 14:50

Září i díky posudku. Slovák s českým přízvukem se vyšvihl mezi hvězdy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Olomouc - Sparta: Krejčího hlavička jako kulka za Stoppenova záda, 0:2!
Hradec Králové - Slavia: Zmrzlý předběhl Harazima a zvyšuje na 2:0 pro sešívané
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po Karlových Varech se pohybuje desátým rokem, začal tu v osmnácti pravidelnými cestami do Ruska na juniorskou obdobu KHL. Dávid Gríger se vypracoval v nepostradatelného tahouna. Slovenský útočník je tak dobrý, že dostává i hlasy ve Zlaté hokejce, v anketě pro české hráče. V neděli zdrtil Plzeň hattrickem a s 29 body (14+15) má najeto na životní ročník. „Kdyby tenkrát neodešel do Liberce, mohl být dnes úplně jinde,“ tvrdí o něm jeho bývalý dlouholetý kouč Martin Pešout.



V devětadvaceti letech dozrává. Popradský rodák krájí v západočeských lázních osmý extraligový ročník, fanoušky Energie je dávno považovaný za místního. Ostatně, krajané se mu občas posmívají, že pochytil český přízvuk. Ale je to fajn týpek, nepovyšuje se nad ostatní, po skvělém osobním večeru má svou hlášku: „Jenom jsem slízl smetanu…“

Patří do Varů. Jenom jednou si odskočil jinam, to když movitější Bílí Tygři dostali chuť na sehrané duo Gríger-Rachůnek. Před třemi roky se bok po boku vydali pod Ještěd, ovšem ani jedna strana nebyla z náplně transferu extra odvázaná. Přitom Gríger zapsal velmi dobou první sezonu 2020/21 v modrobílém úboru, propsanou do 23 gólů a 41 bodů v 55 partiích. Ovšem druhá (11+17) už taková nebyla a přišel návrat na západ. V tu dobu už v Liberci kumpán Rachůnek dávno nefungoval, vrátil se o více než rok dřív.

Martin Pešout je dodnes přesvědčen, že tenkrát neměli odcházet. „Už tenkrát jsme Dávidovi nabízeli stejné peníze jako oni a dnes už je na tom finančně líp ve Varech než v Liberci. Tenkrát mu trochu zblbnul hlavu agent,“ vrací se zpátky. Podle informací Sportu si Gríger přijde v Energii na více než 300 tisíc korun měsíčně.

A i když se k němu pravidelně sbíhají atraktivní smluvní návrhy od konkurence, podle Pešouta jej nic nenutí řešit je. „Nabídky přijdou, ale ve Varech má takový příjem, že jinam už chodit nemusí. Pokud chtějí hrát v první čtyřce, jak deklarují, musí takové hráče udržet,“ míní kouč, jenž ve Varech působil osm let v období 2010 – 2022 a na Grígerově progresu měl nezanedbatelný podíl. „Dávida jsem od nepaměti dával k Rachnovi do první lajny, sedli si rychle. Pak k nim přišel Kuba Flek, neskutečně jim to šlo. Měli parádně rozjetou sezonu 2019/20, kterou bohužel zastavil covid.“

Vary tehdy rozjely předkolo play off s Hradcem, ale pak spadla závora. „Doteď věřím, že by nás tihle tři borci dotáhli hodně daleko. Ale play off se zrušilo, ti dva odešli do Liberce, a když se vrátili, Flíček šel zrovna do Komety. Škoda, rozpadli se, ale jak vidno, ačkoli v neděli Rachna nehrál, Dávid dokázal dát hattrick i bez něj. Je to zkrátka hokejista,“ chválí 57letý kouč, který nyní vede druholigový Chomutov. Jako trenér a sportovní manažer.

Gríger s Rachůnkem našli ve Varech znovu svou jistotu a nikam jinam se netrhnou. Působí jako nerozlučná dvojčata. Všechna ta klišé o tom, jak se najdou i poslepu a jeden o druhém všechno ví, platí i u nich.

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud