Jakub Hlaváč
8. dubna 2011 • 17:00

Spartu povede Jandač, končí Výborný i Kratěna

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rozštěpit jádro a začít od začátku. Lépe. Na Spartě mají po zpackané sezoně (12. místo) jasno, je potřeba změnit hodně, rychle a efektivně. A deník Sport ví, jak to chtějí učinit. Přestavba klubu proto začala již nyní, v mužstvu končí výrazné osobnosti David Výborný a Ondřej Kratěna. Definitivně je stvrzen příchod kouče Josefa Jandače, který dal rudým barvám přednost před ruskou Jaroslavlí.



Kapitán se pro odchod rozhodl sám, sám cítil, že už mateřskému celku nepomůže. Že spojení jmen David Výborný a Sparta přestalo být vzájemně prospěšné. Tedy na ledě, nyní pětinásobný mistr světa zvažuje nabídku stát se součástí manažerského týmu. I ten doznal značných změn.

Z osobních důvodů složil prezidentskou funkci Viliam Sivek, který byl zároveň předsedou představenstva, ve funkci ho nahradil Petr Bříza, dosavadní generální manažer. Sportovní úsek předal do rukou Otty Sykory.

„Bylo důležité si jasně vymezit pravomoci. Bez toho bych do toho hlavu nestrkal,“ říkal již dříve bývalý šéf německého Norimberku k plánované rošádě. „Já budu nejvíce v kontaktu s trenérem, s ním se budeme podílet na výběru hráčů,“ vysvětloval.

Břízu se během včerejška nepodařilo kontaktovat. Jak již deník Sport informoval, vytouženým koučem byl od začátku Josef Jandač. Sparta ho kontaktovala již během extraligových vyřazovacích bojů, on vzkázal, že budoucnost vyřeší až po play off, kde válčil s Pardubicemi.

12
Na tolikátém místě skončila letos Sparta, což je její nejhorší umístění v historii české extraligy. Dosud chyběla v play off jen jednou, v sezoně 1994/95 byla devátá.

Podle svých slov i učinil. Následně poděkoval svému již bývalému zaměstnavateli, odolal i eminentnímu zájmu ruské Jarloslavle. V předním mužstvu KHL by si přitom užíval finančně daleko výhodnějších podmínek, než mu mohli nabídnout tuzemští bossové. Mohl se v čele silného mančaftu vydat dobývat východní frontu. I přesto si plácl se Sykorou, už nechtěl z pražského paktu vycouvat.

Přichází tak k torzu hráčského kádru, který po bídném ročníku zbyl. Rozlučku s dresem s „S“ na prsou hlásí i útočník Ondřej Kratěna, který v něm odehrál celkem dvanáct sezon. V poslední ho trápila zranění, v základní části nabíral jen 3 kanadské body. Zájem o něj má Plzeň.

Kratěna v oblíčení sparťanských hráčů
Kratěna v oblíčení sparťanských hráčů


Z ofenzivy vypadl také Radek Smoleňák, o kterého Sykora dále nestojí, stejná je pozice Tomáše Kůrky. S útočníky Karlem Hromasem a Markem Bartánusem se Sparta nechce loučit defi nitivně, ale předpokládá, že jim prospěje změna prostředí a pro příští sezonu je tedy pošle na hostování.

Ještě zajímavější je situace v obraně. Končí nevýrazný Petr Macholda, stejně tak Doug O‘Brien, který nenaplnil očekávání. Svůj déle avizovaný odchod realizoval i Michal Gulaši.

Naopak nejvytouženější posilou by byl Jan Marek, útočník Atlantu Mytišči. Jenže ten dnes startuje finálovou bitvu s Ufou o Gagarinův pohár v KHL a stále se ještě rozhoduje, zda nesetrvá v Rusku. Obrovský týmový úspěch by ho mohl přesvědčit… Co se obrany týče, tam by podle informací Sportu měli vzniklé díry zalepit Angel Krstev či Petr Gřegořek.

KDO VE SPARTĚ KONČÍ
David Výborný kapitán (36 let) Už v lednu se sám rozhodl, že za Spartu dál hrát nechce.

Ondřej Kratěna útočník (33 let) Častá zranění a slabá produktivita, to je důvod jeho odchodu.

Viliam Sivek prezident klubu Neztotožňoval se s kroky vedení, sám se svých funkcí vzdal.

Další odchody

Petr Macholda obránce (29 let)
Michal Gulaši obránce (24 let)
Doug O‘Brien obránce (27 let)
Radek Smoleňák útočník (24 let)
Tomáš Kůrka útočník (29 let)




Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud