1. srpna 2014 • 13:25

Holíkův vnuk se postaví Čechům. Adam Musil oblékne dres Kanady

Autor: pab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeho dědeček Jaroslav Holík vyválčil v roce 1972 s prastrýcem Jiřím titul mistra světa, zlatý triumf zažil později i jeho otec František Musil. Starší bratr David byl kapitánem české dvacítky. Může se klidně stát, že útočník Adam Musil jednou na mezinárodním ledě vyrukuje proti němu.



Zatím sice pronikl teprve do výběru osmnáctiletých a chystá se na stejně staré vrstevníky při srpnovém Memoriálu Ivana Hlinky. Nebude však reprezentovat Česko, nýbrž Kanadu.

V minulé sezoně patřil rodák z Delty v provincii Britská Kolumbie k úderníkům týmu Red Deer Rebels v juniorské WHL. Hokejově však Adam Musil vyrůstal v Jihlavě, až později působil v mládežnických týmech Burnaby a Vancouveru.

Herně připomíná svého dědu. „Starší David je moc hodný, takový dobrák, Adam naopak správný prevít. Pravák, hodně šikovný. Ale také tvrdý a důrazný,“ řekl o svém vnukovi před časem Jaroslav Holík.

Jako vytrvalý kritik poměrů v českém hokeji někdejší trenér dvojnásobných juniorských mistrů světa rozhodnutí svého vnuka hrát za Kanadu otevřeně schvaluje.

„Adam se takhle rozhodl, nechal jsem to na něm. Měl právo volby, kterou udělal,“ citoval minulý týden po zveřejnění 44členné kanadské nominace hokej.cz jeho otce Františka Musila, dlouholetého skauta Edmontonu a donedávna asistenta někdejšího trenéra reprezentace Aloise Hadamczika.

Musila chtěl i český tým

O nejmladšího člena slavného rodu, jehož maminka Andrea byla skvělou tenistkou a strýc Robert Holík válel 18 sezon v NHL, měla svého času zájem i česká strana. Loni na turnaji World Challenge hráčů do 17 let ale reprezentoval Adam Musil výběr Pacifiku.

Na Hlinkově memoriálu budou Kanaďané hrát svoji skupinu v Piešťanech, ale ještě předtím je čeká v Břeclavi přátelské utkání proti domácímu výběru. Pokud přivezou i Adama Musila, bude to z českého pohledu zajímavý souboj, i když nijak ojedinělý. USA reprezentovali synové slovenské legendy Petera Šťastného, Yan a Paul.

Potomek Vladimíra Martince Tomáš zase hrál za Německo na olympiádě a třech světových šampionátech. Adam Musil, který má dvojí občanství a mohl si vybrat, však pro český hokej není taky úplně ztracený.

Podle současných pravidel IIHF lze příslušnost změnit jednou v kariéře, a to po určitém počtu sezon v nové zemi. Za předchozí domovinu přitom hráč nesmí předtím nastoupit na olympiádě ani mistrovství světa, včetně juniorských šampionátů.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud