Adam Lacek
17. srpna 2017 • 12:35

Zlatý hrdina Lašák končí kariéru. Pešán ho ještě zkoušel přemluvit

Autor: Adam Lacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slovenská brankářská modla končí. Ján Lašák, který v roce 2002 vychytal svojí zemi historický titul mistrů světa, se rozhodl uzavřít bohatou kariéru. Stane se trenérem brankářů ve slovenské reprezentaci, pomáhat bude především s výchovou mladých gólmanů. Trenér Filip Pešán z Liberce, kde naposledy působil, se ho ještě snažil přemluvit. „Chtěl, abych ještě nekončil. Nakonec jsem se ale rozhodl to přijmout,“ sdělil Lašák na čtvrteční tiskové konferenci.



Dalo se to předpokládat. Při posledním extraligovém finále si Lašák poranil koleno a musel na operaci. Konec byl pravděpodobný. Nyní se připojí k nově se tvořícímu realizačnímu týmu slovenské reprezentace.

Své rozhodnutí oznámil na tiskové konferenci v Bratislavě. „Byly to pro mě dlouhé noci bez spánku, když jsem dostal nabídku od Mira Šatana (generálního manažera národního týmu). Nakonec jsem dospěl k rozhodnutí to přijmout. Lákalo mě pomoct, předat své zkušenosti, kterých mám hodně,“ uvedl nyní již bývalý brankář.

Slovenský hokej prochází v současné době personální obměnou. Generálním manažerem reprezentace se na začátku léta stal Miroslav Šatan. Novým trenérem po odstoupivším Zdenu Cígerovi byl zvolen Kanaďan Craig Ramsay, asistentem bude další bývalý útočník Vladimír Országh.

Jasná už je i pozice trenéra brankářů, kterou zaujme právě Lašák. „Mojí prioritou bude vychovávat mladé gólmany. V áčku ne, tam už brankáře nevychováte, takže mojí úlohou bude sledovat jejich formu a vytipovat vhodné adepty. Hlavní náplní však bude cestovat po Slovensku a vychovávat nastupují generaci,“ v krátkosti představil svou novou životní náplň.

Nové výzvy se Lašák rozhodně nebojí. „Cítím morální povinnost pomoct slovenskému hokeji, protože jsem byl jedním z iniciátorů změny. Dám tedy hlavu na špalek a uvidím, čeho dosáhnu,“ řekl 38letý veterán.

Zvolenský rodák je českým fanouškům hodně známý, polovinu kariéry strávil v extralize. Pět let působil v Pardubicích, poslední čtyři sezony patřil k výrazným postavám libereckých úspěchů. Oběma klubům pomohl k titulu (Pardubice 2005, Liberec 2016). Mistrovský pohár vyhrál i s Košicemi. Ze světových šampionátů má kompletní sbírku medailí.

VIDEO: Neprůstřelný Ján Lašák v nájezdech semifinále MS 2002

Fotky nesmí chybět. Euforie Liberce nebrala konce
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud