19. ledna 2018 • 18:49

Boeser útočí na Calder Trophy. Překonal i rekord legendárního Bureho

Autor: Petr Luzar
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Moc dobrých zpráv z Vancouveru nechodí. Klub se ve Východní konferenci trápí, v bojích o play off ztrácí. Ovšem jednu radost fandové přece jen mají. Dvacetiletý útočník Brock Boeser si v polovině základní části vysloužil neoficiální nominaci na Calder Trophy pro nejlepšího nováčka roku. Navíc z prvního místa průběžného pořadí. Dvakrát už byl vybrán nováčkem měsíce, čehož se v minulosti nedočkal ani Pavel Bure. Klubová legenda, jejíž číslo 10 v roce 2013 Canucks vyřadili.



Boeser získal ocenění za listopad a prosinec. Podobný kousek se naposledy povedl Connoru McDavidovi, kapitánovi Edmontonu (únor a březen 2016). Ve 42 zápasech zatím americký mladík nasbíral 40 bodů (22+18). Patnáct z osmnácti členů oficiální webové stránky NHL proto nakonec zvolilo Boesera jako největšího favorita na zisk Calder Trophy.

Rodák z Minnesoty zůstává nohama na zemi. „Snažím se na to nemyslet a radši se zaměřit na týmový úspěch,“ vyjádřil se Boeser. „Je vskutku zábava, když se vám daří. Ovšem pro mě osobně je tohle výsledek týmové práce. Všichni tvrdě dřeme a tyhle šance přicházejí z poctivé práce.“

Thomas Vanek vyrovnával v 57. minutě na 2:2
Thomas Vanek vyrovnával v 57. minutě na 2:2

Progresivní křídlo je s dvaadvaceti přesnými zásahy v nejlepší desítce střelců celé ligy. Pro zajímavost, na kanonýra Ovečkina, který střeleckou tabulku NHL vede, ztrácí Boeser pouze šest branek. A to má o čtyři odehrané zápasy méně. Mezi nováčky je celkově druhý nejproduktivnější. Oceněním a poctou je pro něj i nominace na All-Star Game v Tampě. Do výběrů nejlepších se dostal jako jediný novic z celé ligy.

Na útočníkovu univerzitní minulost (Univ. of North Dakota) dodnes živě vzpomíná například Will Butcher, obránce Devils. Další nová tvář v NHL a zároveň Boeserův bývalý univerzitní soupeř. „Jeho střela je to, co si z té doby vybavuji nejvíce,“ líčil Butcher. „Příklep měl už tehdy kalibr hodný NHL. Pro svůj tým je klíčovým hráčem. Dokáže hrát solidně ve všech koutech kluziště. Jeho čísla ve statistice Corsi jsou velmi efektivní, takže můžete zaznamenat rozdíl v celkové hře, když se zrovna nachází na ledě.“

Týmové výsledky zatím ve fanoušcích Canucks vyvolávají spíš hořkost. Ovšem Boeserův příchod může symbolizovat novou éru klubu. Éru, která jednou definitivně skončí s odchodem bratrů Sedinů.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud