23. března 2018 • 21:35

Byl nechtěný a podceňovaný, teď švédský Divoký Bill ohromuje NHL

Autor: Petr Luzar
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Karlsson nepřestává udivovat NHL. Řeč ovšem není o Eriku Karlssonovi, kapitánovi Senators, ale o jeho mladším krajanovi Williamovi. Po příchodu k nováčkovi z Vegas se stal prvním centrem týmu a také hráčem, který jako historicky první pokořil třicetibrankovou hranici v dresu Golden Knights. „Vždycky jsem věděl, že to ve mě je,“ říká pětadvacetiletý Karlsson, který v 74 zápasech nasbíral 66 bodů (39+27). Pro srovnání, za tři předchozí ročníky nastřílel v Columbusu a Anaheimu 18 gólů. „Věděl jsem, že zde mám šanci a také jsem ji chtěl naplno využít. I ve Švédsku jsem platil za ofenzivní typ hráče.“



Karlssonova útočná formace se Smithem a Marchessaultem už si dokázala získat respekt. Přitom ještě před rokem platil Švéd za útočníka, který v Columbusu nastupoval ve třetí, čtvrté formaci. Wild Bill, tedy Divoký Bill, jak spoluhráči Karlssonovi přezdívají, má našlápnuto k titulu překvapení sezony.

„Je velmi podceňovaný,“ nediví se Karlssonův bývalý spoluhráč z juniorské reprezentace Rickard Rakell. „Rozšiřovací draft byl pro něj dobrou věcí, protože v Columbusu nedostával moc času na ledě.“ Karlsson, mistr světa z roku 2017, o svých ofenzivních dovednostech také nikdy nepochyboval. Vyzdvihuje ovšem i své nové parťáky. „Zatím se nám daří dobře, Marchessault a Smith mi hodně pomáhají. Teď je to jen na mě, abychom šli jako útočná formace vzhůru.“

Malcolm Subban se svými parťáky hasí šanci San Jose
Malcolm Subban se svými parťáky hasí šanci San Jose

Jak je možné, že se z hráče, jehož gólové maximum v sezoně bylo 20 branek ve švédské juniorské soutěži, stane tak dominantní ofenzivní lídr? Navíc v týmu, který se musel sehrát během pár měsíců? Odpověď je prostá: trenér Gerard Gallant. Právě jemu se podařilo najít chemii prvního útoku Golden Knights.

Zásluhu na tom mají křídla Reilly Smith a Jonathan Marchessault. Oba přišli k nováčkovi NHL z Floridy, byli sehraní. Gallant, který oba dobře zná právě z Floridy, k nim hledal ideálního centra. Sázka na Šipačova nevyšla. A tak k nim dosadil do té doby nenápadného Karlssona.

A rozjel se kolotoč. Po 60 společných zápasech měl první útok Golden Knights dohromady na svém kontě 175 bodů! Navíc jsou v NHL i na prvních třech místech statistiky +/-. Karlsson tuto statistiku se 40 plusovými body vede, Marchessault (+33) a Smith (+32) jsou za ním.

A pro milovníky pokročilejších statistik: Karlsson si výrazně vylepšil i Corsi. Tedy statistiku, která počítá střely na obě branky v době, kdy je konkrétní hráč na ledě. Z bídných 47,3% z minulého ročníku se raketově vylepšil na nadprůměrných 54,3%. Kam švédské překvapení nakonec dotáhne Vegas Golden Knights?

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud