Adam Lacek
16. srpna 2018 • 04:50

Hokej mění pravidla: nový trest i menší brankoviště. Co góly bruslí?

Autor: Adam Lacek
Vstoupit do diskuse
0
  • Nová hokejová sezona přinese i řadu změn v pravidlechNová hokejová sezona přinese i řadu změn v pravidlechFOTO: Koláž iSport.cz

    Zdržování po zakázaném uvolnění? Hraní s čouhajícím kusem chrániče? Zapomeňte. A góly bruslí? V extralize pořád stejně, na mistrovství světa už nebude platit žádný. Nová hokejová sezona přinese i řadu změn v pravidlech. A ne zrovna malých. Kromě už několikrát omílané trenérské výzvy se například zavedl zcela nový trest – pozdní dohrání. Na trestné střílení budou týmy moct poslat jakéhokoliv hráče, změnila se i podoba brankoviště. Na jaké další věci si od nové sezony dát pozor? Podívejte se na přehledný popis nejdůležitějších změn v pravidlech.

  • Góly bruslí

    Pravidlo č. 96 – Góly bruslí

    Původně: Gól nebyl uznán jen v případě zjevného kopnutí puku útočícím hráčem. Při usměrnění puku nohou do branky nebo natočení brusle k odrazu puku do branky byl gól uznán.

    Nově: Gól nebude uznán, pokud útočící hráč usměrní puk do branky bruslí jakýmkoliv způsobem nebo jakkoli natočí brusli s úmyslem nechat puk od ní odrazit. Podle posledních informací od šéfa rozhodčích Vladimíra Šindlera v českých soutěžích góly bruslí budou platit podle původních pravidel, nové pravidlo však platí pro mezinárodní soutěže.

    Rozhodnutím Výkonného výboru z 6.8.2018 bylo pro Český hokej schváleno domácí ustanovení, podle kterého bude dosažení gólu bruslí posuzováno dle Pravidel ledního hokeje 2014-2018.

    Takový gól Martina Nečase by podle nových pravidel už na MS neplatil, v extralize pořád ano
    Video se připravuje ...

  • Nový trest - pozdní dohrání

    Pravidlo č. 153 – Pozdní dohrání

    Původně: Pravidlo neexistovalo.

    Nově: Pozdní dohrání představuje nedovolený bodyček na připraveného nebo nepřipraveného hráče, který je ve zranitelné pozici, protože již nemá puk pod kontrolou, ani v držení.

    Nový trest „pozdní dohrání“ budou rozhodčí ukazovat následovně:

    Nově se bude vylučovat i za pozdní dohrání, tj. nedovolený bodyček na připraveného nebo nepřipraveného hráče, který je ve zranitelné pozici, protože již nemá puk pod kontrolou, ani v držení Nově se bude vylučovat i za pozdní dohrání, tj. nedovolený bodyček na připraveného nebo nepřipraveného hráče, který je ve zranitelné pozici, protože již nemá puk pod kontrolou, ani v drženíFoto Český svaz ledního hokeje

  • Trestné střílení

    Pravidlo č. 176 – Postup provádění trestného střílení/přehled

    Původně: V případech, kdy byl hráč faulován tak, že bylo nařízeno trestné střílení, musel provést trestné střílení faulovaný hráč. Výjimka byla pouze při zranění.

    Nově: V případech, kdy je hráč faulován tak, že má být nařízeno trestné střílení, může být trenérem určen k provedení trestného střílení jakýkoliv hráč, který není trestán.

    V minulé sezoně musel Jakub Krejčík trestné střílení po faulu na něj absolvovat sám, podle nových pravidel bude moct jet kdokoliv z týmu
    Video se připravuje ...

  • Coach's Challenge

    Pravidlo č. 99 – Užití brankového videorozhodčího k určení gólu

    Původně: Konzultace mezi brankovým videorozhodčím a hlavním rozhodčím byla možná pouze na vyžádání hlavního rozhodčího nebo brankového videorozhodčího.

    Nově: Pravidla zavádí možnost trenérské výzvy – přezkoumání brankové situace z hlediska postavení hráče v brankovišti a nedovoleného bránění brankáři. Konkrétní podmínky stanoví Sportovní předpisy IIHF pro soutěže IIHF, v Tipsport extralize se použije Herní řád.

  • Brankoviště

    Pravidlo č. 19 – Vyznačení ledové plochy/vyhrazená území

    Změna ve vyznačení brankoviště.

    Původně:

    Původně vyznačovalo brankoviště celý půlkruh okolo branky Původně vyznačovalo brankoviště celý půlkruh okolo brankyFoto Český svaz ledního hokeje

    Nově:

    Nově se brankoviště zmenší na šířku, na délku se naopak o 3 centimetry zvětší Nově se brankoviště zmenší na šířku, na délku se naopak o 3 centimetry zvětšíFoto Český svaz ledního hokeje

  • Nebezpečná výstroj

    Pravidlo č. 128 – Nebezpečná výstroj/nebezpečné použití výstroje
    Pravidlo č. 129 – Zdržování hry/úprava výstroje

    Původně: Podle Pravidla 128 byl po varování ukládán osobní trest hráči, který měl nedovolenou nebo nebezpečnou výstroj.

    Nově: Pravidlo 128 a ukládání osobního trestu zůstává v platnosti. Podle Pravidla 129 se nově po předchozím varování ukládá menší trest hráči, pokud nenosí ochrannou výstroj zcela pod oblečením nebo nemá dres zcela přes kalhoty.

    Pravidlo č. 155 – Hraní bez helmy

    Původně: Hráč s prasklým chráničem očí nebo mřížkou mohl dohrát střídání.

    Nově: Hráč, jehož mřížka, chránič očí nebo celoobličejový chránič praskne nebo se rozbije během hry, musí ihned opustit led.

    Ještě v minulé sezoně musel střídat hráč, který přišel o helmu. Nově bude muset vystřídat i ten, komu část helmy praskne nebo se rozbije
    Video se připravuje ...

  • Zdržování hry po icingu

    Pravidlo č. 136 – Zdržování hry/střídání po zakázaném uvolnění

    Původně: Úmyslné porušení postupu při vhazování po zakázaném uvolnění bylo řešeno stejně jako jiné porušení.

    Nově: Pokud hráč bránícího týmu úmyslně poruší postup při vhazování po odpískaném zakázaném uvolnění tak, aby zdržoval hru, bude to mít za následek varování jeho týmu. Každé další provinění bude mít za následek menší trest pro hráčskou lavici za zdržování hry.

     

  • Vyloučení

    Pravidlo č. 119 – Vražení na hrazení

    Původně: Za vražení na hrazení se ukládal minimálně menší trest.
    Nově: Nejnižší možný trest za vražení nahrazení je menší trest a automatický osobní trest.

    Pravidlo č. 123 – Naražení zezadu

    Původně: Při zranění naražením zezadu bylo možné uložit jen trest ve hře.
    Nově: Při bezohledném ohrožení (např. zranění) naražením zezadu je možné uložit buď větší trest a automatický osobní trest do konce utkání, anebo trest ve hře.

    Pravidlo č. 124 – Zásah do hlavy nebo krku

    Původně: Při zranění zásahem do hlavy nebo krku bylo možné uložit jen trest ve hře.
    Nově: Hráči může být za zásah do hlavy nebo krku (např. při zranění) uložen také větší trest a automatický osobní trest do konce utkání, anebo trest ve hře.

    Pravidlo č. 160 – Podkopnutí

    Původně: Za podkopnutí se ukládal jen trest ve hře.
    Nově: Za podkopnutí je možné uložit buď větší trest a automatický osobní trest do konce utkání, anebo trest ve hře.

    Pravidlo č. 167 – Podražení

    Původně: Pokud hráč stíhal protihráče s pukem, nejdříve vyklepl puk holí a následně způsobil pád protihráče, nebyl uložen žádný trest.
    Nově: Hráči, který stíhá protihráče s pukem, nejdříve vyklepne puk holí a následně způsobí pád protihráče, bude trest za podrážení přesto uložen. Při brejku nebude nařízeno trestné střílení, ale bude uložen menší trest.

    Změn v pravidlech se dočkaly i některé tresty, za které se vylučuje
    Video se připravuje ...

  • Přikrytí puku brankářem

    Pravidlo č. 221 – Přikrytí puku mimo brankoviště/brankář

    Změna popisu k území č.1 a č.2.

    Původně:

    Původně mohl brankář přikrýt kotouč i daleko od branky, pokud byl atakován soupeřem Původně mohl brankář přikrýt kotouč i daleko od branky, pokud byl atakován soupeřemFoto Český svaz ledního hokeje

    Nově: Brankáři není dovoleno padnout na puk, aby způsobil přerušení hry v situacích, kdy je jeho tělo mimo brankoviště.

    Nově brankář nebude moci přikrýt kotouč, pokud nebude mít alespoň část těla v brankovišti Nově brankář nebude moci přikrýt kotouč, pokud nebude mít alespoň část těla v brankovištiFoto Český svaz ledního hokeje

  • Ledová plocha

    Pravidlo č. 8 – Ledová plocha způsobilá ke hře

    Původně: Pokud došlo v posledních pěti minutách třetiny k neobvyklému zdržení, rozhodčí mohl nařídit přestávku a dohrání zbytku třetiny po přestávce. Následující třetina navázala bez přestávky pouze po výměně stran.

    Nově: Nově může rozhodčí takové rozhodnutí učinit v posledních deseti minutách třetiny.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud