19. června 2022 • 05:00

Co nabídly volby: staničky, Dědkovy útoky i propraný Pešán a půjčka

Autor: ok
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Začalo se v sobotních jedenáct hodin, končilo se kolem až devatenácti. Volební konference na prezidenta Českého hokeje byla nezvykle dlouhá a neklidná. Tentokrát se nekonalo jen tupé zvednutí lesu rukou v otázce volby. Plála žhavá debata, k vidění byly ostré přestřelky. Kromě toho taky fiasko s hlasovacími zařízeními, které nakonec musely nahradit staré dobré papírky. Co dalšího se v sobotu v Praze událo?

  • Hlasovací bizár

    Šedesátka delegátů dostala do ruky hlasovací zařízení. Ta vypadala jako televizní dálkové ovladače. Princip byl prostý. Rozběhne se minutový časový limit, všichni cvaknou na jedno z tlačítek jedna až pět a hotovo. Už během zkušebního hlasování se ale objevily potíže. Několika delegátům se přístroje, které svazoví činovníci nazvali staničky, musely měnit.

    Nejdřív volili ve zkoušce oblíbené zvíře, pak barvy. Když měli nakázáno, aby všichni vybrali jako své oblíbené zvíře psa, jeden hlas stejně dostala želva. Když se pak šlo naostro do volby nového hokejového prezidenta, technika selhala úplně a výsledky se vůbec neobjevily. „Jsem pro návrat k papírkům. Okamžitě, hned. Navrhuji na nic nečekat a rozdat papírky,“ říkal nevrle viceprezident svazu Aleš Pavlík. Jak řekl, tak se stalo.

    Delegáti dostali papírky, na nichž zakroužkovali jednoho z pěti adeptů. Když Petr Bříza oznamoval vítěze, v sále bylo hrobové ticho. Vyhrál Alois Hadamczik.

    A to je ta zpropadená mašinka... hlasovací zařízení nezvládli delegáti využít.Foto Pavel Ryšavý

  • Dědek: Nedůvěryhodnost a střet zájmů!

    Podle očekávání nasadil ostrou rétoriku proti vedení svazu a současným členům výkonného výboru Petr Dědek. Vadí mu toho hodně, nejvíc se však točil kolem neprůhlednosti zakázek a toho, že svaz nevypisuje výběrová řízení na potřebné služby. Například na ty právní. Roky je totiž advokátní kanceláří svazu ta od Tomáše Krále.

    „Vám opravdu přijde normální, že Tomáš Král byl prezidentem a zároveň právníkem svazu? Mně tedy rozhodně ne.“ Reagoval viceprezident Aleš Pavlík: „Nebudu na Krále kydat, jako to dělá asi většina z vás. Kanceláři pana Krále se fakturovala snad jen polovina toho, co jiným. Přesné cifry neznám, ale věřím Tomáši Královi.“ A Petr Bříza dodal: „Králova kancelář zastupuje svaz od roku 2008. Doteď to nikomu nevadilo. To chceme opravdu popravovat všechny členy výkonného výboru? To jsme si mohli pronajmout sklepní prostory tohoto hotelu a udělat to tam.“

    Dědek opáčil: „Nejde o peníze, ale o důvěryhodnost a střet zájmů. Prezident Král z vás udělal blázny. Z celého výkonného výboru. Pánové Urban a Král si dělali, co chtěli.“

    Petr Dědek v diskuzi na Konferenci ČSLH, která měla zvolit nového prezidenta českého hokejeFoto Michal Beránek (Sport)

  • Boss Varů bez obalu

    Jako jeden z prvních přišel k řečnickému pultu v diskusní části manažer Karlových Varů Miroslav Vaněk. Chtěl se vyjádřit k hospodaření svazu. „Karlu Gutovi jsme říkali halířek, jak šetřil každou korunu. Pod panem Kulhánkem nastal chaos. Tomáš Král svaz přebíral svaz, co se týká financí, v katastrofálním stavu. Tomášovi je třeba poděkovat, že z finančního průšvihu svaz vyvedl. Udělala se i spousta chyb, třeba špičkově placení manažeři. Ukázalo se po dvou letech, že Sláva Lener je sportovně neúspěšný, ale skončí po 12 letech, kdy řekne, že nesouhlasí s Králem v StB. Proč nebyl vyhozený už dávno? Nechápu to.“

    Pustil se taky do extrenéra repre Filipa Pešána. „Pešánovi jsme dali neskutečnou výplatu, o které radši asi ani nechci hovořit. Bylo řečeno, že ji má proto, že dělá dvě funkce. Za celou svoji kariéru šéftrenéra svazu náš klub v Karlových Varech ani jednou nenavštívil! Nikdo nekontroloval, jestli svoji práci dělá, jak má. Přesto jsme za tohoto pána platili nekřesťanské peníze. Jen do médií kritizoval, jak za všechno můžou kluby, které pracují špatně.“

    Litoměřice, jakožto svazový projekt Dukla, pak označil za „projekt, který má pouze vyvádět peníze ze svazu“.

    Generální manažer Karlových Varů Miroslav Vaněk poskytl deníku Sport otevřený rozhovorFoto Jaroslav Legner (Sport)

  • Urban: Půjčka Královi? Můžu za to já

    Ve dnech před sobotní volební konferencí se nejvíc ze všeho řešila trestní oznámení, která podal majitel Pardubic Petr Dědek. Mimo jiné podal podnět i na Martina Urbana, sekretáře svazu a jednatele servisní společnosti Pro Hockey Cz, která je dceřinou firmou ČSLH. Nelíbilo se mu, že ta před lety poskytla Tomáši Královi půjčku ve výši 9 milionů korun.

    „Jak je možné, že jste Královi ty peníze půjčil,“ dotázal se Dědek přímo na konferenci Urbana. „V podstatě za to můžu já, narovinu. Tomáš si přišel vyřídit náležitosti, aby si vzal úvěr v bance, nicméně v té době byly podmínky velmi nevýhodné. Proto jsem mu navrhl, aby si půjčil od Pro Hockeye. Do kasy to přineslo 300 tisíc,“ překvapil Urban.

    Úrok dostal Král 2,5 procenta ročně. Vše řádně splatil. Dědek pak vyzval dozorčí radu v čele s Miloslavem Šebou, aby skončila. O návrhu se mělo hlasovat, Dědek však posléze svůj návrh stáhl. K půjčce se pak vyjádřili i prezidentští kandidáti. „V žádném případě nepodporuji půjčky svazových peněz,“ hlásil Jiří Šlégr. „Já bych to určitě nedělal, radši bych šel do banky,“ přidal Otakar Černý.

    Konference ČSLH, kde bude zvolen nový šéf českého hokejeFoto Michal Beránek / Sport

  • Nečekaně rychlá radost Hadamczika

    Když se hlasovalo poprvé hlasovacími zařízeními (nakonec neúspěšně), Alois Hadamczik jako jediný z kandidátů seděl otočený směrem do zdi. Na plátno, kde měly naskočit výsledky, se nechtěl dívat. Když napodruhé delegáti hlasovali postaru – papírovými lístky vhozenými do urny, už vše sledoval. Nakonec mohla vypuknout jeho radost.

    A bylo velkým překvapením, že slavil hned po prvním kole. Delegátů bylo 60. Aby jeden z pěti kandidátů vyhrál hned v úvodní rundě, musel dostat 31 hlasů. No a přesně tolik jich Hadamczik získal. Jako první mu gratuloval Bedřich Ščerban a všichni další kandidáti, kteří během konference seděli u jednoho stolu.

    „Překvapený jsem byl. Vedle mě seděly velké hráčské osobnosti. Dostal jsem ale 31 hlasů, nadpoloviční většinu všech. Důvěra je velká, já ji nebudu chtít zklamat,“ povídal pak Hadamczik novinářům. V pondělí oslaví nový prezident Českého hokeje kulaté jubileum, bude mu 70 let.

    Nový boss českého hokeje - Alois HadamczikFoto Michal Beránek / Sport

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud