Květoslav Šimek
23. ledna 2024 • 15:30

Buček po 4 letech zpět v repre, v Nitře válí. Měl by být lídr, čeká Šatan

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pětadvacetiletý útočník Samuel Buček se po čtyřech letech vrací do slovenské reprezentace. Je v nominaci trenéra Craiga Ramsayho na přípravný dvojzápas proti Německu ve Zvolenu. „Lídry mladého mužstva by měli být brankář Hlavaj a v útoku Okuliar nebo Buček, kterého jsme v reprezentaci dlouho neviděli,“ řekl generální manažer Miroslav Šatan pro portál hockeyslovakia.sk. Ve výběru je deset borců z české extraligy.



Právě Samuel Buček rozpoutal v minulé sezoně pořádnou bouři v české extralize. Třinečtí Oceláři ho v listopadu angažovali poté, co mu nedopadlo angažmá v ruské KHL. Buček dal tehdy v létě i přes vypuknutí válečného konfliktu na Ukrajině přednost Nižněkamsku před bojem o NHL v Seattlu.

Celé jeho angažmá provázely velké emoce. V Třinci odehrál talentovaný útočník v základní části 36 zápasů, nasbíral 10 bodů (7+3). V play off naskočil do osmi duelů. Nebodoval, od šestého čtvrtfinále se Spartou zápasy sledoval jen v civilu. Klub na něj opci neuplatnil, v tichosti se vrátil na Slovensko.

„Všichni se do mě obouvali, ale podepisují tam i hráči z jiných zemí,“ říkal Buček po návratu na Slovensko pro Šport.sk. V Nitře znovu válí. Je asistentem kapitána, z 36 zápasů má 48 bodů (21+27). A je na špici kanadského bodování soutěže.

„Po jeho výkonech v naší extralize přišel čas, aby mu trenéři dali opět šanci v národním týmu,“ přitakal Šatan. „A tento výběr je především o mladých hráčích. Dívali jsme se po klubech a hledali takové, kteří hrají dobře a zaslouží si šanci. Abychom zjistili, jak se jim bude dařit na mezinárodním ledě.“

Otázku případného zrušení reprezentačního embarga pro hráče působící v ruské KHL generální manažer Miroslav Šatan nerozebíral. Aktuální zápasy proti Německu jsou především pro mladší borce. V nominaci jsou čtyři nováčci – brankář Vladimír Glosár z Michalovců, obránce Boris Brincko z Popradu a útočníci Oleksij Myklucha s Róbertem Džuganem ze Spišské Nové Vsi.

Sraz ve Zvolenu začíná v pondělí 5. února, proti Německu se bude hrát 7. a 8. února.

Slovenská nominace

Brankáři: Vladimír Glosár (Michalovce), Samuel Hlavaj (Plzeň)

Obránci: Michal Beňo, Marek Korenčík a Andrej Golian (všichni Slovan Bratislava), Boris Brincko (Poprad), Martin Bučko (Pardubice), František Gajdoš (Nitra), Michal Ivan (Liberec), Dávid Mudrák (Zvolen), Marko Stacha (Nitra)

Útočníci: Jozef Baláž (Trenčín), Samuel Buček (Nitra), Viliam Čacho (Třinec), Oleksij Myklucha a Róbert Džugan (oba Spišská Nová Ves), Martin Faško-Rudáš (Liberec), Miloš Roman a Patrik Hrehorčák (oba Třinec), Matej Kašlík (Zvolen), Andrej Kollár (Kometa), Adam Lukošik (Slovan Bratislava), Oliver Okuliar a Alex Tamáši (oba Mountfield HK).

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud