27. července 2007 • 00:00

Potlučený Casar potěšil Francouze

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Měl pád před cílem. Srazil se se psem a chtěl odstoupit. Neudělal to a odměnou mu byla první vyhraná etapa na Tour de France, když porazil kolegy z dlouhého úniku.



Ve spurtu čtyř uprchlíků vybojoval francouzský cyklista Sandy Casar své první vítězství na Tour de France. Navzdory srážce se psem a pádu 27 kilometrů před cílem dnešní osmnácté etapy porazil v závěru 211 kilometrů dlouhé trasy s odřeným bokem a naraženým loktem své kolegy z dlouhého úniku Belgičana Axela Merckxe, krajana Laurenta Lefevra a Nizozemce Michaela Boogerda. Žlutý trikot vedoucího jezdce s přehledem udržel Španěl Alberto Contador, jenž dojel do cíle v hlavním poli se ztrátou osmi minut a 34 sekund na kvarteto v čele. Nikdo z uprchlíků nemohl žádného z adeptů na celkový triumf ohrozit, takže během asi 180 kilometrů dlouhé jízdy v úniku si vypracovali náskok více než čtvrt hodiny. "Konečně! Na tuhle chvíli jsem se něco načekal," radoval se Casar, jenž startuje na Tour už pošesté. Srážka se psem potkala na letošní Tour už dříve také Němce Marcuse Burghardta. "Vůbec jsem ho neviděl běžet. Po tom pádu jsem málem odstoupil," uvedl devětadvacetiletý Francouz. Potížím se nevyhnul ani Boogerd, kterého bodla včela a nechal se za jízdy ošetřit. Spurt hlavního pole v poslední dlouhé etapě pro sebe rozhodl Belgičan Tom Boonen. Exmistr světa si tak pojistil zelený trikot pro lídra bodovací soutěže. O vítězi 94. ročníku slavného závodu, těžce poznamenaného dopingovými aférami, se definitivně rozhodne v sobotní časovce na 55 kilometrů. Contador v ní bude hájit náskok 1:50 minuty před Australanem Cadelem Evansem. "Zítřek bude nejtěžším dnem v mém sportovním životě, časovka může všechno změnit, i celý můj život. Udělám všechno proto, abych žlutý trikot udržel," řekl Contador. Tour skončí v neděli v Paříži. Závod možná bude pro některé účastníky o metr kratší. Jezdci osmi stájí, kteří na protest proti současným dopingovým aférám odstartovali se zpožděním do 16. etapy, plánují další manifestační akci. V neděli chtějí na slavném bulváru Champs Elysées zastavit demonstrativně těsně před cílem.


Výsledky - 18. etapa (211 km):
1. Casar (Fr.) 5:13:31, 2. Merckx (Bel.), 3. Lefevre (Fr.), 4. Boogerd (Niz.) všichni -1, 5. Boonen (Bel.), 6. Hunter (JAR), 7. Zabel (Něm.), 8. Chavanel (Fr.), 9. Eisel (Rak.), 10. Hushovd (všichni Nor.) -8:34. Průběžné pořadí:
1. Contador (Šp.) 86:04:16, 2. Evans (Austr.) -1:50, 3. Leipheimer (USA) -2:49, 4. Sastre -6:02, 5. Zubeldia -6:29, 6. Valverde (všichni Šp.) -10:18, 7. Kirchen (Luc.) -11:36, 8. Popovyč (Ukr.) -12:47, 9. Soler (Kol.) -13:31, 10. Astarloza (Šp.) -13:42.

Témata: 
Články odjinud


Články odjinud