13.12.2019 • 05:00

Pět talentů se zaseknutou kariérou. Co dnes dělá Freddy Adu nebo Ödegaard?

Vstoupit do diskuse
0
  • Přečtěte si osudy pěti fotbalistů, jejichž kariéra se nevyvíjela podle předem nalajnovaných kolejí.

    Předpovídali jim velkou budoucnost a zářivou kariéru. Přehnaná očekávání jako by se jim však stala osudnými. Přečtěte si osudy pěti fotbalistů, jejichž kariéra se nevyvíjela podle předem nalajnovaných kolejí.

  • Freddy Adu

    V roce 2004 se stal nejmladším hráčem, který v historii Spojených států podepsal profesionální smlouvu. Bylo mu teprve čtrnáct let, když si odbyl svůj debut v MLS. Sotva dva týdny poté se mu dokonce podařilo v zápase skórovat. Ve čtrnácti letech!

    Talentovaný chlapec neunikl pozornosti skautů prestižních klubů a ve svých 19 letech přestoupil do Evropy. "Nového Pelého", jak mu bylo přezdíváno, v červenci 2007 za dva miliony dolarů koupila Benfica Lisabon. V Portugalsku však věci neplynuly tak, jak by měly, což byl jen začátek konce jeho hvězdné kariéry. 

    Po půl roce putoval na hostování do Monaka, hrál za řecký Aris i turecký Rizespor. Nikde se však nedokázal prosadit. Pro Benfiku bylo tak téměř vysvobozením, když se Adu po čtyřech letech vrátil do USA. I tady však počet klubů, které vystřídal, dál rostl - neprorazil nikde. Philadelphia, brazilská Bahía, Srbsko, Finsko, nižší zámořské soutěže, neúspěšný start v Nizozemsku nebo Norsku… 

    Co je s ním teď?

    Třicetiletý hráč je v současné době bez angažmá. Na fotbal však nezanevřel. V USA se věnuje výuce malých dětí ve fotbalové akademii Next Level Soccer.

    Freddy Adu byl považován za velký talent. Aktuálně je trenérem mládeže.Foto Profimedia

  • Martin Ödegaard

    Dvacetiletý Nor Martin Ödegaard byl považován za fotbalový supertalent. V patnácti letech se stal nejmladším hráčem i střelcem v historii první norské ligy. Jen tři měsíce po svém debutu v nejvyšší soutěži přišla i pozvánka do norské reprezentace.

    Humbuk kolem Ödegaarda rychle upoutal pozornost velkých evropských klubů. O kreativního záložníka projevil zájem například Real Madrid, Bayern Mnichov, Liverpool nebo Manchester City. Přetahovaná skončila 15. ledna 2015, kdy mladík oblékl dres Bílého baletu. Jenže realita ve Španělsku nebyla pro norský talent tak růžová, jako vypadala na začátku.

    V květnu 2015 se sice stal nejmladším hráčem, který kdy nastoupil za áčko, ale tehdejšího trenéra Carla Ancelottiho nepřesvědčil. Na svém kontě má tak do dnešního dne pouhé dva odehrané zápasy za první tým.

    V lednu 2017 odešel na hostování do Nizozemska, kde hrál nejprve za  Heerenveen a poté přestoupil do Arnhemu. Letos v červenci zavítal opět do Španělska a v současné době hraje za Real Sociedad, který jej získal na roční hostování.

    Co je s ním teď?

    Zdá se, že v San Sebastianu se Ödegaardovi začalo blýskat na lepší časy. V žebříčku nejlepších hráčů španělské ligy se podle Whoscored nachází s vysokým průměrným hodnocením 7,75 na třetím místě za střelcem Karimem Benzemou z Realu a útočníkem Villarrealu Gerardem Morenem.

    Nora také zdobí průměr 3,5 klíčových přihrávek na utkání, 86% úspěšnost přihrávek a dvě ocenění pro hráče utkání. Uvidí se tak, co přinese konec sezony a zda-li mladá norská naděje zamíří zpět do Realu Madrid.

    Obrovský talent Martin Ödegaard v duelu s AlavésemFoto ČTK

  • Lars Ricken

    Lars Ricken se narodil v roce 1976 v Dortmundu. Není tak divu, že si talentovaný mladík velmi brzy našel cestu do tamního velkoklubu - Borussie Dortmund. Jako sedmnáctiletý poprvé debutoval za A tým. V následující sezoně se stal jeho stálou oporou a sehrál důležitou roli v titulech, které klub získal v letech 1995 a 1996 v bundeslize.

    Až do roku 1997 bylo však pro řadu fotbalových fanoušků jméno Lars Ricken zatím stále neznáme. Definitivně se mladý hráč zapsal do povědomí veřejnosti v zápase Ligy mistrů, kde nastoupil jako náhradník v zápase proti Juventusu. Pouhých 16 sekund poté, co vyběhl na hřiště, poslal svým prvním dotykem do brány střelu a zajistil tak svému týmu jisté vítězství 3:1.

    Aniž by to mladý Němec v té době tušil, tento gól se stal vrcholem jeho kariéry. Slibně rozjetou dráhu mu zkřížila řada zranění. Ricken nedokázal naplnit očekávání fotbalové veřejnosti, která v něm viděla talent světové úrovně. V Borussii zůstal až do svého fotbalového důchodu v roce 2007.

    Co je s ním teď?

    I po ukončení své aktivní fotbalové kariéry zůstal Ricken věrný Dortmundu, kde aktuálně působí na pozici šéfa mládeže.

    Lars Ricken nazanevřel na Borussii ani po konci kariéry.Foto Profimedia

  • Ravel Morrison

    Ravel Morrison patřil mezi výkvěty fotbalové akademie Manchesteru United. Očekávalo se tak, že se talentovaný mladík v budoucnu stane klíčovou oporou Red Devils. Chválou na konto mladého hráče nešetřil ani samotný věhlasný trenér Alex Ferguson, který o něm v jeho 14 letech prohlásil, že je nejlepším hráčem, kterého v tomto věku kdy viděl.

    Kariéra anglického mladíka však ztroskotala na jeho přístupu a problémovém chování. Když mu bylo 17, stal se spolupachatelem loupežného přepadení a následně vyhrožoval svědkovi. Za napadení vlastní matky si Morrison vysloužil policejní napomenutí, a když jeho hádka s přítelkyní skončila rozmlácením jejího telefonu, seděl před soudem znovu.

    Ravel Morisson - nejtalentovanější mezi svými vrstevníky, si tak připsal jen tři starty za A tým (všechny v Ligovém poháru). 

    V lednu 2012 Morisson kvůli svým problémům odešel z Manchesteru do tehdy druholigového West Hamu. 

    Ferguson o přestupu tehdy prohlásil: "Je to výborný fotbalista se skvělými schopnostmi, ale musí se dostat z Manchesteru a začít nový život." Ale ani přestup nepomohl k tomu, aby Ravel dal svůj život do pořádku.

    Následovala štace po druholigových anglických klubech i přestup do italského Lazia Řím. Za sebou má také angažmá ve švédském Östersundu, kde mu nebyla obnovena smlouva kvůli častým zraněním a přemrštěným platovým nárokům.

    Co je s ním teď?

    V současné době je šestadvacetiletý Ravel Morrison hráčem Sheffield United, s kterým v červenci letošního roku podepsal jednoletou smlouvu. V týmu nováčka Premier League zatím nehraje moc důležitou úlohu, zatím si za něj připsal jeden start a 12 minut strávených na trávníku.

    Mezi obdivovatele talentu Ravela Morrisona patřil i Alex Fergusson.Foto profimedia.cz

  • Kerlon

    Brazilský hráč Kerlon Moura Souza známý jako Kerlon se zapsal do povědomí veřejnosti svými neuvěřitelnými kousky s míčem. Dokáže totiž projít při zápase velkou část hřiště tak, že míč udržuje ve vzduchu hlavičkováním a tím znemožňuje protihráčům vzít mu balón. Jeho "tulení driblování" můžete zhlédnout například v tomto videu. Jak se však později ukázalo, tato schopnost k dlouhodobému angažmá v evropských velkoklubech zkrátka nestačí.

    Útočník, který býval svého času označován za „brazilského zázračného chlapce“, začal svou profesionální kariéru v rodném Cruzeiru. Ve svých dvaceti letech pak mladá brazilská naděje přestoupila do Interu Milán. Za klub však neodehrál ani jediný zápas a byl zapůjčen do Chieva Verona, kde kvůli zranění kolene nastoupil pouze ke čtyřem zápasům. 

    Poté ho čekalo roční hostování v Ajaxu, kde mu však bylo nabídnuto pouze místo v rezervním týmu. V roce 2011 se opět vrátil do Interu, kde ho potkalo další zranění kolene, což mu znemožnilo odehrát zbytek sezony. Po neschopnosti udržet si stálé místo, odešel z Evropy zpět do své rodné Brazílie. Ani tady se však věci nevyvíjely podle plánu. Na konto jednatřicetiletého fotbalisty přibylo následně ještě angažmá v Japonsku, Americe, Maltě a dokonce ve Spartaku Trnava.

    Co je s ním teď?

    Po svém posledním angažmá v roce 2017 ve Spartaku Trnava podle informací klubu ukončil kariéru.

    Kerlonovi se přezdívalo kvůli jeho hlavičkovací technice tuleň.Foto Profimedia


Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}