4.2.2020 • 11:54

10 překvapivých faktů o olympiádě v Tokiu. Roboti, recyklované medaile, vodík

Vstoupit do diskuse
0
  • Nejočekávanější sportovní akcí tohoto roku je olympiáda v Tokiu

    Přečtěte si deset překvapivých faktů o nadcházející olympiádě v Tokiu, nejočekávanější sportovní akci letošního roku. Přípravy na červencové hry jsou v plném proudu a už teď je jasné, že nás čeká spousta inovací a novinek. 

  • Roboti a pokročilé technologie

    Japonsko je zemí nemodernějších technologií. Není proto divu, že i olympiáda v Tokiu bude přehlídkou pokrokových vynálezů. Na letištích budou návštěvníkům pomáhat se zavazadly asistenční roboti. V olympijské vesnici budou zase sportovce a zaměstnance přepravovat automobily bez řidičů. 

    V olympijské vesnici budou sportovce a zaměstnance přepravovat automobily bez řidičůFoto Profimedia

  • Častý hostitel

    Japonsko není v pořádání olympijských her rozhodně žádným nováčkem. Letní hry se tu konaly už v roce 1964, zimní v letech 1972 a 1998. Letos bude Japonsko hostitelskou zemí počtvrté a v četnosti pořádání jej tak překonaly už jen Francie a USA.

    V četnosti pořádání Japonsko překonala už jen Francie a USAFoto Profimedia

  • Recyklované medaile

    Japonci se rozhodli ukázat světu, že i tak velká sportovní akce, jakou je olympiáda, může probíhat ekologicky a udržitelně. Rozhodli se proto, že všechny medaile, které tu budou rozdány, vyrobí ze starých elektronických zařízení, jako jsou například digitální kamery, herní konzole, a především mobilní telefony. 

    Medaile na olympiádu budou vyrobeny ze starých elektronických zařízeníFoto Profimedia

  • Nejbezpečnější olympijské hry

    Tokio bylo v loňském roce podle Indexu Safe Cities vyhlášeno nejbezpečnějším městem na světě. Index hodnotil čtyři kategorie - digitální zabezpečení, zabezpečení infrastruktury, ochranu zdraví a osobní bezpečnost. Pozitivně byl u Tokia hodnocen především přístup ke zdravotní péči, kvalita těchto služeb, přístup k nezávadnému jídlu, kvalitnímu vzduchu, vodě a okamžitým pohotovostním službám. Co se týče bezpečnosti, hledali byste tak příhodnější místo pro olympiádu jen stěží.

    Tokio bylo v loňském roce podle indexu Safe Cities vyhlášeno nejbezpečnějším městem na světěFoto Profimedia

  • Olympijská pochodeň s vodíkem

    Japonci to myslí s ekologií opravdu vážně. Rozhodli se proto, že olympijský oheň bude v tradiční pochodni hořet díky vodíku namísto obvyklého plynu. Důvodem pro zavedení této novinky je snaha pořadatelů o minimalizování uhlíkové stopy. Při spalování vodíku se totiž neuvolňuje oxid uhličitý, což koresponduje s ekologickými snahami pořadatelů.

    Olympijský oheň bude v tradiční pochodni hořet díky vodíku namísto obvyklého plynuFoto Profimedia

  • Maraton a závody chodců v Sapporo

    Mistrovství světa v atletice, které se konalo loni v Kataru, se stalo odstrašujícím příkladem organizátorům letošních her. Aby se neopakovaly hrozivé scény kolabujících běžců, rozhodl se Mezinárodní olympijský výbor přijmout zásadní opatření. Maratony a závody v chůzi, které se nemohou konat na klimatizovaném stadionu budou přesunuty do města Sapporo. To se nachází asi 1000 kilometrů od Tokia na ostrově Hokkaidó. Podle výboru by teploty zde měly být zhruba o 5 až 6 stupňů nižší než v hlavním městě.

    Maratonské peklo v KataruFoto Profimedia

  • Vesmírný ohňostroj

    Namísto klasického ohňostroje by zahajovací ceremoniál v Tokiu mohl ozvláštnit takzvaný meteorický déšť. Japonská společnost Astro Live Experiences plánuje vyslat do vesmíru satelit se speciálními kuličkami, které budou po vypuštění zářit na obloze a připomínat padající hvězdy. Kuličky budou mít průměr zhruba jeden centimetr a jsou zkonstruovány tak, aby shořely vysoko v atmosféře. Tím by neměla být ohrožena letadla ani Země.

    Namísto klasického ohňostroje by zahajovací ceremoniál v Tokiu mohl ozvláštnit tak zvaný meteorický déšťFoto Profimedia

  • Home office

    Podle průzkumu japonského listu Mainichi Shimbun chce více než 90 % ze 122 dotázaných předních společností přijmout speciální opatření, která by během olympiády zmírnila přetížení v hlavním městě. Firmy hodlají svým zaměstnancům umožnit práci z domova a také udělat změny v rozvržení pracovní doby. Tyto kroky podporuje i vláda. Ta určila, že 24. července 2020 (v tento den bude olympiáda oficiálně zahájena) Dnem práce na dálku a vybízí podniky, aby svým pracovníkům umožnily home office.

    Vláda určila 24. červenec 2020 Dnem práce na dálkuFoto Profimedia

  • Nové disciplíny

    Loni na podzim schválil Mezinárodní olympijský výbor zařazení nových disciplín. Svou premiéru si tak na hrách v Tokiu odbude skateboarding, surfing, sportovní lezení a karate. Po vyřazení v roce 2008 se do soutěží pod pěti kruhy vrátí také baseball se softbalem.

    Svou premiéru si tak na hrách v Tokiu odbude skateboarding, surfing, sportovního lezení a karateFoto Profimedia

  • Porazilo Istanbul a Madrid

    Kromě Tokia se o pořádání her ucházel také Istanbul a Madrid. V roce 2013 vyhrálo Tokio první kolo hlasování se 42 hlasy. Jelikož však nemělo potřebnou většinu z 94, bylo nutné účastnit se i druhého kola, kde získalo 60 hlasů a porazilo tak Istanbul. Mezi hlavní překážky patřily obavy z katastrofy jaderné elektrárny ve Fukušimě, která se tu odehrála v roce 2011. Ty se však nakonec podařilo překonat a Fukušima byla dokonce schválena jako místo pro pořádání některých baseballových a softballových zápasů.

    Mezi hlavní překážky patřily obavy z katastrofy jaderné elektrárny ve Fukušimě, která se tu odehrála v roce 2011Foto Profimedia


Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}