2.11.2020 • 04:30

Deset zaručených rad Šárky Strachové: Jak se bránit virům?

Vstoupit do diskuse
0
  • Šárka Strachová na své klinice VO2MAX

    Zdraví je více než dřív hlavním tématem všemožných debat. S blížícím se závěrem roku a příchodem podzimu, kdy slunečních paprsků začíná pomalu ale jistě ubývat, se totiž většině lidí do hlavy opět vkrádají obavy z virových onemocnění. To nejlepší, co pro sebe můžete udělat, je přitom starat se o sebe a svoji imunitu. I já se o svůj imunitní systém průběžně starám a dbám na prevenci. Nejen u sebe ale u celé rodiny, včetně naší dvouleté dcery. Připravila jsem pro vás proto 10 rad, které mi zaručeně pomáhají udržet tělo co nejvíce odolné a zdravé.

  • Spánek

    Spánek je často velmi podceňovaný. Přitom nic nemůže nahradit tak potřebnou regeneraci organismu, ke které právě během spánku dochází. Obecně se doporučuje 6 - 9 hodin spánku denně, i když je to samozřejmě velmi individuální a s vyšším věkem potřeba spánku mírně klesá. Nedostatek spánku oslabuje náš imunitní systém a může se projevit celkovou únavou nebo obtížemi se soustředit.

    Víte, co je to spánková hygiena? Tady je pár pravidel, která jsou dobrá ohledně spánku dodržovat:

    choďte spát a vstávejte pravidelně ve stejný čas před spaním nepijte nápoje jako je káva, černý nebo zelený čaj, alkohol ložnici vždy dobře vyvětrejte, teplota by neměla přesahovat 20 stupňů v ložnici by neměly být rušící předměty, jako je televize nebo mobilní telefony nechoďte spát s negativními myšlenkami nebo rozčilení.

    Spánek je často velmi podceňovaný. Přitom nic nemůže nahradit tak potřebnou regeneraci organismu, ke které právě během spánku dochází.Foto Profimedia

  • Pohyb

    Pravidelný pohyb a pobyt na vzduchu má příznivý vliv nejen na naši tělesnou hmotnost nebo kardiovaskulární systém, ale i na psychickou pohodu. Pohybová aktivita je považována za jeden z nejdůležitějších vlivů na naše zdraví. Není zapotřebí běhat pravidelně 10 kilometrů, zkuste se ale hýbat alespoň 30 minut denně. Pohybovou aktivitou může být procházka, venčení psa, práce na zahradě, jízda na kole, plavání … Zkuste jít do práce pěšky namísto autem nebo MHD nebo zkuste vystoupit o pár zastávek dříve, do kanceláře nejeďte výtahem, ale vyjděte si schody pěšky …

    Pravidelný pohyb a pobyt na vzduchu má příznivý vliv nejen na naši tělesnou hmotnost nebo kardiovaskulární systém, ale i na psychickou pohoduFoto Michal Beránek (Sport)

  • Otužování

    Další vyzkoušený způsob pro posílení imunity. Zdaleka ne každý z nás patří mezi ty, kteří se rádi sprchují každé ráno ledovou vodou, ba právě naopak. Pokud si nedokážete představit, že na sebe lijete studenou vodu, zkuste alespoň na závěr sprchování vodu o něco ochladit. Začněte postupně na pár sekund a zkuste čas prodlužovat a vodu ochlazovat. Budete překvapeni, jak rychle si budete na studenou vodu zvykat, a jak dobře se budete cítit.

    Na otužování nedá dopustit ani česká snowboardistka Eva SamkováFoto Instagram

  • Lymfatický systém

    Imunitní systém jde ruku v ruce s tím lymfatickým. Ten z našeho těla odvádí škodliviny. Takže pokud tento systém nefunguje správně, organismus je zatěžován působením škodlivých látek z vnějšího prostředí, které se hromadí v těle, nejsou vylučovány a oslabuje se tím obranyschopnost našeho těla. V rámci prevence bychom měli aspoň jednou ročně absolvovat sadu takzvaných manuálních lymfodrenáží, v rámci kterých se systém čistí a posiluje.

    Šárka Strachová doporučuje absolvovat sadu manuálních lymfodrenážíFoto Pavel Mazáč

  • Funkční medicína a biorezonance

    Pokud jde o prevenci, mám výborné zkušenosti právě s biorezonancí a tradiční čínskou medicínou. Pokud chceme mít silný a zdravý imunitní systém, musíme začít s harmonizací vnitřního prostředí našeho organismu. Vyčistit své o tělo od zátěží jakými jsou bakterie, viry, plísně nebo těžké kovy, kterým jsme každý den vystavováni. Vyčištěním organismu obnovíme opět správnou funkci imunitního systému a náš organismus bude odolnější vůči vnějším vlivům, jakými jsou například právě různé viry. Biorezonance se využívá jak v rámci prevence, tak v rámci akutních a chronických obtíží.

    „Pokud jde o prevenci, mám výborné zkušenosti právě s biorezonancí a tradiční čínskou medicínou," říká Šárka StrachováFoto Profimedia

  • Mentální hygiena

    Z odborného hlediska se pod tímto pojmem skrývá ledacos, pro mne je to ale dopřát si občas čas a prostě „vypnout“. Nechat hlavu odpočinout od všech myšlenek, které se v ní honí, od informací, které se na nás ze všech stran hrnou, od negativních zpráv z médií. Odložit telefon, hodinky, myšlenky, plány. Prostě jen být. Teď a tady. To je však pro většinu z nás překvapivě těžký úkol. A tak zkuste začít úplně nenápadně: lehněte si, zavřete oči a zkuste vnímat JEN svůj dech. Například kam dýcháte, jak intenzivně. Stačí pár minut. I to je skvělý začátek.

    Mentální hygiena je v období podzimu podle Šárky Strachové obzvláště důležitáFoto Pavel Mazáč

  • Začínající nachlazení

    Pokud již cítíte začínající nachlazení, zkuste nejdříve sáhnout po přírodní léčbě. V žádném případě ani sebemenší virózu nepřecházejte. Pokud se vám podaří projevy zachytit včas, ve většině případů přírodní léčba zafunguje a není zapotřebí organismus zatěžovat léky. Pokud nemáte teplotu, nepotíte se a spíš cítíte vnitřní chlad, je důležité organismus vnitřně zahřívat.

    Přidejte si do jídla zahřívací koření (hřebíček, skořice, zázvor). Udělejte si zázvorový nebo lipový čaj. Pokud naopak cítíte vnitřní horkost, potíte se nebo máte teplotu, pro „ochlazení“ můžete zařadit mátový nebo šípkový čaj nebo citrusové plody, které jsou bohaté na vitamín C. Nezapomeňte na šalvěj, která má antibakteriální účinky a pomáhá při bolestech v krku, a na cibulový čaj, který pomáhá jak při nachlazení, tak proti kašli.

    „Pokud již cítíte začínající nachlazení, zkuste nejdříve sáhnout po přírodní léčbě," radí Šárka StrachováFoto Profimedia

  • Doplnění vitamínů

    S příchodem podzimu je těžší zásobit organismus dostatečným množstvím vitaminů a minerálů, které během léta dodáváme tělu z čerstvé zeleniny a ovoce. V tomto období je dobré naše tělo podpořit suplementací v podobě různých výživových doplňků. Důležitý je dostatek vitamínu D, vitamínu C, selenu, zinku a omega-3 nenasycených mastných kyselin. Můžete zvolit i vhodnou kombinaci, tedy multivitamin, ale dávejte pozor na poměr jednotlivých složek. Pokud si nejste jistí, vždy se poraďte s odborníkem. Se suplementací je zapotřebí začít včas, tedy již v rámci prevence.

    Na podzim je vhodné podpořit naše tělo podpořit suplementací v podobě různých výživových doplňkůFoto Profimedia

  • Naslouchejte tělu

    Naše tělo k nám promlouvá. Jen my ho příliš často neposloucháme nebo děláme, že ho neslyšíme. Jakákoliv nemoc nebo zranění, je odpovědí našeho těla, že něco není v pořádku. Pokud tyto signály nerespektujeme, naše tělo vysílá signály čím dál tím hlasitěji a důrazněji. Z několikadenního přechozeného nachlazení tak může být nakonec vážné zánětlivé onemocnění, které nás donutí „zastavit se“ a vyřadí nás minimálně na měsíc.

    Šárka Strachová radí důsledně naslouchat svému těluFoto Michal Beránek (Sport)

  • Úsměv na tváři

    Všichni víme, že smích léčí. Snažme se mít co nejčastěji úsměv na tváři a obklopovat se lidmi, se kterými se cítíme dobře. To je ta nejlepší prevence všech onemocnění a nejlepší mentální hygiena. Buďme pozitivní a radujme se z maličkostí a z každého dílčího úspěchu i neúspěchu. Protože jak řekl Theodore Roosevelt: „Člověk, který nedělá chyby, je člověk, který nedělá nic.“

    Důležitou součástí mentální hygieny i prevence proti virům je podle Šárky Strachové dobrá náladaFoto Pavel Mazáč


Další články autora
18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}