15. srpna 2018 • 16:13

ME v paralukostřelbě vyvrcholí na plzeňském náměstí

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Na plzeňském náměstí Republiky v pátek a v sobotu vyvrcholí mistrovství Evropy v paralukostřelbě. Při finálových soubojích budou terče umístěny u chrámové lodi katedrály sv. Bartoloměje. V Plzni soutěží od úterý 127 sportovců z 26 zemí. Mezi dvanáctkou domácích reprezentantů je světovou hvězdou David Drahonínský. Mistr světa a zlatý medailista z paralympiády v Pekingu 2008 postoupil v Plzni z kvalifikace z prvního místa rovnou do čtvrtečního čtvrtfinále.


Dějištěm kvalifikačních bojů je fotbalové hřiště TJ Slovan Spoje na Skvrňanech, ale finálové soutěže se Světová lukostřelecká federace World Archery (WA) snaží kvůli zajímavosti pořádat na atraktivních místech. Na hlavním náměstí západočeské metropole bude uzavřený prostor se dvěma tribunami pro celkem 500 lidí, velkoplošné obrazovky, moderátor a komentátor televize WA.

"Finále bude velká show pro diváky. Střílíme od kašny s velbloudem směrem k andělíčkovi. Celá střelnice včetně tribun bude zhruba 100 metrů dlouhá a 40 metrů široká," řekl ČTK předseda organizačního výboru Roman Suda, předseda TJ zdravotně postižených Halma Plzeň.

V pátek jsou na programu finále družstev od 8:30 a v sobotu finále jednotlivců. V 15:30 uzavře šampionát slavnostní zakončení. Po něm začne ve stejném prostoru festival sportu Sportmánie.

Finále v centru města zatraktivní šampionát handicapovaných v ČR poprvé. Závody zdravých sportovců, kteří mají s handicapovanými stejnou nadnárodní federaci, už se takto zviditelňují. Šampionáty se konaly v Paříži pod Eiffelovkou či v Avignonu na náměstí, v Poreči se střílelo z jednoho mola na druhé. Šampionát v Plzni má stejné zázemí, tedy organizační tým WA, výsledkový servis, přímé přenosy na vlastním televizním kanálu federace i domluvené šoty v ČT.

Sportovci střílejí na 50 metrů kladkovými luky a na 70 metrů reflexními luky. Jsou tři kategorie podle typu postižení a používaného luku plus dvě kategorie zrakově postižených, kteří se trefují na kratší vzdálenost. Střílejí také sportovci s postiženými horními i dolními končetinami na invalidním vozíku, kteří mají upravené a slabší luky. Soutěží jednotlivci, smíšené týmy a tříčlenná družstva.

Velmi silnými zeměmi v lukostřelbě zdravotně postižených jsou Velká Británie, Itálie a Španělsko. Čechů závodí 12, hvězdou domácí reprezentace je paralympijský vítěz Drahonínský. Na šampionát do Plzně přijelo 600 účastníků včetně rozhodčích a členů týmů a množství diváků a fanoušků.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud