Adam Sušovský
18. června 2016 • 19:00

Král zůstal králem. A změna tabulek? Fajn na oko, ale bizáry zůstávají

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Žádné zákulisní domluvy, žádný lobbing, žádná snaha o převrat na poslední chvíli. Ne, nic z toho. Český hokej na sobotní volební konferenci jednotou ukázal, že je v jeho malém rybníčku všem hej. Podle očekávání a vlastně pochopitelně byl za prezidenta bez jediného hlasu proti znovu zvolen Tomáš Král.



Do další čtyřletky vstupuje s ambicí naučit české hokejisty zase vyhrávat velké turnaje. Svaz se rovněž chlubí „zásadní“ změnou přestupního řádu, ale tady pozor. Úprava tabulek je kosmetická a bizárů v nich zůstává nadále spousta.

Dvě hodiny, dvacet minut a bylo hotovo. Volební konference hokejového svazu byla tak svižná, že si kuchaři hotelu Corinthia museli pospíšit s přípravou obědového rautu. Podle očekávání se ani na poslední chvíli nenašel protikandidát, který by v boji o křeslo nejvyššího muže českého hokeje vyzval Tomáše Krále.

Nikdo z 60 delegátů k tomu neměl důvod. Český hokej se pod vedením šikovného právníka vyhrabal z ekonomického dna, na jeho účtu teď po povedeném šampionátu leží stovky milionů korun, která může příští léta utrácet třeba s vidinou naplnění ambiciózních cílů bosse naučit zase vyhrávat mládežnické i dospělé reprezentace vrcholné akce.

O tom, že by Krále mohl někdo vyzvat, se v průběhu posledního roku občas v zákulisí špitalo. Jak ale sobotní volba ukázala, plánování jakékoliv hokejové revoluce různých možná jen hypotetických skupin bylo tlachání do prázdna. Až na hráče, potažmo jejich rodiče, které občas až k hysterii přivádí kritizované tabulkové odstupné (rodiče a hráči tomu říkají také hokejové nevolnictví) k ní vlastně nikdo nemá důvod.

Jaké budou změny?

Svaz se po konferenci chlubí taky tím, že těmhle škarohlídům vyšel vstříc. Rovněž jednohlasně totiž včera všichni delegáti schválili jedinou samotnými hráči sledovanou změnu v řádech ČSLH. Konkrétně v tom konkrétním, která se tabulkového odstupného týká a podle svazu jej výrazně mění k lepšímu.

Nově nebudou tabulky platit například rodiče dětí do 4. třídy, zrušeno bylo také odstupné v okresních soutěžích dorostu, do všech soutěži se zavádí tzv. hostování bez souhlasu mateřského klubu (o všech změnách přestupního řádu čtěte např. ZDE.)

Jde o úpravy, které na první pohled vypadají hezky. Jsou však jen kosmetické a ty nejbizardnější problémy přestupujících hráčů nijak neřeší. Rodiče hráčů starších devíti let (4. třída) nadále nijak chránění nejsou, když na to přijde a klub si umane, budou mu muset dál solit desetitisíce korun ze svého. Klidně pod nátlakem. Stejně tak dál nejsou osvobození ani profesionální hráči, kteří i bez uzavřené smlouvy zůstávají někdy i milionovým majetkem původního klubu.

Sám Král v rozhovoru s novináři po volbě řekl, že je změna výrazným krokem, zároveň však připustil, že prostor k diskuzi zůstává a tabulky budou nadále velkým tématem.

Do hry teď musí vstoupit samotní hráči. Konkrétně Hráčská asociace vedená Markem Černoškem, která se tváří, že funguje a s kluby údajně o přestupním řádu aktivně hovoří a jedná, navenek o ní už ale měsíce nikdo nic neslyšel.

Oběma stranám, Tomáši Královi - svazu i Hráčské asociaci přeju, aby v příštích čtyřech letech svých cílů dosáhli. Aby hokejové reprezentace vyhrávaly a aby i samotní hráči dosáhli své svobody. Pak totiž bude český hokej zářit i ve světě.



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud