Adam Svoboda
10. října 2017 • 05:00

Slovákům vychováváme gólmany do nároďáku. V naší extralize… Jsme sami proti sobě

Autor: Adam Svoboda
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jako bývalý brankář a nyní trenér gólmanů se samozřejmě hodně zaměřuju na výkony a projev brankářů v extralize. Je mi smutno a zároveň mě štve, když vidím, kolik cizinců tu dostává prostor jen proto, že za ně kluby nemusí platit tabulkové odstupné, což je právě ten stěžejní důvod, proč zahraniční borci získávají přednost před domácími gólmany. Ať se na mě nikdo nezlobí, je to špatně. Jsme sami proti sobě, bráníme výchově vlastních gólmanů, šlapeme si po své budoucnosti.



Neházím všechny do jednoho pytle, třeba jeden mistr svého řemesla se nedávno v Liberci oficiálně loučil s kariérou. Jánko Lašák. V mých očích Superslovák. Vynikající gólman, charakterově perfektní člověk, osobnost, persona. Takoví ať sem vždycky chodí, mají totiž jistý přesah i mimo led.

Pravdou je, že řada Slováků v minulosti i nyní dokazuje, že jsou dobrými gólmany a svoje si odchytají. Přesto jsem přesvědčený, že systém je nastavený špatně. Není možné, aby díky jiné národnosti byli takto zvýhodňováni. Oni sem jdou zadarmo, kdežto Češi se po extralize pohybují za odstupné, které je v dnešní době napjatých rozpočtů často nereálné zaplatit.

Stane se, že za hotového domácího gólmana musíte vysolit jeden a půl milionu, k tomu samozřejmě plat. Kdo to dá? Radši se poohlédne v cizině a přitom stejně dobrý brankář, leckdy i lepší, kvůli tabulkám stojí.

Takže my ve finále bratrům Slovákům vychováme brankáře pro jejich nároďák. Zatímco oni se přes naši extraligu dostanou do reprezentace, naši mladí talentovaní gólmani zůstávají pod čarou. Místo toho, aby mlaďoši pomalu nakukovali do velkého hokeje, koketovali s extraligou, učili se za pochodu, odchytali okolo dvaceti zápasů za zkušenějším parťákem, zůstávají dost často mimo hru.

Nikdo ať se pak nediví, že mladí kluci hledají alternativu a častokrát zvolí cizinu. A i když jim to třeba v Americe nevyjde, už jen pobyt za mořem, byť krátkodobý, má jistou cenu na trhu a dotyčným borcům se pak dobře shání angažmá po Evropě. A pak se jednoho dne zjistí, že tady vlastně nemáme z čeho brát. Pořád dokola.

Samozřejmě, že celé téma je složitější. Roli hrají i tlaky sponzorů, manažerů, fanoušků. Každý nutně potřebuje body, o to menší chuť je poskytovat prostor talentovaným brankářům, kluby do toho často nechtějí jít. Nikdo nemá takové koule, aby řekl, že zkrátka v brankovišti omlátí osmnáctiletého kluka, ať se děje, co se děje.

Gólman Libor Kašík se proti Spartě činil
Gólman Libor Kašík se proti Spartě činil

Proto jsem rád za každou výjimku, tou poslední je mladej Klouček v Pardubicích, který poslední tři zápasy chytal fantasticky a nepouští teď do brány Ondru Kacetla. Káca je samozřejmě velmi kvalitní gólman, jasná jednička, nicméně Klouček je teď logicky nahoře, využívá toho, že není zatížený situací, která v týmu vznikla po horším startu do sezony. Minulo ho to. Takže on jde do brány s čistou hlavou a prostě jenom chytá. A chytá a chytá…

Jak bych to v Pardubicích řešil dál? Kácovi bych vysvětlil, že to mladýmu extra lepí, proto bych jeho pohodu v bráně vydudal, co to půjde. Dynamu by to mohlo nahnat nějaké body. Ale protože nic netrvá věčně, dostaví se únava, Kácův čas zase rozhodně přijde. Sezona je dlouhá.

Ovšem vůbec nejlepší dojem mám z Libora Kašíka , ve Zlíně si vede skvěle. Nejvíc na něm oceňuju jeho agresivitu, dává do hry pozitivní emoce. Je bojovnej, nevzdává se za žádné situace. Má velmi náročnej styl chytání, musí na tom být výborně fyzicky.

Kašík je úplný opak Patrika Rybára. To je tak trochu leklá ryba. Což ovšem značí, že se precizně soustředí na vlastní práci. Přiznám se, když loni přišel do Hradce, moc jsem mu nevěřil. Ale chytil se a v play off mě upoutal velice. Ten kluk naprosto dokonale využívá svoji postavu, má perfektně zmapované úhly, zavírá škvírky u tyček, nenajdete tam skulinku.

Mile mě překvapil Míra Svoboda v Plzni, svoji první sezonu jedničky zvládá s přehledem. Mezi širší špičku určitě patří i vítkovický Patrik Bartošák. Pravda, občas mu to v hlavě sepne a vyhodí branku z úchytů. Není náhoda, pokud se mu to stane čtyřikrát za sebou, pokaždé na jiném zimáku. Asi to nebylo pokaždé blbě navrtané, problém nejspíš bude někde jinde. Ale to si Bartošák musí vyhodnotit sám.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud