Adam Svoboda
Premium
28. března 2018 • 20:30

Pokuta Pešánovi je hovadina. Zrovna on by však měl jít příkladem. A nejde

Autor: Adam Svoboda
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Liberecký kouč Pešán dostal pokutu deset tisíc za to, že se v den utkání vyjádřil na adresu rozhodčích, což se jak známo nesmí. Vtipné na tom je, myslím v uvozovkách vtipné, že o nich vůbec nemluvil. Ten trest je samozřejmě hovadina. Trenér přece řekl, že se kvůli hrozbě pokuty nebude vyjadřovat. Tečka… Tady nějaké čtení mezi řádky od ředitele soutěže není absolutně na místě. Schválně nezmíníte slovo rozhodčí, povíte jen, že nebudete nic komentovat a dostanete flastr? To je trapné.



Na Pešánově místě bych se okamžitě odvolal. Protože za chvíli to dopadne tak, že se hráč jen špatně podívá a začnou ho popotahovat, že měl stoprocentně na mysli rozhodčí, které beztak považuje ošklivé káčátko. A protože je to na něm vidět, dostane pokutu. Aspoň pět tisíc, když ne deset.

Samozřejmě, že celá věc není jen černobílá. Zhruba před týdnem jsem zmiňoval, že Filip Pešán učinil ze svého týmu partu ubrečených kluků, když druhou porážku v Hradci svalil na rozhodčí. Vzpomněl jsem si, jak v lednu po návratu z mistrovství světa dvacítek vykládal, jak tam mají všichni obrovský respekt k sudím. Ale tak ať ho má on taky, ne? Šéf dvacítky by měl jít příkladem.

Pešán po vyřazení Liberce: Zlomem v sérii byl 6. zápas, který jsme doma nezvládli
Video se připravuje ...

Už dříve jsem na tomto místě psal, že je extraliga sama proti sobě v tom, jakým stylem chrání rozhodčí. A trvám na tom. Všichni samozřejmě chápeme, že i sudí je jenom člověk. Hokej se hraje v obrovské rychlosti, při níž dělají chyby hráči v poli, brankáři, ale i trenéři a rozhodčí. A je to naprosto přirozené.

Přirozené však není, že všichni ostatní za své chyby pykají, jenom hoši v pruhovaném ne. Jakmile hráč kalupu udělá hrubou chybu, třeba namaže frajerovi před prázdnou kasu, sepsují ho všichni novináři, celá veřejnost, trenér a nevím, kdo ještě. Nezřídka to končí i pokutou od klubu. Ale co rozhodčí? Ti jsou z obliga, nikdo se na jejich adresu nesmí vyjádřit.

Navrhoval bych řešení. Když už extraliga trvá na náhubkovém zákonu, chce mít chráněné rozhodčí, pojďme povolit vyjádření ve smyslu, že sudí támhle něco popletli, támhle udělali chybu, ovlivnili výsledek, nesouhlasím s nimi…

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud