Hynek Preisler
2. prosince 2015 • 21:21

Šural riskuje víc než Pavelka. Ale takovou šanci už mít nemusí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

David Pavelka a Josef Šural. Oba na podzim přispěli národnímu týmu v kvalifikaci na mistrovství Evropy. Oba se vypracovali mezi klíčové hráče Liberce, jemuž opět po dvou letech pomohli dostat se do základní skupiny Evropské ligy, ve které budou za týden v přímém souboji s Marseille usilovat o postup do jarní fáze. A co je důležité, oba budou na jaře bojovat o nominaci na finálový turnaj mistrovství Evropy ve Francii. Oba vstupovali s Libercem do sezony se smlouvou platnou do léta 2016, což pochopitelně otevíralo otázku o jejich další budoucnosti, oba jsou na fotbalovém trhu žádanými hráči.



David Pavelka tuto otázku již částečně vyřešil, když ve středu prodloužil v Liberci smlouvu o další sezonu až do roku 2017. Učinil tak i vzhledem k mistrovství Evropy a podle všeho správně. Každá změna před takovou akcí, jako je EURO, může být nepochybně rizikem.

Josef Šural s Libercem téměř jistě smlouvu neprodlouží. Dělá s vidinou účasti na velkém turnaji dobře?

Tady je však nutné zdůraznit jeden nezanedbatelný rozdíl, neboť by nebylo spravedlivé brát Pavelkovu a Šuralovu pozici za totožnou. Šural v Liberci kroutí už pátou sezonu, modrobílý dres obléká od léta 2011, Pavelka od zimy 2013. S Libercem již také délku kontraktu jednou natáhnul, v létě 2014.

Je pochopitelné, že po pěti letech touží odejít za lepším. A tam, kde mu nabízejí několikanásobně větší mzdu. Kdy jindy, když ne teď? Taková šance se již opakovat nemusí...

A v tuto chvíli ani dost dobře nelze říci, že hazarduje s evropským šampionátem, protože ve hře je opravdu více variant. Od zimního odchodu do jiného klubu přes přestupu, ale jarní hostování v Liberci (právě kvůli vidině EURO), až po extrémní možnost přeřazení do rezervního týmu Liberce.

Přesto jedno riziko u Šurala vidím již nyní, kdy je ještě vše v neprostupné mlze a komplikovaná jednání se teprve rozbíhají. Vždy měl totiž talent od boha, jenže zároveň i pověst hráče, který fotbalu neodevzdává vždy nutných sto procent, pokud nemusí.

Je otázkou, nakolik případná jistota luxusní smlouvy v kapse může jeho vnitřní motivaci ovlivnit, ať již jaro odehraje kdekoliv. Rád bych mu tady nyní křivdil s tím, že realita bude zcela opačná a naopak ho pobídne ještě k větší práci.

Konečnou odpověď na to, jestli byla lepší cesta Davida Pavelky, nebo ta Šuralova, ale stejně dá až jejich účast či neúčast na EURO.

Přestože třeba před čtyřmi lety Jiří Štajner poznal, že ani excelentní výkony na nominaci stačit nemusí. Ale to už je zcela jiný příběh...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud