Ilona Kolářová
26. července 2015 • 22:44

Podíl na triumfu i černá práce. Češi nevděčnou pozici na Tour zvládli

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přípitky šampaňským, polibky a poháry. Tour de France po tradičním sprintu na Champs-Elysées v Paříži zavřela své brány. Britský cyklista Chris Froome podruhé v kariéře triumfoval ve slavném závodě, v němž startovalo i kvarteto českých jezdců. I když by je fanoušci rádi viděli bojovat o celkové pořadí, tohle po nich v týmech nechtěli. Odjeli na Tour s přesně stanovenými úkoly a v rámci nic všichni zářili.



Zdeněk Štybar přepisoval historii, když po čtrnácti letech jako další Čech po Jánu Svoradovi vyhrál na Tour etapu. Při dojezdu v Le Havru ukázal, že má nejen silné nohy, ale že mu to taky v hlavě rychle pálí – zatímco ostatní koukali jeden po druhém, co se bude dít, on vyrazil do útoku. Ještě jednou se pak objevil před pelotonem a opět se pokoušel o etapový primát. A zase to nebyl marný pokus.

V životní formě závodil na žlutých etapách Jan Bárta. Po právu patřil k adeptům na ocenění pro nejaktivnějšího závodníka celé Tour. Že bude často chodit do úniků, to se od něj čekalo, ale on dokázal v alpských kopcích - byť nepatří mezi vrchaře - vyválčit skvělé 24. místo celkově. Pouze Roman Kreuziger a Leopold König skončili v minulosti výš. Škoda technických potíží při úvodní časovce, která měla být jeho nejsilnější zbraní, i on mohl jistě stát na pódiu.

Kreuziger a König, kteří už dokončili Tour v první desítce, na ni tentokrát přijeli coby pomocníci největších favoritů. Neustále byli vidět, jak pro své lídry makají. Tahali tempo na špici v kopcích nebo byli bodyguardy na rovinách ve větru. Pro Kreuzigera z toho byla v konečném resumé sedmnáctá příčka. Byl nejvýše z Čechů, což pro něj osobně bylo paradoxně nejhorší umístění na Tour.

Pro Leopolda Königa byla letošní situace nová. Poprvé jel dvě Grand Tour v sezoně (v květnu byl na italských etapách při svém debutu šestý) a premiérově nezávodil o celkové pořadí.

Psychicky se s novou rolí nějakou dobu srovnával - jako sedmý muž loňského pořadí dojel letos celkově až sedmdesátý se ztrátou takřka tří hodin na vítěze. Svou práci pro Chrise Frooma ale odváděl na jedničku. I on má nemalý podíl na Britově triumfu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud