Ilona Kolářová
12. července 2015 • 04:25

Má to zapotřebí, zlobí se fanoušci. Ani Königa jeho role nebaví

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Loni zazářil jako kometa a dojel si na slavné Tour de France pro celkové sedmé místo. I tenhle úspěch vynesl Leopoldu Königovi místo ve hvězdné stáji Sky. Jenže tam se musel podřídit týmové hierarchii a momentálně se v celkovém pořadí Tour nachází až na 135. místě.



Před rokem pracoval celý tým NettApp na něj, letos, po přestupu do Sky, musí být on coby domestik plně k dispozici lídrovi. Má své přesné úkoly. Včera zase dělal bodyguarda Chrisi Foomeovi, byl vidět v popředí pelotonu, jak táhne svého lídra. Do cíle ale Leopold König dorazil opět se ztrátou, tentokrát čtyřminutovou.

„Je to úplně jiná Tour než vloni, prostě to má tak nalajnované od vedení Sky, ale mě to jako diváka přestalo bavit. Nevím, jestli je mu to vůbec zapotřebí, takhle hazardovat se svým jménem,“ ptá se na sociálních sítích naštvaně jeden fanoušek českého jezdce.

König na nové roli nejprve neviděl nic špatného a na závod se těšil. „Můžu mít čistou hlavu a zároveň vím, že s formou, kterou teď mám, odvedu stoprocentní práci,“ ujišťoval.

Jenže tvrdá fuška v pozadí, plná soubojů loktů a promísená nečekanými pády ho začala přece jenom zmáhat. „Docela mě ta nová role bolí, hlavně mentálně mě to unavuje, nejsem na to vůbec zvyklý,“ přiznal českým novinářům v cíli 5. etapy.  

Italský jezdec Paolini na Tour de France končí.
Italský jezdec Paolini na Tour de France končí.

„Upřímně, jsem docela unavený. Sice nejedu na celkové pořadí, ale stojí nás hodně práce, abychom udrželi Chrise Froomea a celý tým vpředu na bezpečných pozicích,“ vysvětloval taktiku týmu Sky. „Lhal bych, kdybych říkal, že mě to baví,“ přiznal český jezdec upřímně, že nová role pro něj není ideální.

Ve Sky mají jezdci role v každé etapě přesně určené. Možná mají pro něj do hor, které přijdou na řadu příští týden, připravené překvapení. Už včera, kdy se finišovalo do kopce, bylo Königa vepředu více vidět.

Jako skvělý časovkář bude mít možnost dokázat svůj přínos týmu i v nedělní týmové časovce. Tu dokonce ve Sky po minulých neúspěších trénovali před Tour přímo ve Francii.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud