Ivan Kopecký
1. srpna 2017 • 15:09

Sedm změn v sestavě Slavie? Je to moc! Altintop neohrozí Hušbauera

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ IVANA KOPECKÉHO | Proč se Slavia trápila s Teplicemi a nakonec vyhrála 1:0 jen díky štěstí a chybě rozhodčího? Svou roli sehrálo hodně změn v sestavě, konkrétně sedm. Trenér Jaroslav Šilhavý upřednostnil odvetu 3. předkola Ligy mistrů v Borisově a šetřil hráče. Jenže málem se mu to vymstilo, protože ne všichni jeho svěřenci nahradili opory a plnili jím zadané úkoly. 



Tolik změn bych osobně neudělal, stačily by tři nebo čtyři. Sedm zásahů do základní jedenáctky totiž úplně změní tvář vašeho mužstva. Je to prostě moc.

Myslím, že i pro kouče Šilhavého je to velké ponaučení a příště už tolik zásahů asi neudělá. Poznal, že sice má k dispozici široký kádr, ale rozhodně ne kvalitativně stejný. Na hřišti chyběli klíčoví muži, o které se Slavii opírá – a to Josef Hušbauer a Milan Škoda .

Domníval jsem se, že tvůrčí osobností bude Halil Altintop, posila z bundesligového Augsburgu. Nakonec mě zklamal ze všech nejvíc.

Neobsazoval soupeře, kazil centry, nevyhrál snad jediný souboj, navíc se jim vyloženě vyhýbal. S takovým výkonem nemá na to, aby hrál v základní sestavě. Hušbauera určitě neohrozí. Dále mezi slabší články patřil Jasmin Ščuk , jenž kazil lehké míče. Víc jsem čekal také od Ruslana Mingazova a Murise Mešanoviče.

Celkově slávisté prohrávali až moc osobních soubojů, úspěšnost mají pouze 44 procent. Také se pohybovali daleko od sebe, z toho důvodu byli často po stranách přečíslováni. Způsob bránění zkrátka nebyl z jejich strany dobrý.

V ofenzivní fázi se slávisté zase málo nabízeli pro kombinační hru. Co jsem vysledoval, některým chybí kombinační myšlení, nemají ho. Jsou třeba kvalitními brejkovými hráči, jako je například Jaromír Zmrhal, ale ne do kombinace. Takže nastávaly situace, že slávista s míčem měl jednu, maximálně dvě možnosti, kam přihrát míč. Přitom jich musí mít minimálně tři nebo čtyři, ideálně víc. Čím to je? To je jednoduché – malá výpomoc, málo pohybu.

V minulé sezoně, když měli slávisté kombinační nouzi, nakopli míč na Milana Škodu. Ten hlavičku vyhrál, sklepl míč, podržel ho. Teď ale hledali na hrotu Mešanoviče a ten skoro všechno prohrál. Ale je to těžké, když proti vám stojí urostlí stopeři Jeřábek a Šušnjar. Útočná fáze trpěla, protože nehrál Škoda. Nebo alespoň typologicky stejný útočník.

CELÝ SESTŘIH: Slavia - Teplice 1:0. Mistr začal výhrou, Altintop se trefil z penalty
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud