Ivo Pospíšil
8. září 2015 • 02:25

Čeští basketbalisté mají postup blízko. A už musí koukat dál

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Euforii vystřídal návrat k opatrnosti. A možná je to tak lepší. I přes porážku s Lotyšskem mají totiž čeští basketbalisté stále velkou šanci na postup ze skupiny (můžou jim stačit i tyhle dosavadní dvě výhry), avšak v závěrečných duelech s Belgií a Litvou už půjde o víc než jen potvrzení, jak je tato generace kolem Veselého a spol. silná. Půjde o to, jak těžkého soka případně v osmifinále dostanou.



Prohra s Lotyšskem byla přeci jen škoda. Nejen proto, že přišla po špatné střelbě (37,3%), ale také, že už čeští basketbalisté mohli díky ní mít vedle jistého postupu i dobře rozjetou skupinu, z níž by se měli kvalifikovat do další fáze. Nepříjemné, ale třeba se s ní vrátí opatrnost.

Čeští basketbalisté nicméně potvrzují, že se na ME setkal skvělý průnik velkých generací. Generací Jiřího Welsche, Luboše Bartoně, s Tomášem Satoranským či Janem Veselým , kteří od nich berou štafetu, tým táhnou a skrývá se v nich velký potenciál.

Dynamika, rychlost, atletičnost… tím vším si tu tvoří respekt.

Sledovat létajícího Veselého jak na smeče, tak bloky, je lahůdka nejen pro české fanoušky. Už dvakrát byl český dunking ninja vybraný v pětici nejlepších akcí dne. Nehledě na to, že průměrně zatím nasázel 17,3 bodu na zápas a je v desítce nejproduktivnějších hráčů turnaje.

Jenže jeho role je náchylná nejen v útoku ale i obraně, což se prokázalo, když proti Ukrajině skvěle ubránil Kyryla Fesenka, ale proti Lotyšsku se vyfauloval. Při absenci Ondřeje Balvína, kdy nároďáku chybí klasický ranař pod košem, se tým musí spoléhat na kolektivní bránění a výpomoc.

Lotyšská lekce navíc ukázala, jak je zrádné, když se bodově nikdo k dvojici Veselý – Satoranský nepřidá. Tihle dva jsou sice hlavní opory, ale pokud se mají Češi zaskočit giganty, nesmí v tom být sami.

Už jen proto, že ve vedlejší skupině C, se rýsují týmy jako Řecko, Chorvatsko, Slovinsko nebo Makedonie…což ani v případě českého postupu nebude nic povzbudivého.  

I proto bude teď důležité maximálně cílit na dvojici příštích silných soků, Belgii a Litvu. Nejen, že tyhle dva zápasy doopravdy ukážou, jak reálně na tom Češi aktuálně jsou, ale i rozhodnou, zda a případně jakého soupeře v možném osmifinále ME „vyfasují.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud