Jakub Konečný
30. ledna 2020 • 11:45

Nenápadný Procházka byl muž pro velké chvíle. Guľa jde jeho škrtnutím do rizika

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Opustit první scénu se dá různými způsoby. Slávisté Milan Škoda s Josefem Hušbauerem odešli s poctami a fanfárami, sparťan Martin Hašek za sebou naopak práskl dveřmi – a plzeňský Roman Procházka dal vale FORTUNA:LIZE v tichosti zadními vrátky. Skromný záložník symbolicky padl za oběť změnám, které ve Viktorii zavádí nový trenér Adrián Guľa.



„Jsme v Plzni, kde je pětadvacet vyrovnaných hráčů, budeme to mít všichni těžké, musíme každý o svůj flek makat,“ uvedl Roman Procházka po prvním přípravném utkání s Ústím nad Labem (4:1), v němž odehrál druhý poločas. Neuběhly ani dva týdny – a klub oznámil jeho odchod do polského Górniku Zabrze.

Rodák z Trnavy přišel do Štruncových sadů v létě roku 2018 coby volný hráč z bulharského Levski Sofia a v týmu červenomodrých si poměrně rychle vybudoval solidní pozici. V roli defenzivního záložníka zaujal důrazem (ve vzduchu i na zemi) a zodpovědností, navíc k tomu přidal ceněnou nadstavbu v podobě gólů – a navíc hodně důležitých. Svými brankami rozhodl o výhře v Olomouci (1:0), nad Slováckem (2:1), Karvinou (2:1), Jabloncem (1:0) a Duklou (4:0), zajistil i remízu 2:2 na Bohemians.

K tomu svou trefou zařídil i vítězství 1:0 nad Spartou, byť tento gól byl oficiálně označen jako vlastní Uroše Radakoviče.

Pověst muže pro důležité chvíle a zápasy si pak Procházka upevnil v nervydrásajícím zápase Ligy mistrů na hřišti CSKA Moskva, kde nejprve zahodil penaltu, ale nakonec krásným (a šťastným) zásahem inspiroval hosty k vítězství 2:1, které bylo nezbytné k postupu do jarní části Evropské ligy.

Paleta jeho zakončení přitom byla pestrá, Procházka se uměl prosadit střelou z dálky, hlavou, z přímého i pokutového kopu. Vykazoval pověstný a vzácný faktor X, což o sobě nemůže říct zdaleka každý.

Ani to ho však v kádru Viktorie po příchodu nového trenéra Adriána Guľy neudrželo. Zatímco Pavel Vrba vyznával rozestavení 4-2-3-1, tedy se dvěma staženými středopolaři, Guľa zatím preferuje systém 4-3-3, kde je prostor pouze pro jednu šestku. A tou je v Plzni jasně Lukáš Kalvach, kterého mohou v případě nutnosti zastoupit Dominik Janošek, Pavel Bucha či Tomáš Hořava. Do jednoho nápaditější a s míčem šikovnější hráči, než je Procházka.

Guľa totiž nepřišel do Plzně změnit jen herní schéma, ale i styl, fotbalovost je jednou z jeho priorit. Důležité nejsou jen výsledky, ale i způsob, jakým jich jeho tým dosáhne. Klade důraz na první dotek, techniku, kreativitu, což zrovna nejsou Procházkovy přednosti. Urostlý blonďák to nechtěně potvrdil i ve zmiňovaném utkání s Ústím, v němž nezpracoval jednoduchou přihrávku Šimona Gabriela a Fortune Bassey jeho zaváhání okamžitě potrestal. Takovou chybu před vlastním pokutovým územím, tedy v tom nejnebezpečnějším prostoru, nevidí rád žádný trenér.

Že první zúžení plzeňského kádru nepřežil zrovna Procházka, tedy nebylo žádné překvapení. Viktoria nicméně v jeho osobě ztrácí hráče, který během svého rok a půl dlouhého angažmá určitě nezklamal a mohl se ještě hodit.

Nekompromisní Guľa jde v jeho případě do odvážného rizika.

FC Viktoria Plzeň Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud