Jakub Konečný
15. července 2020 • 19:55

Costa, legenda. Ve Spartě zanechal odkaz, mnohem větší než třeba Kanga

Vstoupit do diskuse
24
TOP VIDEA
Divná ruka v Karviné, zvláštní penalty v Boleslavi. Na Letné mohla být desítka
Reprezentace na Strahově v kompletní sestavě. První trénink pod Haškem
VŠECHNA VIDEA ZDE

BLOG JAKUBA KONEČNÉHO | V pondělí se Sparta suše rozloučila s dvojicí Semih Kaya – Georges Mandjeck, o den později dala mnohem srdečnější sbohem Costovi Nhamoinesuovi. I tímto způsobem vynikl kontrast mezi dvěma symboly. Zatímco Kaya s Mandjeckem spadají do totálně zpackaného projektu internacionalizace klubu, Costa představuje jeho poslední světlé roky a příklad ideální posily z ciziny. Na Letné zanechává skvělý odkaz, na který jen tak někdo hned nenaváže.



Rodák z Harare přišel na Letnou v létě roku 2013 coby volný hráč z polského Zaglebie Lubin – a záhy bylo jasné, že jde o trefu do černého. Dynamický a silný levý obránce se rychle a pevně usadil v základní sestavě týmu, který se po šokujícím vyřazení z Evropské ligy švédským Häckenem zakousl do domácí konkurence a došel si jistým krokem pro treble.

Costa měl na mistrovském tažení zásadní podíl, což naplno prokázal v jarním zápase s hlavním konkurentem z Plzně. V klíčové domácí bitvě s Viktorií podal perfektní výkon, nahrál na jedinou trefu utkání Tomáši Přikrylovi a naopak z brankové čáry odvrátil střelecký pokus Mariána Čišovského, který by jinak skončil vyrovnávacím gólem. Zkrátka doručil, když to tým nejvíc potřeboval. Deník Sport tehdy Costu za jeho galapředstavení odměnil absolutní známkou 10, která padne jen párkrát za sezonu.

Velmi dobré výkony navíc Costa podával i na mezinárodní scéně, kde Sparta v sezoně 2015/16 došla až do čtvrtfinále Evropské ligy, což byl úspěch, který vyniká s jejími posledními nezdary v této soutěži ještě markantněji.

Costa Nhamoinesu (vpravo) se ve Spartě stal klubovou legendou
Costa Nhamoinesu (vpravo) se ve Spartě stal klubovou legendou

Svou třídu však fotbalista ze Zimbabwe prokazoval i mimo hřiště. Díky své inteligenci a snaze velmi rychle mluvil obstojně česky, okamžitě se integroval a získal respekt klíčových osob v kabině, takže postupně se zařadil mezi jednu z nich.

To o sobě může říct málokterý cizinec, zvlášť z Afriky. Nabízí se třeba srovnání s Guélorem Kangou, kterého zvolili fanoušci Sparty, opojení jeho vynikajícími individuálními statistikami, nejlepším hráčem sezony. Letenský klub v ní přitom skončil na třetím místě s ostudnou ztrátou pětadvaceti (!) bodů na první Slavii a z Evropské ligy jej vymetl už v předkole Trabzonspor. O Kangově integraci navíc nemůže být žádná řeč, za dva a půl roku neprojevil ani náznak snahy o komunikaci v češtině, bližší sepjetí s klubem, kabinou a komunitou. Jako samostatná jednotka jede ostentativně a výlučně na vlastní triko.

Proto si označení legenda Sparty ani náhodou nezaslouží – na rozdíl od Costy. Tomu naopak patří plným právem.

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Z V R P Skóre B
1. Slavia 35 26 7 2 69:12 85
2. Plzeň 35 23 7 5 68:24 76
3. Sparta 35 17 9 9 66:40 60
4. Jablonec 35 14 9 12 48:52 51
5. Liberec 35 15 6 14 55:51 51
6. Ostrava 35 12 11 12 47:43 47

Martin Minčev, nová posila Sparty: Univerzál, může si vyhovět s Hložkem
Video se připravuje ...

Všech 66 gólů Sparty: Podívejte se na Kangovy pumelice a další střelce
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
24
Články odjinud


Články odjinud