Jan Podroužek
10. března 2023 • 18:45

Líbivá gesta a pak harakiri. Ať Tvrdík myslí při kultivaci fotbalu i na sebe

Vstoupit do diskuse
45
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Blíží se den velkého zápasu Slavie a Viktorie Plzeň, do hlavní role se v něm ale obsadil předseda „sešívaných“ Jaroslav Tvrdík, jehož týdenní činy vzaly divokou křivku. Začalo to bohulibou snahou dopřát fanouškům na stadionu větší komfort, následovalo přání, aby utkání a český fotbal obecně měl vysoké parametry, a končilo skandálním tweetem, jímž si po vzoru poražených japonských admirálů zapíchl meč do vlastního břicha. Až na to, že nechtěně. Sám si totiž rozboural koncept, dle něhož chtěl dělat vše pro zvýšení zdejší kultury.



Není lepší příležitost, než se vrátit do obvyklých kolejí výhrou nad velkým rivalem. Obrat ho a sám si potvrdit vedení v lize. Třeba se tím i zklidnit pro zbytek sezony. Tuhle příležitost má Slavia před těžkým duelem s Viktorií Plzeň.

Jestli na to ale bude mít nervy. Ty totiž v Edenu pochodují…

Navzdory posledním výsledkům, dvěma ztrátám v uplynulých třech ligových kolech, se vedení „sešívaných“ snažilo uklidňovat nastupující paniku chvályhodným přístupem k blížícímu se souboji elitních tuzemských týmů. Na povel si to vzal osobně Jaroslav Tvrdík, patrně i s vědomím, že tím získá spoustu kladných bodů.

Začal s fanoušky. Pro ty hostující v Edenu zařídil volný výhled z jejich sektoru, tedy bez obtížného plotu, a představený „viktoriánů“ si může stoupnout na zařízený stupínek, k čemuž se rozhodli v domácích podmínkách i Sparta a Bohemians.

Všechno se i za posvěcení posledního Ligového výboru podařilo zařídit, byť nelze pominout případná rizika spojená se sundáním zábrany před vstupem na hřiště. Nicméně Slavia je pořadatel zápasu, musí vědět, jaká nebezpečí na sebe bere.

Každopádně čest snaze i s Tvrdíkovým dovětkem, že možná došlo na moment, kdy se k fotbalovým fanouškům bude přistupovat s daleko větší důvěrou, a ti tudíž mají šanci toho správně využít.

Uvidíme.

Zapadá to každopádně do ostatních Tvrdíkových kroků. Tím dalším byla schůzka se šéfem Viktorie Adolfem Šádkem, jehož přitom ještě na podzim nazval „hrozbou“ kvůli jeho řekněme obratnosti v českém fotbalovém prostředí. A druhým dechem doplnil, že se hodlá spojit se Spartou v otázkách ještě spravedlivějšího a modernějšího řízení ligových utkání. K ničemu z toho doposud nedošlo, a Tvrdík se Šádkem si teď podávají ruce.

Třeba i na to, aby se lídr plzeňské kabiny Lukáš Hejda uvolnil z tréninkového režimu a zúčastnil se úterního „setkání kapitánů“ v Praze. Fotky z této akce mluví za vše, konečné unavené výstupy rovněž.

Uprostřed Tvrdík, po jeho pravé ruce slávistický kápo Tomáš Holeš, po pravé právě Hejda. Pohledy obou hráčů lační spíš po přípravě na zápas, respektive duchem se nacházejí rozhodně úplně jinde, zatímco šéf červenobílých obšírně rozdává přání o západoevropském duelu a o celkově kultivovanějším prostředí, z něhož by se měla vytrácet prvoplánová nenávist.

Možná je i na zamyšlenou, jestli důležité postavy silných týmů mají zapotřebí dělat této scéně křoví, nebo stafáž. I takhle to totiž celé působilo…

Nicméně Tvrdíkovy výroky mají libový tón, nemá cenu je podrývat, pokud je jeho záměr skutečně upřímný.

Do koše je nicméně poslal on sám jen dva dny poté, konkrétně ve čtvrtek v noci. Jakým stylem? Sport oslovil Vladimíra Šmicra, aby okomentoval hojně probírané téma divokého rotování sestavy Jindřicha Trpišovského. Šmicer se obratem vyjádřil a kritická slova slávistické legendy následně Tvrdík odmítl stylem, nad kterým zůstává rozum stát. Šmicrovi muž toužící měnit tuzemskou fotbalovou kulturu vzkázal, že není vhodné, aby Sportu zrovna teď rozhovor poskytl, plus že v Liverpoolu by mu nic podobného neprošlo.

Naprosto otřesný tweet s prvky touhy po cenzuře nesli nelibě dokonce i fanoušci „sešívaných“ a v reakcích často žádali Tvrdíka, aby přestal dělat ostudu klubu, který mají rádi. V představě, že mu řada příznivců klasicky naskáče na jeho oblíbené „Sport vlastní Křetínský, a proto fandí Spartě“, se tentokrát brutálně zmýlil. A ještě spáchal nefalšované harakiri, vzpomeneme-li na jeho přání kultivovat zdejší prostředí.

To půjde opravdu jen těžko, když jeden z čelných představitelů používá rétoriku, která tak nějak zapadá do poměrů z dřívějších dob či z jiných státních zřízení současného světa.

Jestli se zdejší prostředí má šanci zkultivovat, to ať ideálně ukáže sobotní mač. Fanoušci na tribunách podporou svých hrdinů, hráči kvalitním výkonem. A nad to ideálně i sám Tvrdík tím, že se nebude snažit umlčet jakýkoliv kritický názor a nebude fotbal otravovat politickými agitkami.

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
45
Články odjinud


Články odjinud