Jan Vacek
27. října 2014 • 16:27

V Chelsea z koníků dorostli koně, Mourinhova parta cválá za titulem

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Premier League má za sebou teprve devět kol, na nějaké závěry je proto příliš brzo. Jedna věc je ale zřejmá, fotbalisté Chelsea míří za titulem. Londýnský klub má před dalšími aspiranty na anglický trůn náskok (nejen bodový), nic na tom nemění ani nedělní mrzutá remíza na hřišti Manchesteru United.



„Jsou tu dva koně a jeden malý koník, který stále potřebuje mléko a musí se učit, jak skákat přes překážky.“. Pamatujete? Tahle slova pronesl začátkem února letošního roku manažer Chelsea José Mourinho. Trefně tak glosoval aktuální rozložení sil v Premier League, kde o se o nejvyšší příčky bili Arsenal s Manchesterem City. A Chelsea to pouze sledovala z povzdálí.

Portugalský kouč zároveň vyslal jasný vzkaz svým konkurentům, že rovněž jeho mužstvo brzy doroste a začne se ucházet o výsostné postavení. Trvalo to jen několik měsíců a z vyplašených koníků jsou statní hřebci, kteří sebevědomě míří za svým cílem. Mourinho ve své první sezoně po návratu na Stamford Bridge dokonal zmapoval celé mužstvo a vyhodnotil dva hlavní nedostatky.

Žák José Mourinho a jeho učitel Louis van Gaal. Takhle se pozdravili před utkáním.Foto Reuters

Potřeboval tvůrce hry, přivedl proto z Barcelony Cesca Fábregase. Potřeboval ofenzivní kladivo na hrot, z Madridu se tak do Londýna stěhoval Diego Costa.

Někdejší kouč Realu či Porta přesně věděl, jaké typy hráčů chce, podle toho se rovněž na letním přestupovém trhu zachoval. A nyní z toho profituje celá Chelsea.

Do sezony vstoupila impozantně, na čele má náskok čtyř bodů na Southampton, papírově zdatnější soupeři Manchester City, United či Arsenal ztrácejí ještě mnohem víc.

Projev Chelsea je dominantní, mužstvo kráčí vytouženým směrem. Jaký to rozdíl oproti minulé sezoně, kdy se „blues“ nevyvarovali zbytečných kamufláží. A velkých individuálních chyb. Nyní je naopak zdobí vyspělost. Na současném rozložení sil v Anglii nic nemění ani skutečnost, že londýnský klub přišel v závěru nedělní bitvy na hřišti Manchesteru United o vítězství. I tak potvrdil své dominantní postavení, po duelu na půdě City se totiž nesklonil ani v chrámu svého dalšího velkého rivala.

Ano, Chelsea asi nenapodobí Invincibles, slavný tým Arsenalu, který v ligovém ročníku 2003/04 neprohrál jediný zápas. Porážka přijde, s ní i další ztráty. Nebude jich ovšem tolik, aby silným koním ze Stamford Bridge zabránily v jízdě za titulem.

SESTŘIH Premier League: Manchester United - Chelsea 1:1
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud