Jiří Fejgl
10. června 2022 • 07:57

Výsledek z Portugalska mate. Češi jsou o patro níž. Co s tím?

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
4
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z LISABONU | Je to jednoduché. Šéfové největších evropských klubů vědí, jak se dělá fotbal. Jací hráči jsou nejlepší, tudíž nejžádanější. Tenhle fakt se projevil také v duelu Ligy národů, v němž Češi padli s Portugalskem 0:2.



Výsledek je to ještě milosrdný, byť je možné namítnout, že také muži v bílém měli slušné šance. Rozdíl však byl propastný, až nepříjemný na pohled.

Ale vraťme se ke klubovým záležitostem. V roce 2006, když se národní výběr chystal na mistrovství světa, pohříchu jediné v samostatné historii, na soustředění v Seefeldu, kde to tak miloval Karel Brückner jako úlitbu za služby, vždy vynikající, sehrál tradičně duel s místním krajským výběrem.

Šlo jen o to, aby se pánové proběhli, upevnily se vztahy, o zážitek pro fanoušky. A to si pište, že to bylo nevšední. Stačí si českou sestavu přepsat na týmy: Chelsea - Juventus, Auxerre, Atlético, AC Milán - České Budějovice (ale Karel Poborský, že), Ajax, Dortmund (skoro už Arsenal), Monako, Juventus - Dortmund.

Klasa, již si příznivci reprezentace lehce překlopí do jmen.

O patnáct let později je to jinak. Portugalci nastupují do zápasu Ligy národů v tak našlapané sestavě, že z toho jde zrak šejdrem. Manchester City, United, Liverpool. Dál a dál…

Jaroslav Šilhavý v Lisabonu
Jaroslav Šilhavý v Lisabonu

Zato Češi paběrkují. Při vší úctě k Tomáši Součkovi nebo Vladimíru Coufalovi je jejich West Ham United nižší kategorie. Jediný hráč, který z Čechů patří do absolutní světové špičky, je útočník Patrik Schick. On splňuje požadavky moderní doby, což je technická i pohybová vytříbenost, jednoduše fotbalové umění. Pokud by mu drželo zdraví, hrál by v TOP mančaftu. Souček s Coufalem rozhodně také mají na to vylétnout na vyšší úroveň, ale zatím do absolutní elity nenáleží.

Nedivme se však.

Český fotbal takový zkrátka je. V tuzemské lize dominuje práce, moderně se jí říká soubojovost. Potvrzují to i statistiky - první a druhá liga patří mezi tři soutěže s nejvíce osobními střety v Evropě. Hráč, který nevyniká v boji, ztrácí šanci. Proto tady mají potíže cizinci zvyklí na jinou - atraktivnější - kulturu hry.

Pozor, nejde jen o problém, vždyť Slavia s válečnickým pojetím zaujala Evropu. Naprosto špičkové týmy však jdou jinou cestou, jak ukázali Portugalci. Rozhoduje individuální kvalita, na chyby nemají hráči nárok.

Jeden příklad za všechny: Aleš Matějů hraje na levé straně přes nohu, je pravák, levačkou není schopný precizně (rozuměj na světové úrovni) rozehrát, což je problém. V Lisabonu měl před sebou v jeden moment otevřený prostor, mohl poslat kolmý pas na Milana Havla, který by rozvinul zajímavou akci. Jenže Matějů zaváhal, levačkou dal míči naprosto opačnou faleš, bílá koule se stočila od plzeňského zadáka - v tomto případě záložníka - k soupeři.

To je jen malý detail, vypovídající však.

Kardinální otázka je pochopitelná: dají se poměry změnit? Ano, ale je to běh na dlouhou trať, jak říká klišé. Je nutné změnit nastavení už od mládeže, v níž stále (čest výjimkám) přetrvává myšlenka, že výsledek je prvotní. Ne, kluci nesmějí považovat prohry za normu, ale je nutné vsázet na typy, které mají budoucnost. Špičkovou.

Rychlé hráče - myšleno pohybově i myšlenkou. Techniky. Nedostatky při práci s míčem se trestají. Čeští fotbalisté je mají, a to velmi viditelné. Proto jim čtvrteční soupeř dal lekci, byť výsledek není zase tak hrozný. Proto hrají Portugalci v největších týmech. A Češi ne.

Šály, vlajky i čeští fans v Lisabonu! Bitva s Ronaldem přilákala davy
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 33. Cancelo, 38. Guedes

Hosté:

Sestavy

Domácí: Costa – Cancelo, Pepe, Danilo Pereira, Guerreiro – Guedes (88. Palhinha), Carvalho (68. B. Fernandes), Neves (88. Moutinho) – Ronaldo (C), Jota (80. Leão), Be. Silva (68. Vitinha).

Hosté: Staněk – Zima, Brabec, Matějů (80. Král) – Coufal, Souček (C), Sadílek, Havel (46. Jemelka) – Lingr (46. Pešek), Kuchta (46. Jurečka), Hložek (73. Vlkanova).

Náhradníci

Domácí: Patrício, Silva, Dalot, Carmo, Palhinha, Moutinho, Silva, Fernandes, Leão, Otávio, Mendes, Vitinha

Hosté: Vaclík, Mandous, Jemelka, Kúdela, Kalvach, Pešek, Jurečka, Tecl, Černý, Zelený, Vlkanova, Král

Karty

Domácí: Carvalho, Ronaldo, Leão, Cancelo

Hosté: Souček, Matějů

Rozhodčí

Jug (SNV) – Žunič (SVN), Vidali (SVN)

Stadion

Estádio José Alvalade, Lisabon

Návštěva

44 100 diváků

Skupina 2

Z V R P Skóre B
1. Španělsko 6 3 2 1 8:5 11
2. Portugalsko 6 3 1 2 11:3 10
3. Švýcarsko 6 3 0 3 6:9 9
4. Česko 6 1 1 4 5:13 4

Vstoupit do diskuse
4
Články odjinud


Články odjinud