Jiří Punčochář
21. ledna 2016 • 18:20

Přestavba hokejové Komety Brno. Změny si vybírají velkou daň

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvě nepříjemnosti dopálily v týdnu fanoušky brněnského hokeje. Tou první byla „devítka“ ze Sparty, facka na ledě úhlavního rivala, pro niž není omluva. Podruhé jim zvedlo tlak prohlášení klubu na oficiálním webu, kde jim vedení Komety včera vysvětlilo, že porážky byly a budou, některé jsou sice vyšší, ale i z nich rostou budoucí vítězství, jako se to v minulosti již vícekrát stalo.



Kdepak, úterní debakl není tím nejhorším, co se Kometě v probíhající sezoně děje. Kdyby ano, těžko by vzniklo prohlášení, které má situaci uklidnit. A věrní fanoušci to cítí. Sledují mužstvo, které ne a ne najít svoji tvář, aby bylo schopno nastartovat trvalejší vzestup, delší sérii výher, bodovou šňůru.

Podobné potíže jako na Spartě měla Kometa i o dva dny dříve v Mladé Boleslavi, kde ji domácí v prvních pětadvaceti minutách pohybem a důrazem jasně předčili, aby si pak po zbytek zápasu v klidu mohli dojít pro tři body. Co na tom, že zápas skončil jen 4:1, v důsledku je to jedno. Takhle prostupná nebyla brněnská sestava poprvé.

Není to ale nelogické, pokud nechceme jen křičet „bojujte za Brno“ a „budíček“ a na pomoc si vezmeme čísla. Kometa má sice třetí nejúdernější přesilovku, což je vynikající vizitka, ale pokud tenhle klad „spárujeme“ s druhým nejnižším počtem hitů, což je zase velké negativum, zůstane nám hromada převážně průměrných statistik. Až osmý nejlepší Radegast Index, tedy indikátor bojovnosti a obětavosti, rovněž osmý nejvyšší počet vlastních střel, šestý nejvyšší střel proti týmu.

Následuje šesté nejlepší oslabení, úspěšnost brankáře na 10. místě mezi muži s maskou. Netřeba složitě spekulovat: Kometa vykazuje průměrná čísla a s nimi je v průměru tabulky, v pásmu pro předkolo. Jaké pak má být překvapení, že na hřištích favoritů prohrává, občas vysoko.

Překvapením je, že se v tomto rozpoložení vůbec nachází. Klub s tak silným zázemím má logicky vyšší ambice než atakování šestého místa ze spodní pozice.

Nepříjemně dlouhá je přestavba kádru, prováděná za plného chodu. Zpětně se ukazuje, že Kometa vloni v létě „netrefila“ složení obrany, v níž byl napřed přetlak veteránů, což bylo potřeba řešit obměnou, ale ani ta se nepotkala s úspěchem. Velké posily Stehlík a Spang už v kádru nejsou a přišla další vlna, tentokrát z řad borců s méně zvučnými jmény.

Řadou změn ovlivněná Kometa, hledající shodu mezi novým herním stylem trenéra Hadamczika a původním úspěšným kádrem, se dostala do šedi, z níž tu vybočí skolením suverénního Liberce, tam výbuchem s Litvínovem a Karlovými Vary. Od mužstva, které byste poslední roky díky neústupnému stylu boje poznali pravděpodobně i bez dresů s logem na hrudi, najednou nevíte, co čekat.

Že není všechno špatně je potřeba zdůraznit, protože ztrácet čtyři body na přímý postup do play off žádná tragédie není. A ještě jedno pozitivum v té nečitelnosti Komety je. Nikde není psané, že i po takových kolapsech, jakými prochází, se zase nezvedne a v play off se nedostane daleko. Předmětem doufání to bude až do jara.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud