Jonáš Bartoš
21. června 2016 • 05:00

Zápas, na který nejde vsadit. Češi s Turky nabízí na EURO nejvíc scénářů

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Proti Španělsku zkoušeli zanďoura, s Chorvaty šlo také spíš o defenzivní partii bez balonu. Češi v úvodních duelech těžké skupiny plnili roli outsiderů. Jenže co teď s Tureckem? Vývoj bitvy o postup ze skupiny se naprosto nedá odhadnout. Proberou se zatím spící a rozhádaní Turci? Ukážou Češi, že také vlastní ofenzivní náboje? Jak je ovlivní absence kapitána Rosického?



Do zápasů se Španělskem i Chorvatskem šli Češi v celkem jasné roli, vesměs se dalo odhadnout, v jakém herním stylu i jmenném složení Vrbův tým nastoupí. Na bitvu o všechno s Turky ale může být leccos úplně jinak.

Taktika. Sestava. Vývoj zápasu. Postupové scénáře. Role favorita. Herní projev. Všechno je zahaleno mlhou a deštěm, který v pondělí zkrápěl dějiště utkání v Lens.

Tím, že vypadl Tomáš Rosický , musí Pavel Vrba najít nový motor české ofenzivy. Svěří trenér dirigentskou taktovku Bořku Dočkalovi ? Zdá se to jako nejpravděpodobnější krok. Jenže sparťanský záložník, byť všichni okolo týmu tvrdí, že je v pořádku, zatím nedostal na turnaji ani čuchnout.

Dostane se spíš na hřiště Daniel Kolář , kterého Vrba v případě Rosického absencí využíval nejčastěji? Nebo český kouč posune výš jednoho z dvojice Plašil , Darida a na plac se podívá David Pavelka ? Nebo snad použije variantu s podhrotem Davidem Lafatou ?

Nejistá je i pozice pravého záložníka, kde jsou ve hře Dočkal, Skalák , Gebre Selassie i Šural . Vrba může klidně sáhnout také do složení obrany. Proč by třeba nenaskočil Michal Kadlec místo Romana Hubníka , když Turky z angažmá ve Fenerbahce dobře zná? Udrží se v sestavě David Limberský , který sám přiznal, že na hřišti pociťuje vlastní rezervy? Možností je hodně, hráči se až v úterý po obědě dozví, jak to trenéři nakonec vymysleli.

Odhadnout nejde ani rozpoložení tureckého týmu. Jak známo, český soupeř má dvě tváře. Když se hráči dobře vyspí a mají svůj den, jsou jako utržení ze řetězu. Jindy v zápase úplně odejdou, jako to ukázali proti Španělsku. Ve Francii zatím působí odevzdaně, navenek prosakují informace o sporech mezi trenérem a největší hvězdou, barcelonským Ardou Turanem. Turci by tak měli být rozhození, jenže u nich člověk nikdy neví…

V úterý večer se hraje o to, kdo a z jakého místa půjde na EURO dál, případně na jakého soupeře narazí. Na výsledek bych si tentokrát vůbec nedokázal vsadit. Očekávat se dá opravdu úplně všechno. Také proto bude mač s Tureckem tím nejvýživnějším, co zatím na turnaji Vrbovu partu potkalo.

Vše o EURO 2016 ve Francii najdete ZDE >>>

Obránce Tomáš Sivok (vlevo) a útočník David Lafata během tréninku před zápasem s Tureckem
Obránce Tomáš Sivok (vlevo) a útočník David Lafata během tréninku před zápasem s Tureckem

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud