Jan Podroužek
20. června 2016 • 15:03

Turci řeší spory! Hádky o prémie za EURO i ponocování na hotelu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z FRANCIE | Chorvatsko spáchalo proti Česku neuvěřitelnou sebevraždu. A Turecko se o to zatím usilovně snaží. Největší eso týmu Arda Turan je v křížku s trenérem Fatihem Terimem, navíc hraje špatně a fanoušci na něj pískají. Přesto platí, že úterní soupeř Česka má fotbalovou sílu, kterou nejde podceňovat, i když ji zatím na EURO neukázal.



Půjde o všechno. O naději, o tři body, které by Česku mohly přihrát postup do osmifinále. Proti budou Arda Turan, Nuri Sahin, Hakan Calhanoglu, to je ohromná síla se schopnostmi všeho druhu. Navíc i turecká strana ještě cítí šanci na proklouznutí mezi top šestnáctku Evropy. Jenže hra zatím za moc nestojí.

Turci jsou pod tvrdou kritikou. Nejen od expertů, ale schytávají to i od vlastních fanoušků, kteří za nimi přijeli do Francie. Nejdrsnější byl obrázek proti Španělsku.

Skoro celý druhý poločas pískali na svou největší hvězdu. Pískali a pískali a pískali... Arda Turan se pak na chvíli zastavil, dal míč během hry pod podrážku a ukázal všem zdvihnutý palec. Takové ironické „díky, jste kabrňáci“.

Hvězdy půlměsíce, jak se Terimovu výběru přezdívá, teď určitě nezáří. Ve skupině mají dvě prohry, ani jeden vstřelený gól, čtyři obdržené.

Jasně, jeden důvod je určitě ten, že proti mužům od Černého moře stála dvě mužstva, která ho ve všem překonávají. Chorvatsko a Španělsko jsou těžší kalibry. Ale za svou bídnou pozici si může Turecko taky z velké části samo. Uvnitř jsou rozbroje, které nastartoval do sebe zahleděný Burak Yilmaz.

Zaprvé tenhle útočník pekingského Guoanu má nad sebou jedno drsné obvinění. Na začátku června vyšlo najevo, že měl bít svou těhotnou manželku, se kterou už má dvouletou dceru Nazli. Pár je prý v rozvodovém řízení, problémy se v jejich vztahu měly táhnout od začátku letošního roku.

ANKETA před Chorvatskem: Češi musí táhnout za jeden provaz, radí fotbaloví redaktoři
Video se připravuje ...

Postupový klíč na EURO: Co rozhoduje o pořadí ve skupině? Čtěte ZDE »

A 30letý hráč stojí i za současnými neshodami v turecké reprezentaci. Začalo to téměř hned po podzimním zápase v Praze. Yilmaz nehrál stejně jako zápas předtím. V kvalifikaci nastoupil z deseti zápasů šestkrát.

Došlo na porcování prémií za postup, 500 tisíc eur. A začalo to. Yilmaz dostal méně než ti, kteří hráli víc, logicky, jenže on s tím nesouhlasil. Přišel tedy za Ardou, kterého každý v týmu bere jako staršího bratra a řeší s ním každý problém. Tentokrát měl kapitán jít za trenérem, ať se za Yilmaze přimluví.

„To není tvoje starost. Ty se jen snaž hrát co nejlíp,“ vyřídil to s Ardou Terim rychle a stručně. Možná by to stačilo takhle smáznout a víc to neřešit. Jenže v Terimovi ta událost zůstala, dotkla se ho a na kapitána se naštval.

Mnoho tureckých novinářů dokonce popisovalo dusnou atmosféru z předzápasové tiskové konference před Španělskem. Na ní seděli právě Terim a Arda. Ani jednou se na sebe ti dva nepodívali. „Jako by tam byly dva světy předělené tlustou zdí,“ psalo se.

A je tu ještě jedna věc, která Terima vytočila. Obránce Gökhan Gönul nedostal od Fenerbahce novou smlouvu, za jedenáct dní je bez práce, jestli něco honem nesežene. A tvrdě svou budoucnost řeší.

Tak, že dokonce ponocoval před prvním utkáním proti Chorvatsku. Gönul byl na hotelovém pokoji u Ardy ještě s výtečníkem Yilmazem. Do tří do rána si volal se svým agentem a pak to rozebíral se spoluhráči. V pokoji se svítilo, vesele diskutovalo.

Terima to probralo, vletěl do místnosti a všechny tři zdupal na hromadu. Turecká média se dostala k jakési rekonstrukci situace. Trenér měl hráče seřvat, že v ten den ve tři odpoledne vstupují do šampionátu. Načež mu Gönul odpověděl, že musí řešit svou budoucnost, a že je to pro něj důležité. „Důležitější než reprezentace?!“ měl se zeptat Terim.

Na týmu pak zejména v zápase se Španělskem byla vidět odevzdanost. Mohl za to z velké části i výborný úvod Álvara Moraty a spol., celkem rychle to bylo 2:0, ale dost se prý do výkonů promítají i tyhle rozbroje.

Turci ještě zdaleka nic balit nemusí. Průběh skupin na EURO je třeba vrátí do hry a jim budou stačit tři body k postupu. Ovšem museli by si razantně vylepšit zatím hrozné skóre 0:4.

Hráče na to mají. Arda z Barcelony, Sahin z Borussie Dortmund, Calhanoglu z Bayeru Leverkusen... Z takových hráčů se Česko radovat nemůže. Ale zase má pohromadě „tým“. To je důležité slovo, které v úterý nejspíš může sehrát naprosto klíčovou roli.

Více o EURO 2016 ve Francii čtěte ZDE>>>

Skupina D

Z V R P Skóre B
1. Chorvatsko 3 2 1 0 5:3 7
2. Španělsko 3 2 0 1 5:2 6
3. Turecko 3 1 0 2 2:4 3
4. Česko 3 0 1 2 2:5 1

2741583:gallery:true:true

Co čekají reprezentanti od Turecka? Trochu neznámá, ale jde je porazit
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud