Karel Häring
14. dubna 2011 • 04:00

BLOG: Derby pražských 'S' titul (ne)vyhrává

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

KAREL HÄRING - Nadšení fanoušci Sparty v průběhu pondělního derby se Slavií vítězoslavně skandovali: „vládci Prahy.“ Borci v rudých dresech jsou v této sezoně opravdu suverénními králi hlavního města. Ale mohou ještě obsadit i ligový trůn? Více než pondělní derby, po kterém Letenští ztrácí na vedoucí Plzeň šest bodů, ukáží následující tři kola.



Co ukázalo 159. ligové derby? Zjednodušeně řečeno nic překvapivého, co by se dosud nevědělo. Slavia má tým, který předvádí kombinační fotbal, ale stále se na něm projevuje nezkušenost mladých hráčů a absence střelce. Po porážce 0:2 se členové červenobílého tábora ujišťovali, že s takovými výkony nebudou mít obavy z opuštění spodních pozic.

Držení míče vyznívalo výrazně v jejich prospěch (70:30) stejně jako úspěšnost přihrávek. Po domácí podzimní porážce 0:1 s Plzní zněla podobná slova. A z následujících šesti duelů vyhrála Slavia jediný...

O její konečné pozici se bude rozhodovat v jiných typech utkání, s přímými konkurenty. A ti čekají na mistra ligy z roku 2008 a 2009 v následujících týdnech. Totéž platí i pro Spartu. Pro její fanoušky i hráče má skalp rivala vždycky vysokou cenu, rozsah mistrovských nadějí však potvrdí až nadcházející zápasy.

Derby podtrhlo jednu výjimečnou statistiku. Pokud se zápas vyvíjí ve prospěch Sparty, má soupeř smůlu. Organizovaná defenziva, v Gambrinus lize stále nejlepší, protivníka do velkých možností nepustí. Slavia si pár šancí vytvořila, jinak její akce většinou končily v okolí vápna. S lednovým příchodem Zápotočného navíc nehrozí tak velká ztráta v případě Řepkových stále častějších absencí jako dřív.

Milan Černý se snaží projít přes Kladrubského. Milan Černý se snaží projít přes Kladrubského.Foto Pavel Mazáč (Sport)

Od nástupu Jozefa Chovance na lavičku v říjnu 2008 Letenští neprohráli ani jeden z osmatřiceti zápasů, v němž se ujali vedení 1:0, a jen sedmkrát remizovali.

V této sezoně mají dokonce stoprocentní bilanci. Když Kweuke v 10. minutě otevřel skóre, naděje Slavie, byť na jeden střelecký úspěch, se rapidně snížila. Sparta ve čtrnácti zápasech, kdy vedla, inkasovala jen dvakrát.

Tohle je styl, který jí sedí. Jako by měli Letenští tým jen do dobrých časů, když získají náskok. Anebo pro zápasy, v nichž nejsou favority. Proto si na podzim úspěšně vedli v Evropské lize a na jaře vzdorovali Liverpoolu.

Jenže v takové pozici se Řepka a spol. ocitne v Gambrinus lize minimálně. Pokud vezmeme za měřítko kurzy sázkových kanceláří, stalo se tak v sezoně jen jednou. Na podzim proti tehdy sebevědomé Olomouci. A sparťané na Hané zvítězili, Sigmu k ničemu nepustili a z penalty v závěru rozhodli.

V Plzni, ale i nedávno v Jablonci, byli za mírného favorita považováni obhájci titulu. Svou roli nezvládli. Od léta 2009 vyhrála Sparta na půdě týmů patřících do první pětky jeden zápas ze sedmi (právě v Olomouci). Čtyřikrát remizovala a dvakrát prohrála. Vstřelila pouze pět branek.

A většina těchto duelů, nejen zmíněné porážky v Plzni a Jablonci, se odehrává podle podobného scénáře. V ofenzivní části se Sparta trápí, vytváří si minimum šancí. V souboji záložních řad mívá navrch soupeř a z křídelních prostor (kde se kdysi trápil Kulič, teď to padlo na Kadlece) hrozí malé nebezpečí. A když se tým dostane do této jalové fáze, často se s ní nedokáže porvat.

Obvykle jarní bitva pražských „S“ hodně napověděla o mistrovi. Tahle sezona je jiná, triumf v derby titul nevyhraje. O reálných ambicích na obhajobu rozhodnou následující tři kola v Mladé Boleslavi, s Olomoucí a v Teplicích. Cokoliv jiného než devět bodů je z pohledu Sparty málo.

A pokud by nějaký bookmaker vypsal kurzy na to, že to dokáže, rozhodně by v této události nebyla favoritem...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud