Květoslav Šimek
24. září 2015 • 22:46

Maximalista Irgl si klestí cestu zpět do národního týmu. Patří tam

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je zpět. V životě, v hokeji, v extralize. A brzy by měl být zpět i v reprezentaci. Třinecký útočník Zbyněk Irgl (34) z ní na nějaký čas vypadl, ale vrátí se. Silnější, zkušenější, sebevědomější. Jsem o tom přesvědčen.



Životním příběhem přesahuje plochu nalajnovanou a ohraničenou sportovními mantinely. Je skoro zbytečné opakovat, jak mu před rokem lékaři našli rakovinový nález na ledvině. Zhoubný. Ledvina musela z těla ven. Irgl po terapiích dlouho nebyl schopný na jeden zátah dojít do koupelny, aby si vyčistil zuby.

Vrátil se. „Dokud můžete, musíte se rvát,“ říkal před sezonou v rozhovoru pro deník Sport. Když dal v přípravě mistrovským Košicím čtyři góly (a jeden další pak přidal ještě v dodatečných nájezdech), jen se umíval. Energie, vůle a schopnosti mluví na ledě za něj.

Z nadhledu to dobře vidí i nový reprezentační trenér Vladimír Vůjtek. Irgla zná ještě z Vítkovic, košickou kanonádu viděl na vlastní oči. Stejně tak Vůjtek ve čtvrtek na živo sledoval jeho dvě pohotová zakončení v derby proti Vítkovicím. Je zřejmé, že v reprezentačním seznamu bude Irgl vysoko.

Právem. Kromě gólů umí tým nakopnout i přístupem. Nevynechá jediné střídání. Pokud jej v takovém tempu vidí mladší borci, nepoleví. „Zbyňa může? Musíme taky!“

Že bude nadcházející mistrovství světa v Rusku, je bonus navíc. Proti Rusku vybojoval Irgl na juniorském mistrovství světa zlato (2000), proti Rusku si připsal svůj největší reprezentační gól kariéry (čtvrtfinále na stříbrném MS 2006 v Rize), v ruské KHL si udělal velké jméno. A koneckonců, za manželku má Rusku. Kde jinde by tedy o sobě měl dát znovu vědět?

Zbyněk Irgl sestřelil svůj mateřský klub dvěma góly
Video se připravuje ...

SESTŘIH: předehrávka 5. kola: HC Oceláři Třinec - HC Vítkovice Steel 3:1
Video se připravuje ...

Nosek chyboval v rozehrávce a daroval Vítkovicím gól
Video se připravuje ...

Zleva třinecký útočník Jiří Polanský, brankář Vítkovic Pavel Kantor a obránce Tomáš Kudělka.
Zleva třinecký útočník Jiří Polanský, brankář Vítkovic Pavel Kantor a obránce Tomáš Kudělka.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud