Martin Hašek
20. července 2019 • 17:38

Plavání jako Marvel: Superhrdinové jdou proti zóně zla

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
Dvacet let od titulu Baníku. Získali jsme ho díky fanouškům, vzpomíná Laštůvka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Katie Ledecká, Adam Peaty, Caeleb Dressel nebo Lilly Kingová jsou ve startovních blocích, aby na mistrovství světa v korejském Kwangdžu rozpoutali bouři o síle, která odpovídá poslednímu šampionátu před olympijskou bonanzou v příštím roce. A že emoce budou na výši, se starají především dva dopingoví zlosyni. Hrdinové světového plavání proti nim půjdou do symbolického boje.



Když se ti dva přiblíží k sobě, midichloriany plaveckého vesmíru se dávají do zběsilého tance. V Kwangdžu stačilo pár dní přes startem světového šampionátu, aby Číňan Sun Jang, trojnásobný olympijský vítěz a světový rekordman na 1500 metrů kraulem, na pozdrav cáknul na Australana Macka Hortona.

Ten si však hleděl svého a později prohlásil: „Na dopingové podvodníky nemám čas.“

Sunův případ je černým svědomím mezinárodní plavecké federace FINA. Číňan během kariéry už několikrát porušil antidopingový protokol a vrcholem byly události z loňského září, kdy se Sun při návštěvě komisařů hodinu bránil odběru a nakonec lahvičku s jeho krví zničila ochranka na příkaz jeho matky.

FINA však přesto Suna nepotrestala, kvůli čemuž se světová antidopingová agentura WADA odvolala k mezinárodní arbitráži CAS. Výsledek má být znám v září a Sunovi hrozí doživotní trest. V Kwangdžu ale na startu to bude.

A to spoustu plavců drtí. První v řadě je britská prsařka Lilly Kingová, která má na dopingové problémy plavecké federace jednoduchý recept – nenechat závodit ty, kteří ničí lahvičky se svými dopingovými testy.

Kingovou přitom čeká vlastní symbolický boj proti Rusce Julii Jefimovové, usvědčené požíračce anabolik, kterou porazila na olympiádě v Riu a soupeřku pak celá hala sborově vypískala. Kingová svůj prsařský trůn uhájila i na minulém MS v Budapešti a teď ji čeká další boj o čest světového plavání. Aspoň to tak určitě budou mnozí brát.

Vypjaté střety proti dopingovým hříšníkům dávají korejskému šampionátu pikantní šťávu. I bez tohohle jedu to ale určitě bude parádní show.

Katie Ledecká proti rostoucí konkurenci znovu zkusí vyhrát tzv. Ledecky Slam, tedy vítězství v kraulových disciplínách od 200 po 1500 metrů.

Britský prsař Adam Peaty si půjde za svou misí 56. Peaty je jediný muž historie, který plaval stovku prsa pod 58 sekund a hodlá rovnou překonat i další hranici.

Američan Caeleb Dressel, sedminásobný zlatý medailista z minulého šampionátu v Budapešti, se pokusí o comeback po daleko méně úspěšných Pan Pacifických hrách.

Rok před olympiádou vznikne nová Liga výjimečných. Ale za pár dní se taky uvidí, jak je na tom temná strana síly.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud