Michal Kvasnica
25. června 2018 • 20:59

Pozor na Uruguay! Už to není jen tým o útočné superdvojici

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jedna upocená výhra, druhá upocená výhra. Až napotřetí ukázala Uruguay svůj pravý potenciál, když nedala Rusku šanci a smetla ho pohodlně 3:0. Resumé: 3 zápasy, 9 bodů, skóre 5:0 a první místo ve skupině A. Ve stínu tradičních velmocí se svěřenci 71letého stratéga Óscara Tabáreze řadí k favoritům MS. Nenápadně, ale o to důrazněji.



Kdekdo může namítnout, že zápas proti Rusku ovlivnilo hned několik faktorů. Tak třeba: špatné postavení gólmana Igora Akinfejev při prvním gólu Luis Suáreze z přímého kopu, nešťastný vlastňák Denise Čeryševa či brzké vyloučení beka Igora Smolnikova.

Chybná optika! Byla to totiž právě Uruguay, kdo domácí donutil svou vlastní aktivitou k chybám. Elastický defenzivní blok, který se dle potřeby automaticky měnil z 3-5-2 na 4-3-1-2 a naopak, okamžitý represink po ztrátě míče, kvalita na míči a k tomu všemu maximální rychlost.

Moderní atributy, které když se „slijí“ v jeden celek, dělají z jakéhokoli týmu na světě sakra nepříjemného soka. Tím Uruguay aktuálně rozhodně je.

Její borci vám nedají vydechnout, soupeře honí po celém hřišti, než nezískají balon. Pak se zakousnou a v několika mužích pádí směrem vpřed.

Kdo si myslí, že jde o mančaft závislý pouze na tom, jak se vyspí Suárez s  Cavanim , je vedle. Jasně, dokud budou reprezentovat, bude pozornost upřena vždy výhradně na ně. Na tom, vzhledem k tomu, co dokázali a dokazují, není nic špatného.

Současný kádr je však perfektně namixovaný. Ať už to zní jakkoli, nebojím se říct, že nemá slabinu.

Posuďte sami.

Fernando Muslera odchytal 100. zápas v nároďáku, v posledních letech je neotřesitelnou jedničkou Galatasaraye Istanbul. Před ním stoperské duo z Atlétika Madrid: zkušený Diego Godín a José Giménez, který roste ve vynikajícího středního obránce.

Záloha je složená z nadržených mladíků ze Serie A, které vrchol teprve čeká, a přece již mají něco odkopaného. O útoku netřeba mluvit podruhé.

Navíc je tu ještě jedna podstatná záležitost, která turnaje povětšinou rozhoduje. Standardní situace. A ty umějí Uruguayští zahrávat jako málokdo, vždyť hned čtyři z pěti jejích branek v Rusku padlo po situaci, kdy míč nejdříve stál na místě! Zatraceně velká pomoc, když vám to zrovna třeba úplně  nelepí.

Ať už Tabárezovi svěřenci nastoupí v osmifinále proti Portugalsku či Španělsku, věřím právě jim.

A ani čtvrtfinále nemusí být konečnou...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud