Michal Kvasnica
10. června 2019 • 23:50

Červen dal nároďáku i lepší zprávu než šest bodů: Našel kostru s budoucností

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nebyl to totální fotbal, nad kterým by srdce fanoušků plesala tak, jak Evropa hltala nedávné tažení Ajaxu Ligou mistrů. V posezonním červnovém termínu a úmorném vedru to snad ani nešlo. Poctivé výkony české reprezentace ve dvou zápasech proti soupeřům z Balkánu, ozdobené extra důležitými šesti body, však daly naději, že nároďák čekají lepší časy.



A nejde jen o výsledky, ale především o nastavený směr, jasnou vizi. Trenéru Jaroslavu Šilhavému se totiž povedlo to, co jeho předchůdce Karel Jarolím dlouho hledal. A nenašel. Určit většinovou kostru týmu, opěrné body, s nimiž se nebude šíbovat. Držáky, na které se nabalí už jen pár jednotlivých kusů podle aktuální formy.

Po pondělku je jasné, že kromě Patrika Schicka patří mezi tahouny například i Jakub Jankto, další italský kumpán, který sice nezažil snovou sezonu v Sampdorii, ale důvěru kouče Šilhavého splatil vrchovatě.

Stejně jako slávistický střed pole, jenž už logicky neměl takovou šťávu jako v průběhu sezony, nicméně potenciál stoprocentně ukázal. V kombinaci s pracantem Davidem Pavelkou vypadá jejich kooperace opravdu zajímavě.

Schick: Klima v reprezentaci se pročistilo. Hrajeme koukatelný fotbal, je to správná cesta
Video se připravuje ...

Další jasný důkaz? Na první pohled nenápadný, zato extrémně spolehlivý Ondřej Čelůstka, jenž vytvořil fungující stoperskou dvojici s kapitánem Markem Suchým, což bylo dlouhodobě palčivé místo české sestavy. Byť Černá Hora nezanechala na olomouckém Andrově stadionu dojem nebezpečného protivníka, konstruktivní rozehrávka od všech čtyř beků působila velmi sympaticky a na české poměry vzhledem k minulým sezonám až hodně nezvykle.

Neméně důležitý fakt na závěr: v poslední základní sestavě nároďáku byli jen tři třicátníci: brankář Tomáš Vaclík a právě dva zmiňovaní obránci Suchý s Čelůstkou. Věkový průměr zálohy a útoku činí krásných 24 let, což je příjemná cifra slibující, že to nejlepší mají tito hoši ještě stále před sebou.

Navíc připomeňme, že stále chybějí třeba Bořek Dočkal, Vladimír Darida, Michael Krmenčík, Michal Trávník či Antonín Barák.

Prostě příjemné zprávy nejen pro podzimní balkánský trip, ale zejména pro celkovou budoucnost týmu. Teď jen z této cesty neuhnout. Vydržet, utužovat vazby na hřišti i mimo něj a mohlo by to být zase fajn.

Tahali jsme nohy, ale nás zase táhne charakter, vyzdvihl české vítěze Šilhavý
Video se připravuje ...

Skupina A

Z V R P Skóre B
1. Anglie 8 7 0 1 37:6 21
2. Česko 8 5 0 3 13:11 15
3. Kosovo 8 3 2 3 13:16 11
4. Bulharsko 8 1 3 4 6:17 6
5. Černá Hora 8 0 3 5 3:22 3

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud