Pavel Bárta
31. prosince 2018 • 09:09

Dvacítka má pořád šanci, ale musí zvládnout krok na Měsíci

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Proč shrnovat ponožky, když voda teče ještě daleko. Síla české dvacítky na šampionátu ve Vancouveru zatím zůstávala dobře skrytá a dřímala jak časovaná výbušnina. Junioři ve skupině dvakrát padli. S Rusy však sehráli velmi dobré utkání, jemuž by slušel i opačný výsledek. A upřímně, kdo by čekal, že Češi porazí nabuzené Kanaďany. Nakonec se to zdálo být blíž, než by kdo doufal. Půlku zápasu určitě.



To před rokem se javorové listy třepetaly mnohem výš. Dosáhnout na ně, marná snaha. Tentokrát přineslo utkání dlouhé pasáže, kdy Varaďovi hoši kanadské černokněžníky přehrávali. Jenže tohle moc nebyla hra na náhodu. Naznačily to i dvě přísné desítky pro Kauta a Nečase a proti nim nepotrestaný ošklivý výpad McIsaaca na Kondelíka, za který kanadský bek dostal trest až dodatečně. Tedy po českém funuse.

Opory tím pádem sbíraly víc trestné minuty, než góly a nahrávky. Kudnatý hokej v jejich podání žádný gólový hodokvas nepřinesl a střelecký útlum hlavních lídrů se negativně přenášel i na ostatní. Taky proto teď dvacítku leckdo odepisuje. Všichni čekali něco jiného. Ale tahle parta je pořád tady. A stále má na to dokázat velké věci.

Pokud junioři zvládnou zápas s Dánskem, začíná se znovu. Pořád ještě se můžou probudit do úplně jiného turnaje, než jaký dosud prožívali. Hráči si po těžkém dvojboji s Ruskem a Kanadou dopřáli volný den, vyčistili hlavy. Vědí, že svůj další osud stále drží ve svých rukou. Jenom nejsou v pohodě. Půjde tedy o to, aby nepodlehli tíze okamžiku a nedopustili další zápletky.

Dánové nejsou smečka honáků z Kazachstánu, s nimiž Slováci udělali krátký proces. Zisk jednoho bodu potřebného k postupu do čtvrtfinále se může jevit jako malý schůdek na cestě vzhůru. Ale může být obtížný těžký jako první krok člověka na Měsíci. Dvacítce stačí neprohrát, ačkoli na tom mohla být i hůř. Jeden z nejlepších a nejnadějnějších ročníků za poslední léta přesto má pořád blízko jednomu z největších propadáků. Zároveň však stále neztratil šanci předvést ještě velké věci.

Tým dosud připomínal zbraň, ve které se vzpříčily náboje. Chyběly mu góly, jinak má všechno, co potřebuje. Včetně brankáře, schopného chytat puky. Stačí natáhnout znovu a rychle pálit. Hlavně se s ničím nepárat. A ono to zase půjde.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud