Pavel Ryšavý
3. ledna 2019 • 20:00

"Náš" David Pastrňák. Všechno hraje pro dravce z Bostonu, kalkul to není

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

David Pastrňák je přesně druhem sportovce, jehož podobiznu s číslem si chlapi v opilosti budou chtít tetovat na pravé rameno a dámy i ve střízlivém stavu snít, že jednou zaklepe před dveřmi jejich domu s kyticí růží a žádostí o ruku. Hokejový um je samozřejmě zásadní, ale v tom, jak si fanoušci sportovce oblíbí, někdy zidealizují, hraje až tu druhou úlohu. Hlavní je osobnost, vystupování. A tady je David Pastrňák extrémně silný. Nejvíc proto, že se netlačí do žádné pózy.



Schválně, dovedete říct, jestli je lepší hokejista on, David Krejčí, nebo Jakub Voráček? Klidně se nad tím pohádáte. Byla by to hodně těžká debata o desítkách argumentů. Ale největší zásah ve společnosti má stoprocentně Pastrňák. A bude to tak i dál.

Důvod? Vlastně i nedokonalost. V hokeji je génius, jinak vás baví storky o tom, když Tomáš Plekanec prohlásí, že mu vůbec nerozumí. Drmolí svojí havířovštinou? Dovede si z toho sám dělat legraci. Baví se. Hokejem, ale i mimo něj, s lidmi komunikuje přes sociální sítě, rád nosí ujeté oblečení, nebojí se být výstřední. Je zajímavý ve všech směrech.

Není to od něj kalkul, aby se stal populární i mezi babičkami v podhorské vesnici, kde se pouští hokejový přenos jednou za pět let. Ale právě proto i tam populární bude. Netlačí na pilu. Tématem je i jeho vztah k národnímu týmu. Na mistrovství světa se urval dvakrát v posledních letech, nejdřív zboural mýtus, že hráč bez smlouvy v NHL na tuhle akci nejezdí. Pak se zase rychle zabalil po minulém play off, kde Boston vypadl, a hnal se do Dánska. Přesně tohle jsou věci, kdy se z hokejisty Pastrňáka stává „náš David“ a máte pocit, že o přestávkách nechodí do šatny, ale do vašeho obýváku.

Věřím, že on bude tou další hvězdou, která bude mít stejný mediální zvuk, jakého docílil v dobách své největší slávy Jaromír Jágr. Výhoda je navíc právě v tom, že se mu neříká nový Jágr, nikdo ho do téhle role netlačí. On je David Pastrňák, což vůbec není málo.

Nečekám, že jeho výkonnost začne v NHL padat, spíš naopak, poroste. Jasně, taky zažije blbou sezonu, na každého někdy padne. Ale v příštích deseti letech má na to, aby byl jasným českým vládcem za mořem. V klidu se vypořádal s tím, když se na něj nahrnul tlak po podpisu kontraktu 6,67 milionu dolarů ročně, ještě se s novou smlouvou zlepšil.

Okolí na něj začalo být přísnější, on rychle pochopil, posunul jinam i svůj hokej. Je lepší dozadu, pracuje na dovednostech, nezastavil se, sune se nahoru. Strop může mít někdy za dva, tři roky a se svojí pracovní morálkou se na něm pár let může držet. Hlavní u něj je, aby ho hra bavila. Pak baví i vás se na něj dívat. Plus si užíváte všechny ty malé lumpárny, které bude provádět kolem. Třeba noční pěvecké číslo na posledním MS, kde se málem vyrovnal Tereze Kerndlové...

David Pastrňák přispěl gólem k výhru Bostonu v utkání pod širým nebem
David Pastrňák přispěl gólem k výhru Bostonu v utkání pod širým nebem

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud