Adam Lacek
2. ledna 2019 • 05:00

PastaShow pod širým nebem: 1+1, rozcvička v kulichu i zkomolené jméno

Autor: Adam Lacek, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

To zase jednou byla show. Pasta show! Hvězdný český útočník David Pastrňák řádil při novoročním Winter Classic, gólem a asistencí vystřelil Bostonu výhru 4:2 nad Chicagem. Stal se první hvězdou zápasu. Více jako 76 tisíc fanoušků na stadionu pobavil gólovou oslavou, při které napodoboval ptáka. Zámořská stanice, která zápas přenášela, zase v grafice zkomolila jeho příjmení na Pasternak, ale to mu asi nevadilo. „Byl to úžasný den," řekl o zápase, který na místě sledovalo 76 126 lidí.



Už před startem zápasu viděli diváci na obrazovkách hodně záběrů na českého útočníka, který naskočil do utkání se speciálně vyzdobenými hokejkami. Ačkoliv v grafice mu americká televize zkomolila jméno na Davida Pasternaka, při rozcvičce na něj snad vyčlenila jednu speciální kameru. Diváci si tak mohli užít, jak si 22letý Čech v kulichu pohrává s kotoučem. Režisér moc dobře věděl proč. Tohle bude hlavní hvězda večera! A trefil se.

Bruins sice nevstoupili do utkání dobře, po deseti minutách prohrávali 0:1. O pár chvil později už začal Pastrňák úřadovat. V přesilové hře si před brankou počíhal na přihrávku od Patrice Bergerona a nikým nehlídaný procedil puk pod Camem Wardem do branky. Při oslavě pak napodoboval ptáka.

Šlo o jestřába na znamení soupeře, který ho má v názvu týmu? Nebo se inspiroval u Jevgenije Kuzněcova z Washingtonu, který je oslavou známý? Kdepak, inspirací mu byla basketbalová superstar LeBron James.

"Trochu mě to zaskočilo. Nikdy předtím to neudělal. Když se vám podaří skórovat v takovém utkání, můžete si dělat, co chcete. Pasta a LeBron si jsou velmi podobní," prohlásil z legrace Pastrňákův spoluhráč Brad Marchand.

VIDEO | Pastrňákův gól na 1:1

Gól pro Pastrňáka znamenal hodně, víc si podle svých slov už cenil jen branky, kterou vstřelil v sedmém zápase play off proti Torontu na jaře 2018.

Navíc v první třetině to ještě nemuselo být všechno. V závěrečné minutě po chybě obrany Chicaga a přihrávce Davida Krejčího zůstal Pastrňák znovu sám před Wardem, který tentokrát jeho kličku do bekhendu brilantně přečetl.

Neproměněná tutovka rodáka z Havířova nepoložila, spíše naopak. Když Bruins ve druhé třetině znovu museli dotahovat, Pastrňák v další početní výhodě přihrál před branku Bergeronovi, který znovu srovnal krok. Nutno dodat, že při této situaci měl český forvard i notnou dávku štěstí, jelikož puk směřující na Jakea DeBruska srazil k lépe postavenému Bergeronovi obránce Brent Seabrook.

VIDEO | Pastrňákova asistence na gól Bergerona

Ve třetí třetině zlomil Boston zápas na svou stranu dvěma brankami už bez Pastrňákova přičinění. U pojišťujícího gólu Brada Marchanda do prázdné branky na 4:2 si asistenci připsal jeho spoluhráč David Krejčí. Třetí Čech v utkání, chicagský David Kämpf zase zapsal parádní přihrávku u prvního gólu večera, kdy za brankou obral o puk Toreyho Kruga a připravil gólovou pozici pro Brendana Perliniho.

Dvěma body zaokrouhlil Pastrňák bodovou sbírku v aktuální sezoně na číslo 50 (24+26) a potvrdil tak roli nejlepšího Čecha v NHL. V kanadském bodování soutěže se posunul na osmé místo, mezi střelci je čtvrtý.

„Atmosféra byla dneska výborná, moc jsme si to užili a děkujeme všem fanouškům, co sem přišli," vzkázal těsně po skončení zápasu český hokejista.

Více diváků se na zápas NHL sešlo pouze 1. ledna 2014, kdy souboj mezi Detroitem a Torontem na Michigan Stadium zhlédlo 105.491 diváků. "Je to sice pořád základní část, ale když nastoupíte před 76 tisíci diváky v přímém přenosu na celostátní televizi, má to úplně jiný význam," uvedl.

VIDEO: Sestřih utkání Chicago - Boston

Americká televize překřtila Davida Pastrňáka na Pasternaka
Americká televize překřtila Davida Pastrňáka na Pasternaka

Góly

Domácí: 08:30. Perlini, 31:24. Kahun

Hosté: 12:38. Pastrňák, 38:48. Bergeron, 50:20. Kuraly, 59:28. Marchand

Sestavy

Domácí: C. Ward (Delia) – E. Gustafsson, Keith, Seabrook, Forsling, C. Murphy, Dahlström – Kahun, J. Toews (C), Saad – P. Kane, D. Strome, Anisimov – Sikura, Kämpf, DeBrincat – Martinsen, Krüger, Perlini.

Hosté: T. Rask (Halák) – Carlo, Chára (C), J. Moore, Krug, K. Miller, Grzelcyk – Pastrňák, Bergeron, Marchand – Forsbacka-Karlsson, Krejčí, DeBrusk – Wagner, Kuraly, Heinen – Acciari, Cave, Nordström.

Rozhodčí

Francis Charron, Eric Furlatt – Bryan Pancich, Matt MacPherson

Stadion

United Center, Chicago

Návštěva

76 126 diváků

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud