Pavel Ryšavý
14. ledna 2020 • 23:13

Bývalý rebel může Ligu mistrů vyhrát. A co nakazit extraligu?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ještě v roce 2017 byl pro Hradec víc letní Mountfield Cup než Liga mistrů. Legendární věta bosse Miroslava Schöna? Cíl jsme splnili, vyhrát Mountfield Cup, co nejdříve vypadnout z Ligy mistrů. A přisadil si, jak s Hradcem tuhle soutěž hrát prostě nechce. Vedení soutěže jelo požár hasit do Prahy a pro klub se požadovaly přísné tresty a pokuty. Petr Bříza, hlavní ambasador v Česku, málem dostal záchvat a s ním vedení extraligy taky. Muselo žehlit průšvih.



Pravda ovšem je, že když šéfové ostatních českých klubů vlezli do koupelny a zhasnuli, se Schönem souhlasili. Liga mistrů jim čerpala peníze. Logicky tahle praktika nevoněla. Brblání a nadávání prostě chápete. Teď jsou časy lepší, peněž postupně přibývá. A je hezkou ironií, že ten velký rebel, který křičel, jak nechce v Evropě hrát, nastoupí v roce 2020 ve finále.

V tuhle chvíli je motivace se dostat co nejdál, nejen kvůli reklamě v zahraničí, ale i kvůli zajímavému bonusu. Jen za postup do finále dostane Hradec přes 3 miliony korun. Je to stejná částka, jakou si Frölunda vydělala za celou sezonu před třemi roky, když porazila ve finále Spartu a Ligu mistrů vyhrála. Je dobře, že grafy a sliby, jak jednou bude soutěž zajímavá i finančně, se dokázaly proměnit v realitu. Stamiliony tady asi nikdy do kasy nepřitečou. Na druhou stranu, v hokejovém prostředí je už tohle slušný balík a s postupem do finále se dá i něco vydělat.

Jedna věc na českém postupu musí bavit zaručeně nejvíc. Způsob. Když jste viděli dvojzápas Hradce s Djurgardenem, praštilo do očí, že český tým uměl ten švédský přehrávat, dobře měnit tempo hry, stíhat pohyb. Pardon, změna, být rychlejší. Proč takhle aktivní hokej nevidíte moc často v extralize? Ano, to je právě otázka. V hráčích to evidentně je. Proti sobě stála dvě mužstva, která chtěla vyhrát. Chybělo to opatrné, že se spíš couvne a počká na přesilovku.

I v tomhle se Hradec musel pod Vladimírem Růžičkou změnit. Evidentně začala fungovat trenérská symbióza, tohle je mix ofenzivní divokosti, kterou má tak rád Tomáš Martinec, druhý trenér, s Růžičkovým pohledem na zodpovědnou defenzivu a silné trenérské tahy během zápasu. S tímhle stylem může Hradec soutěž klidně vyhrát. A nejen tuhle, ve které se dostal do finále. Bylo by fajn tímhle stylem nakazit extraligu. Pak by to teprve byl produkt, kde se bavíte a který se může klidně zavírat.

Mountfield HK se stal po Spartě druhým českým týmem, který si zahraje finále Ligy mistrů
Mountfield HK se stal po Spartě druhým českým týmem, který si zahraje finále Ligy mistrů

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud