Pavel Ryšavý
31. května 2023 • 12:00

Nejlepší bez nejlepších. Zázrak Lotyšů a Němců by měl posunout celé MS

Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ PAVLA RYŠAVÉHO | Asi by šlo po mistrovství světa v hokeji křičet, jak se mění mapa. Že řeči, jak se svět mezi mantinely vyrovnává, už nejsou jen teorií, ale všechno se uvedlo do praxe. Na bedně současně Německo a Lotyšsko? Hrome, je to tady! Ale rozumnější je jiný pohled. Stal se zázrak. Nádherný zázrak, který snad ani nejde nepřát. Něco ovšem výsledek může změnit a hokej posunout.



Z hlediska vývoje se orosíte, kdo svět (až na Kanadu) na posledním velkém turnaji vyšplouchl. Lotyšsko má šest týmů ve společné lize s Litvou. Německá soutěž se nachází v mnohem lepší kondici. Baví vás, každoročně vábí cizince, kteří si prošli NHL, nebo k ní měli minimálně hodně blízko. V pořádku. Jen limit 11 borců s cizím pasem je docela dost. Žehlí se tím malý počet domácích borců na vyšší úrovni.

V Česku můžete mít na soupisce šest cizinců, což se dá ještě obejít bláznivou výjimkou, že pokud hráč působí v extralize tři roky, z kolonky cizinec vystupuje. Ale stejně nejste na jedenácti. Třeba jen v minulé sezoně působilo v DEL (nejvyšší německá liga) 199 cizinců (v Česku 97).

Velké německé kluby se o své mladé hráče dovedou postarat, mají velmi dobré zázemí i tréninkový program. Když se někde talent objeví, dostane šanci. Jen je potřeba objektivně vidět, že se nekoná žádný bombastický průlom. Kvůli němu země ve finále šampionátu nebyla. Osmnáctka Němcům naposledy spadla, dvacítka na mistrovství světa většinou upachtí jednu až dvě výhry, vypadne ve čtvrtfinále a má splněno.

V příštích třech letech nevidíte na obzoru žádnou německou mega star. Současní stříbrní medailisté mají zkrátka teď super vlnu (a to ještě nedorazili Leon Draisaitl a Tim Stützle), které přesně sedl styl trenéra, a Lotyšsko zase získalo obrovský elán v domácím prostředí, který si přeneslo i do Finska. Vlastně i prostředí.

Ale že by byly obě země reálně v top 3 na světě? Nezlobte se. Ani náhodou.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud