Petr Adam
21. listopadu 2012 • 15:53

Co je důležité pro trenéra Chelsea? Abramovičova nálada

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když před dvěma týdny fotbalová Chelsea oznámila, že její rozpočet poprvé od příchodu Romana Abramoviče nespadl během minulé sezony do mínusu, podobná novinka k tomuto anglickému klubu prostě nepasovala.



Za éry ruského miliardáře se v honbě za úspěchem na Stamford Bridge především zakázalo šetřit. Jinak bylo od roku 2004 dovoleno téměř všechno. Nakupovat hráče za přemrštěné ceny a propouštět trenéry při každém výsledkovém výkyvu.

Čerstvý vyhazov kouče Roberta di Mattea všem fanouškům zase připomněl, jak moc v Chelsea hodně rozhoduje momentální nálada Abramoviče, nikoliv dlouhodobý pohled do budoucnosti. Vždyť i Di Matteova role se za krátký čas často až neuvěřitelně měnila.

Nejdřív se povýšený asistent na jaře ocitl v pozici jakéhosi brigádníka, který to na lavičce doklepe do konce sezony. Po nečekaném triumfu v Lize mistrů se z něj rázem stal plnohodnotný kouč a na stole mu přistála smlouva na dva roky. A neuběhla ani půlka další sezony a už se na horské dráze zase svezl dolů.

Opravdu zvláštní houpačka za pár měsíců!

Fotbalová Chelsea patří od nepaměti k jižnímu Londýnu. Tradice zůstává pořád jednou z nejpodstatnějších součástí jejího bohatství. Ale impulsivní způsoby, jakými v klubu zachází se svými trenéry, se dnes spíš nachází někde na cestě mezi Moskvou a Sibiří.

Nikdo nepopírá, že Chelsea toho vyhrála za poslední roky hodně. Ovšem v porovnání s vynaloženými prostředky ze zdánlivě bezedné pokladnice ruského oligarchy je efektivita vynaložených prostředků zatraceně nízká.

Na uvolněné místo by klidně mohla přijít veličina kalibru Josepa Guardioly, který je zmiňovaný v médiích nejčastěji. I on však může skončit stejně náhle jako řada jiných slavných trenérů.

Jeden z dnešních komentářů na twitteru k tomu zní. „Guardiolu vyhodili z Chelsea, protože nevyhrál žádnou trofej od chvíle, kdy od rána začal být spojovaný s příchodem do klubu.“

Docela vtipné. Bohužel také poměrně výstižné.

Po slibném rozjezdu do sezony zabředli fotbalisté Chelsea do krize
Po slibném rozjezdu do sezony zabředli fotbalisté Chelsea do krize

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud