Radek Špryňar
15. května 2020 • 13:40

Ulich chce pomoct, ale… Fotbal v Hradci pláče, radnice hází do ran sůl

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nebýt fotbalových fanatiků Jiřího Sabou a Zdenka Frťaly, kteří s mladým kádrem drží „votroky“ na dosah barážových pozic, klub by se dost možná propadl mnohem hlouběji. Hradecký fotbal se patlá v hluboké krizi, na zápasy chodí pár stovek diváků, přes dvacet let se čeká na nový stadion. A také na správné kroky majitele, tedy města. Ty se opakovaně nedostavují. Klub je potřeba co nejrychleji předat do rukou soukromého vlastníka. A že jeden takový by tady byl, se ví minimálně tři roky.



Místo sprinterských jednání s transparentním zájemcem klub dál ztrácí respekt. Příkladů se najde hned několik. Hradec nemá odpovídající stadion, stojí pouze jedna tribuna, podle aktualizovaného prohlášení licenčního manažera Stanislava Rýznara by v případě postupu do první ligy nemohl hrát nejvyšší soutěž na svém hřišti. Před rokem přitom tvrdil pravý opak, nyní otočil. Přitom se nic nezměnilo. V Hradci, ani v licenčním řádu.

Generální manažer Richard Jukl se v týdnu snažil procpat do nejužšího vedení Ligové fotbalové asociace. Neuspěl. V přímém souboji obdržel víc hlasů chrudimský Tomáš Linhart… I to ukazuje na slabou pozici bývalé východočeské chlouby ve fotbalovém zákulisí.

Po republice získalo status Regionální fotbalové akademie celkem devět klubů v jednotlivých regionech. Třeba Karviná, Jihlava, České Budějovice a také Pardubice… Dřívější jasná fotbalová jednička východních Čech do rodiny regionálních akademií nepatří. Byť též projevila zájem.

Radnice, stoprocentní vlastník, je za současný stav plně zodpovědná. O svůj majetek se nestará, pustne jí pod rukama. Nemá ánung, jak sportovní klub řídit. Svými rozhodnutími jen sype sůl do bolavých ran.

A když má o koupi umaštěné značky zájem bývalý reprezentant se zkušenostmi ze zahraničí, k tomu výrazný regionální patriot a zároveň podnikatel, který vybudoval mimořádně úspěšnou „klikařskou“ firmu, narazí. Na šílenou nekompetentnost při zamýšlené výstavbě arény, na politické půtky, na zákulisní čachry jeho protivníků. A fotbal v Hradci zatím pláče…  Přitom Ivo Ulich se již čtyři roky hlásí k tomu, že pomůže hradeckému fotbalu. Nikoliv naoko, nýbrž hodlá investovat vlastní prostředky. Klub koupit a starat se o něj. Copak je to málo? Pro některé lidi z vedení města ano…

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud