Štěpán Filípek
30. června 2019 • 13:00

Řepkovo neštěstí? Falešně chápané chlapáctví. Je i obětí svého okolí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už je to měsíc, co nastoupil nové angažmá. V Ruzyni. A krátce na to vyrazil na „hostování“ do Plzně. Na Bory. Osudu bývalého fotbalového reprezentanta Tomáše Řepky, který byl odsouzen na dva a půl roku za zpronevěru a internetové útoky na exmanželku, se s chutí ujala lidová tvořivost, zvláště na sociálních sítích. Nic proti, tak to bývá. A zrovna Řepka svým vystupováním během bohaté kariéry poskytl dostatek důvodů pro to, aby se mu všechno vracelo i s úroky. Pokud uměl být nemilosrdný k jiným, musel počítat s tím, že to bude platit i naopak. Bez větších ohledů. Přesto je mi spíš smutno nad tím, kam až ho jeho cesta plná výmolů zavedla. 



Je obětí sebe sama (to samozřejmě nejvíc), ale také svého okolí. To fotbalové ho do značné míry utvrzovalo v jeho chování. To mimo fotbal ho může nadobro zničit.

Přitom všechno mohlo být jinak… Nebo ne? Nelze to s určitostí rozsoudit, ale v Řepkově případě víc než u jiných litujete toho, jaké možnosti se před ním otevřely a jak s nimi naložil.

Pozor, nedokázal toho málo, vždyť hrál tři roky v Serii A za Fiorentinu a pět v Premier League ve službách West Hamu. S pražskou Spartou získal čtyři tituly. Na české poměry byl výjimečným, důrazným stoperem, který by za normálních okolností neměl v téhle typologické škatulce konkurenci.

Jenže po celou dobu si renomé kazil zkraty, pro něž se díky němu vžilo slovo blikanec. Termín, na který by měl mít copyright. Výraz s širokou definicí, zahrnující ostré zákroky, urážky, plivanec...

Blikanec… Už mu ho nikdo neodpáře, potáhne se s ním navždycky. Výstižný symbol ilustrující rozdvojení jeho osobnosti. Sám si na něm zakládal, přijal ho jako součást své identity, trademark. Ostatně, po ukončení profi kariéry si ho vybral i jako název internetové talk show, v níž mimochodem působil až překvapivě přirozeně a uplatnil své charisma.

Na druhé straně se letos v rozhovoru pro LN dopustil vzácného sebezpytu. „Lituju toho dne, kdy jsem to slovo použil. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud