18. srpna 2023 • 14:45

Zlato? Sem s ním! Nejžhavější esa a souboje atletického MS v Budapešti

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Atletické mistrovství světa v Budapešti startuje, představí se i řada Čechů. A fanoušci už se těší na zajímavou podívanou. Největší hvězdy zaútočí na rekordy. Ale už samo zlato z MS je pochopitelně ohromnou motivací. No, kdo by ho nechtěl? Jaká jsou vůbec nejžhavější esa na cenné kovy? A k jakým bájným soubojům se schyluje? Sport Magazín k MS v atletice objednávejte ZDE>>>

  • Král Mondo

    Kam zase posune hranice švédský tyčkařský génius Armand „Mondo“ Duplantis? Odborníci předpovídají, že pro něj není nepřekonatelná ani laťka ve výši 6 metrů a 40 centimetrů. Může se totiž opřít o obří náběhovou rychlost, skvělou orientaci v prostoru a gymnastickou výbavu.

    Kdy je finále: sobota 26. 8. od 19:25

    Armand Duplantis a jeho radost na Zlaté tretřeFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Rychlík Sha'Carri

    Sha'Carri Richardsonová ráda mění účesy, ale především má proklatě rychlé nohy. První nominaci na MS si vybojovala na americkém šampionátu časem 10,82 vteřiny. Začátkem roku zaběhla čtvrtou nejrychlejší stovku historie za 10,57, jenže s nepovoleným větrem v zádech. V letošní sezoně byla v cíli trvale pod 11 vteřinami. Co na to Jamajčanky?

    Kdy je finále: pondělí 21. 8. od 21:50

    Sha´Carri Richardsonová vyniká nejen rychlým během, ale i výrazným oblékáním, piercingem a vlasovými úpravamiFoto profimedia.cz

  • Čtyři oštěpaři

    Jakub Vadlejch, světová jednička, sní o zlatu, ale konkurence nespí. Niradž Čopra, indický voják, má v pětadvaceti na kontě olympijské prvenství z Tokia. Anderson Peters z Grenady ovládl poslední dvě mistrovství světa. Německý adept Julian Weber letos hodil 88,72 metru a je v tabulkách druhý právě za Vadlejchem (89,51).

    Kdy je finále: neděle 27. 8. od 20:20

    Jakub Vadlejch na Zlaté tretřeFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Kipyegonová proti Hassanové (a všem)

    Tři světové rekordy během jednoho měsíce? Pro Faith Kipyegonovou hračka: 2. června drtila Keňanka historii na patnáctistovce (3:49,11), o týden později na pětce (14:05,20) a za dalších 12 dní předvedla nejrychlejší míli všech dob (4:07,64). Na pětce se zapotí asi nejvíc, chystá se na ni olympijská šampionka Sifan Hassanová, rodačka z Etiopie, od roku 2013 závodící za Nizozemsko. Letos v dubnu běžela v Londýně první maraton v životě a vyhrála (2:18:33).

    Kdy je finále:
    1500 m: úterý 22. 8. od 21:30
    5000 m: sobota 26. 8. od 20:50

    Faith Kipyegonová kvůli mateřské skoro rok netrénovala, pak se vrátila ve skvělé forměFoto Reuters

  • Ryan v kruhu

    Koulař Tomáš Staněk chce útočit na 22metrovou hranici. Ale americký fenomén Ryan Crouser je ještě o metr dál. V květnu v Los Angeles vylepšil vlastní světový rekord výkonem 23,56 m. Dvojnásobný olympijský vítěz a úřadující mistr světa tehdy posunul vlastní maximum o 19 cm.

    Kdy je finále: sobota 19. 8. od 20:35

    Ryan Crouser je hříčkou přírodyFoto Michal Beránek (Sport)

  • Ukrajinská výška

    Válkou trpící Ukrajině by měly přinést radost tři dámy ve výškařském sektoru. 21letá Jaroslava Mahučichová pobývala v krytu, na halové MS do Bělehradu cestovala tři dny autem, přesto vyhrála (202 cm). Na OH v Tokiu, kde brala za rovné 2 metry bronz, byla hned za ní Iryna Geraščenková (198 cm) a jejich krajanka Julia Levčenková, rodačka z Bachmutu, skončila osmá (196 cm).

    Kdy je finále: neděle 27. 8. od 20:05

    Julia Levčenková v akciFoto Profimedia.cz

  • Létající překážkář

    Pamatujete si vytřeštěný výraz Nora Karstena Warholma po olympijském finále v Tokiu? Oslavil jím po čtvrtce překážek nejen zlato, ale i mimořádný světový rekord 45,94 vteřin. V dramatickém souboji s Američanem Raiem Benjaminem tehdy ubral ze svého maxima 76 setin sekundy. Jak se bude tvářit po finále v Budapešti?

    Kdy je finále: středa 23. 8. od 21:50

    Světový rekordman na 400 metrů překážek Nor Karsten Warholm vstoupil famózně do sezony. Při Diamantové lize v Oslu si zaběhl druhý nejlepší čas 46,52Foto Reuters

  • Nizozemský úkaz

    Femke Bolová překážky na čtvrtce snad ani nevnímá. Její osobní rekord 51,45 vteřiny je i evropským a dělá z ní druhou nejrychlejší ženu všech dob. V únoru vzala Jarmile Kratochvílové 41 let starý halový světový rekord na hladké čtvrtce, byla rychlejší o 33 setin. Pomáhá jí skvělá koordinace, kterou v mládí získala v judu.

    Kdy je finále: čtvrtek 24. 8. od 21:50

    Femke Bolová překonala 41 let starý halový světový rekord Kratochvílové na 400 mFoto Profimedia.cz

  • Žhavá stovka

    Boj o krále nejrychlejšího sprintu bude i tentokrát elektrizující. Američan Fred Kerley, obhájce titulu, umí být v cíli za 9,76 vteřin. Keňská střela Ferdinand Omanyala za 9,77, Jamajčan Ackeem Blake za 9,89 a Letsile Tebogo z Botswany, klubající se nový Bolt, který už v osmnácti překonal světový rekord do dvaceti let, za 9,91.

    Kdy je finále: neděle 20. 8. od 19:10

    Americký sprinter Fred KerleyFoto profimedia.cz

  • Řežba na půlce

    Když se Američanka Athing Mu a Britka Keely Hodgkinsonová utkaly ve finále olympijské osmistovky v Tokiu, první kontrolovala závod od začátku do konce. Na druhou superstar středních tratí zbylo stříbro. Teď Hodgkinsonová hodlá garde obrátit. „Přesně tuhle konkurenci potřebuju,“ vzkázala Mu.

    Kdy je finále: neděle 27. 8. od 20:45

    Athing Mu s medailíFoto Profimedia.cz

  • Rekordman Girma

    Etiopan Lamecha Girma má ve steeplu už dvě stříbra ze světových šampionátů, ale třetí stříbro by ho v Budapešti neuspokojilo. Aby ne, když letos vylepšil světové rekordy na 3 km překážek v hale (7:23, 81) i pod širým nebem (7:52,11).

    Kdy je finále: úterý 22. 8. od 21:42

    Lamecha Girma se raduje z dalšího vítězstvíFoto Profimedia.cz

  • Sydney proti čtvrtkařkám

    Na olympiádě v Tokiu překonala světový rekord na čtvrtce překážek, v Budapešti se chce pokusit o zlato z MS na hladké čtyřstovce. Neberte sen Sydney McLaughlinové-Levroneové na lehkou váhu. Na americkém šampionátu jí časomíra ukázala 48,74 vteřiny, nejlepší letošní světový čas.

    Kdy je finále: středa 23. 8. od 21:35

    Běžkyně Sydney McLaughlinová-Levroneová během závoduFoto profimedia.cz

  • Boltův rekord v ohrožení

    Od roku 2009 drží na dvoustovce světový rekord jamajská legenda Usain Bolt časem 19,19 vteřiny. Proč by nemohl letos padnout? 26letý Američan Noah Lyles je už blízko (19,31), Letsile Tebogo, botswanská kometa, se lepší každým měsícem (19,50) a Erriyon Knighton bral bronz na loňském MS už v osmnácti (19,49).

    Kdy je finále: pátek 25. 8. od 21:50

    Noah Lyles utěšuje své kritikyFoto Reuters

  • Česká Japonka

    Barbora Špotáková už o medaile bojovat nebude, přesto by Česko nemělo přijít zkrátka. Japonka Haruka Kitagučiová, první žena letošních tabulek (67,04 m) a bronzová z posledního MS, se připravuje s českým trenérem Davidem Sekerákem v Domažlicích a závodí extraligu za Kladno. Ve hře je i Nikola Ogrodníková s letošním maximem 60,73.

    Kdy je finále: pátek 25. 8. od 20:20

    Japonka Haruka Kitagučiová sleduje svůj hodFoto Profimedia.cz

  • Návrat rakeťáka

    Jihoafričan Wayde van Niekerk měl raketovou kariéru: na čtyřstovce se stal olympijským vítězem, vytvořil světový rekord (43,03), ale pak ho zastavilo vážné zranění kolena z ragbyového charitativního zápasu. Teď, v jednatřiceti, zažije comeback na MS.

    Kdy je finále: čtvrtek 24. 8. od 21:35

    Wayde van Niekerk je po vážném zranění zpětFoto Reuters

  • Démonka Yulimar

    Venezuela se zmítá v problémech, ale trojskokanka Yulimar Rojasová zvedá lidem v zemi náladu. Národní hrdinka sbírá medaile a několikrát už pokořila světový rekord. MS vyhrála třikrát, což se před ní ještě nikomu nepodařilo. Přesto je hladová po dalším zlepšení a triumfech.

    Kdy je finále: pátek 25. 8. od 19:35

    Venezuelanka Yulimar Rojasová při dopaduFoto Reuters

  • Nor vs. Uganďané

    Zapíše se Jakob Ingebrigtsen opět do atletických dějin? Evropský rekordman drží na patnáctistovce čtvrtý historický čas (3:27,14 minuty). Další útoky chystá na pětce a desítce, kde ovšem čeká silný ugandský rival Joshua Cheptegei, světový rekordman na obou tratích. Deset kilometrů si ovšem oblíbil i další Uganďan Jacob Kiplimo, jemuž v jednadvaceti v Tokiu pověsili na krk bronzovou olympijskou medaili. Stejný kov získal i na loňském MS.

    Kdy jsou finále:
    10 000 m: neděle 20. 8. od 18:25
    1500 m: středa 23. 8. od 21:15
    5000 m: neděle 27. 8. od 20:10

    Jakob Ingebrigtsen vítězí v běhu na 1 500 metrů na Diamantové lize v PolskuFoto Profimedia.cz

  • Vysoká škola

    Katar loni žil fotbalovým šampionátem, ale sportovním supermanem emirátu v Perském zálivu je už dekádu 32letý výškař Mutaz Essa Baršim. Do Budapešti letí s aurou posledních tří titulů mistra světa a olympijského zlata z Tokia. V nejvážnějšího vyzyvatele se vyrýsoval americký skokan JuVaughn Harrison. Před měsícem v Londýně Baršima porazil a umí 236 do výšky a 847 do dálky.

    Kdy je finále: úterý 22. 8. od 19:55

    Výškař Mutaz Essa BaršimFoto Ivana Roháčková

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud